SfatFarma logo miercuri, noiembrie 09, 2016

Ce este cicatricea mică și rotundă de pe partea superioară a brațului? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ce este cicatricea mică și rotundă de pe partea superioară a brațului?



cicatrice variola

    Cicatricea mică și rotundă de pe partea superioară a brațului stâng, pe care aproape toți trecuți de 40 de ani o au, este cicatricea rămasă de la vaccinul antivariolă.
    Înainte de 1970, acest vaccin era unul comun. Se folosea virusul viu, cu scopul de a declanșa un răspuns imun, care să protejeze oamenii de virusul periculos de variolă.
    După vaccinare, pielea din zonă vaccinată se vindeca în câteva săptămâni. La final, rămânea o cicatrice mai mică sau mai mare, în funcție de organism.
    Pentru ca vaccinul să fie făcut, un ac bifurcat era introdus în soluția "vaccinia", iar brațul persoanei în cauza era ciupit de mai multe ori cu un ac. O cantitate mică de vaccin era pusă de fiecare dată când acul rupea pielea și se formau astfel bășici. Asta explică de ce cicatricile sunt atât de mari la unele persoane cu o piele mai sensibilă.
    Imediat după vaccin, se genera o mică umflătură chiar în zona cu pricina, care ținea 6-8 ore. Apoi, umflătura dispărea iar aspectul pielii revenea normal.
    După 6-8 săptămâni, apărea din nou o umflătură, care semăna cu o mușcătura de țânțar.
    Ea începea să crească și forma un nodul care se spărgea și elimina fluide, formând o "bubă".
    Aceasta se vindeca în cele din urmă, rămânând o cicatrice pe care persoana în cauza o poartă întreaga viață.
    Variola nu mai este o boală a lumii occidentale după începutul anilor 1970, așadar vaccinarea nu era necesară decât dacă o persoană călătorea dintr-o țară în altă, unde virusul era încă prezent.
    Variola a omorât un număr imens de oameni de-a lungul secolelor; numai în secolul al XX-lea au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Numai în 1967 s-au îmbolnăvit de variolă circa 15 milioane de oameni și au căzut victime acestei boli două milioane. În 1977, variola a fost total eradicată; de atunci nu s-a mai semnalat nici un caz. Variola este singura afecțiune contagioasă ai cărei germeni au fost total eliminați din mediul natural.
 
    Variola este o boală cu potențial foarte ridicat în a fi folosită ca și armă de bioterorism (deoarece în zilele noastre nu se mai face imunizare împotriva bolii și nici organismele noastre nu s-au întâlnit niciodată cu această boală). Bioterorismul constă în utilizarea sau amenințarea cu utilizarea de virusuri, bacterii, ciuperci sau toxine de microorganisme, cu intenția declarată de a provoca o maladie sau decesul ființelor umane. Efectele bioterorismului asupra sănătății publice sunt considerabile fie și numai în cazul în care numărul de persoane afectate este foarte redus. Se folosesc agenți cu o capacitate mare de transmitere interumană și/sau prin obiecte contaminate, cu o rată înaltă de fatalitate și pentru care nu există în general tratament. Agenții cel mai frecvent studiați în vederea bioterorismului sunt:
  • variola
  • anthraxul
  • ciuma
  • botulismul
  • tularemia
  • febrele hemoragice.
    Arma biologică este o armă invizibilă. Poate fi transportată fără a fi detectată, iar microorganismele pot fi eliberate oriunde, fără zgomot și fără a provoca efecte imediate care să alerteze populația la momentul oportun. Nu poate fi detectată maladia până nu se cunosc simptomele infecției și agentul cauzal. În cazul variolei, care se propagă foarte ușor de la o persoană la alta, până ca maladia să fie depistată numărul persoanelor infectate poate atinge cu ușurință zeci de mii de cazuri.
    Datorită lipsei de imunitate a populației nevaccinate împotriva virusului variolic, acesta este un agent de categorie A pentru bioterorism, având următoarele caracteristici: arecapacitate rapidă de transmitere de la persoană la persoană, are rată ridicată de mortalitate, are efecte semnificative asupra sistemului de sănătate publică, este instigator de panică și probleme sociale.

    Orice caz suspect sau confirmat de variolă va fi raportat către oficialitățile de stat și către Center for Disease Control and Prevention, declanșându-se o stare de alertă globală.

    Citiți și alte articole de pe blogul meu! Accesați un articol aleator dând click pe textul următor: Vă simțiți norocos?

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley