Deoarece, mi s-a cerut de mai multe ori de către cititorii mei, am să vă împătrășesc o listă cu alimentele/ ingredientele pe care le consum pe parcursul anului. Iată:
Fructe
- începând cu cele disponibile pe tot parcursul anului: banane, portocale, clementine, mandarine, ananas, kiwi, mere, pere, mango, papaya, avocado, litchi, pomelo, curmale moi, kaki, rodie, lămâie, nucă de cocos, fistic, alune, nuci și continuând cu cele sezoniere (acestea fiind preferate dacă sunt disponibile): pepene, cireșe, vișine, căpșuni, caise, nectarine, piersici, zmeură, prune, afine, coacăze.
Fructe care sunt considerate a fi legume (dar tot fructe sunt - a se vedea definiția cuvântului fruct)
- (preferabil cele crescute local și de sezon, dacă există): roșii, ardei, castraveți, dovleac, vânătă.
Legume:
- broccoli, conopidă, morcov, păstârnac, pătrunjel, cartofi, cartofi dulci, orez,
Frunze verzi:
- salată verde, spanac baby, varză, rucola.
Fructe și legume uscate:
- roșii uscate
- ciuperci uscate soare
- fulgi nucă cocos
- goji
- coacăze
- stafide
- curmale
- smochine
- Păstrăvul de fag (pleurotus)
- Ciuperca de bălegar (champignon)
- Hribi (Boletus edulis)
- Buretele de mai (nicoretele)
- Ghebele tomnatice (Armillaria mellea)
- Zbârciogi (Morchella spongiola)
- Gălbiori (Cantharellus cibarius)
- Ciuperca de bălegar albă, crem sau brună (Agaricus bisporus)
- Buretele roșiatic (Pleurotus florida)
- Buretele brun (Pleurotus sajor-caju )
- Buretele cornet (Pleurotus cornucopiae)
- migdale
- caju
- nuci românești
- castane
- nuci braziliene
- nuci macadamia
- nucă de Pecan
- semințe(sâmburi) căise dulci
- semințe de susan albe și negre
- semințe de cânepă
- semințe de in
- semințe chia
- semințe de floarea soarelui
- semințe de dovleac
- semințe de mac
- semințe de muștar alb și negru
- semințe chimion
- semințe chimen
- hrișcă
- quinoa
- amaranth
- mei
- porumb
- orez (integral)
- fasole
- linte
- mazăre
- năut
- cocos
- migdale
- cânepă
- nuci braziliene
- pastă tahini
- ulei de măsline extravirgin
- ulei nucă cocos
- ulei cânepă
- ulei de floarea soarelui presat la rece
Măsline, murături:
- măsline (kalamata, ceringola, picoline, nicoise, manzanilla etc..)
- varză murată
- gogonele
- gogoșari
- castraveți murați
- spirulină
- chlorela
- foi uscate din alge nori
- alge kelp(varecul)
- alge dulse
- alge irish moss
Superalimente:
- maca
- lucuma
- carob/ roșcove
Condimente/ ierburi (aceasta este lista cea mai lungă, dar cantitativ, această grupă de alimente este cea mai mică, dintre toate):
- anason
- arpagic
- busuioc
- boia dulce și iute
- cardamon
- ceapa
- chimen
- cimbrișor
- cimbru
- coriandru
- coaja de lămâie/ portocală
- creson
- cuișoare
- curry
- drojdie nutrițională
- frunze de dafin
- ghimbir
- hrean
- ienibahar
- leuștean
- maghiran
- mărar
- mentă
- muștar alb și negru
- nucșoară
- oregano
- pătrunjel
- piper alb și negru
- rozmarin
- scorțișoară
- șofran
- turmeric
- tarhon
- usturoi
- vanilie păstăi
Sunt sigură că nu am reușit să acopăr chiar tot ce consum pe parcursul anului, dar înțelegeți idea ;).
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu