Sincer, atunci când l-am făcut nu am avut mari așteptări de la el, ținând cont de faptul că are un număr foarte redus de ingrediente, ieftine și la îndemâna oricui. Dar nu vă lăsați înșelați, simplistul nostru tort este un adevărat festin pentru papilele gustative! Eu l-am făcut deja a două oară, și cu siguranță că îl voi face de fiecare dată când vreau să demonstrez unei persoane sceptice sau curioase că bucararia vegană crudă este o artă la îndemână oricui.
Ustensile:
Un robot de bucătărie și o formă de tort cilindrică cu diametru reglabil. Ingredientele sunt pentru un tort de 28cm diametru (11 inch).
Ingrediente și preparare:
Pentru blat:
200 g nuci româneşti
20 de curmale
2 linguri de cacao
Nucile împreună cu curmalele se pun în robotul de bucătărie și se procesează până obținem o compoziție crocant-lipicioasă. Puteți adaugă încă câteva curmale dacă compoziția nu este legată îndeajuns. Ca să vă dați seama că ați ajuns la textura dorită, luați puțin din compoziție și presați-o în palme. Dacă reușiți să obțineți o bilă lipicioasă, înseamnă că este suficient de măcinată. Asiguraţi-vă că nu transformați ingredientele într-o pastă, ci au o consistență crocantă. Adăugați și lingurile cu cacao și mai procesați încă puțin pentru a se putea încorpora uniform. Turnați în forma de tort și presați cu degetele.
Crema de ciocolată:
250 g nuci româneşti
200 g curmale
2-3 portocale zemoase
3 linguri de cacao
2 linguri de cocos măcinat cât mai fin
1/2 linguriţă vanilie (nu zahăr vanilat)
1 praf de sare de Himalaya
Facem un suc de portocale proaspăt stors în care vom pune la înmuiat curmalele pentru câteva ore bune până când fructele devin foarte moi. Se procesează împreună cu zeama de la portocale până devine o pastă. Se pune deoparte.
De data aceasta, spre deosebire de blat, nucile le vom procesa până vom obține untul de nuci, amestecând din când în când cu o lingură specială pentru a ajuta compoziția. Acum că am obținut crema de nuci, turnăm sosul făcut în prealabil din curmale și sucul de portocale. Procesam pentru încă câteva minute. Adăugăm și restul de ingrediente procesând în continuare la viteza 1 a robotului. Vom obține astfel o cremă foarte fină și aerată. Turnăm compoziția astfel obținută peste blat.
Dăm tortul la frigider pentru câteva ore, sau peste noapte.
Sosul:
200 căpșuni congelate sau proaspete (dacă e sezonul)
1 lingură de sirop de agave
Căpșunile se procesează împreună cu siropul de agave.
Înainte de servire, tortul se ornează cu nucă de cocos și fulgi de cacao. Se toarnă puțin sos de căpșuni și se mănâncă cu poftă!
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu