SfatFarma logo marți, mai 29, 2018

Sărmăluţe de post cu quinoa, mei şi multă verdeaţă ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Sărmăluţe de post cu quinoa, mei şi multă verdeaţă



Sarmale de post

 O rețetă ce o să vă convingă cu siguranță prin simplitatea și versatilitatea ei.

 În această perioadă îmi place să folosesc cât mai multe frunze verzi din pădure pentru că, dintre toate vegetalele la care avem acum acces, ele sunt de departe cele mai nutritive, întrucât cresc în solul cel mai bogat în minerale. Consumând frunzoase primăvară ajutăm ficatul să se detoxifieze și aducem în organism minerale după care acesta tânjește. La noi în familie nu este zi în care să nu mâncăm salată de untișor, îl adăugăm și la ciorbe, mai facem pilafuri cu ștevie, mâncărici cu urzici. Doar untișorul îl consumăm și crud, restul frunzelor le mâncăm doar gătite. Quinoa și/sau meiul sunt alternative binevenite, însă sigur că pot fi înlocuite cu orez brun lăsat la hidratat măcar 7 ore.

 Ingrediente pentru cca 30 de sărmăluțe (depinde de mărime):
- 1 cană de quinoa fiartă;
- 1 cană de mei fiert (puteți folosi doar mei sau doar quinoa);
- 4-5 cepe medii (chiar și mai mult);
- 1 legătură mică de mărar;
- 2-3 căței de usturoi;
- 1 morcov măricel;
- 1 rădăcină de țelină măricică;
- 2-3 legături de untișor tocat (sau urzici tocate);
- o mână de fulgi de ardei deshidratați (puteți folosi și suc de gogoșari);
- piper, sare, puțină boia;
- câteva linguri de ulei de măsline sau de cocos (dacă țineți post);
- frunze de varză murată și/sau frunze mai mari de ștevie.

 Preparare:
 Dacă aveți robot de bucătărie veți economisi mult timp, însă puteți toca ceapa și usturoiul mărunt și cu un cuțit, iar morcovul și țelina pot fi date pe răzătoare. Eu am folosit robotul, în care am mărunțit întâi ceapa și usturoiul împreună, apoi le-am dat deoparte. Am pus apoi în robot morcovul, țelina, mărarul și le-am mărunțit bine și pe acestea.
 Uleiul îl încălziți ușor într-o tigaie (în niciun caz nu trebuie să sfârâie uleiul sau să iasă fum), se adaugă ceapa, usturoiul și condimentele și se amestecă puțin până devin transparente. Se adaugă apoi restul ingredientelor, mai puțin meiul și quinoa, care vor aștepta alături într-un castron. Puneți ingredientele din tigaie peste pseudocereale, amestecați bine și ați obținut compozită pentru sarmale.
 Luați apoi câte o frunză de varză/ștevie, puneți cam o linguriță cu vârf (sau mai mult) de compoziție pe fiecare frunză, împachetați și puneți într-o oală. Când ați terminat de împachetat adăugați 1-2 căni de apă în oală. Eu pun mereu apă la ochi - sarmalele nu trebuie să fie acoperite cu apă, mai degrabă mai adăugați apă călduță pe parcurs.
 Îmi place să adaug la fiert pe lângă apă, puțin borș, suc de roșii și dafin.
 Dați oala în cuptorul încins dinainte la 175 de grade Celsiul și lăsați circa o oră.

 Poftă bună!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley