SfatFarma logo vineri, iunie 29, 2018

Alimentele fermentate - partea I-a ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Alimentele fermentate - partea I-a



alimentele fermentate

 Mă grăbesc să fac această serie de postări despre alimentele fermentate pentru că m-au rugat câteva mămici să dau mai multe detalii, dar și pentru că subiectul mi se pare extrem de important.  N-aș vrea să fac un articol foarte mare de-odată pentru că îmi doresc mult să-l citiți și să vă folosească, astfel încât o să îl împart în 3 părți; inițial puțină parte de teorie - foarte importantă, apoi rețete simple. Aproape că nu există sursă răsfoită de mine care să nu amintească de beneficiile alimentelor fermentate. Indiferent de ce altceva mâncăm, ne vom ajuta enorm organismul dacă începem să consumăm zilnic, ideal la fiecare masă, legume murate, dar și lichide fermentate precum, borș, kvass (zeamă de sfeclă roșie murată).

 Oamenii consumă alimente fermentate de mii de ani, iar din cauza felului dezechilibrat în care mâncăm în ziua de azi, avem nevoie mai mult ca oricând de alimente fermentate, întrucât acestea sunt bogate în enzime, bacterii prietenoase, sunt alcalinizante - toate acestea facilitând digestia și echilibrarea organismului pe ansamblu. Alimentele fermentate sunt o sursă excelentă de vitamina C- vitamina care începe să dispară din vegetale imediat ce acestea au fost culese. Legumele fermentate sunt practic predigerate, ceea ce înseamnă că încă dinainte de a le bagă în gură,  bacteriile prietenoase au tranformat zahărul și amidonul în acid lactic - proces ce este făcut în mod normal de salivă și de enzimele digestive. Odată introduse în alimentație în mod frecvent, murăturile ne vor scăpa de pofta de dulciuri. Inițial, din cauza luptei dintre bacteriile prietenoase și cele nocive, multe persoane simt disconfort atunci când introduc alimente fermentate în dietă, însă beneficiile pe care le vor simți după perioada de tranziție merită tot efortul.

 Copiii din ziua de azi nu moștenesc de la mame bacteriile prietenoase așa cum ar fi fost normal, și asta pentru că majoritatea persoanelor din generația noastră nu le-au moștenit la rândul lor. Se pare că prin naștere naturală, apoi prin hrănitul la sân, copiii primesc de la mamă colonii sănătoase de bacterii care le întăresc de la bun început sistemul imunitar. Așa cum am mai spus și în alte postări, sistemul nostru imunitar se află într-o proporție de 70-80% în intestinul gros. De aceea este extrem de important să-l populam cu bacterii prietenoase, atât prin suplimente probiotice - mai ales când sunt probleme serioase - cât și prin consumul permanent de alimente fermentate.

 Foarte important este de asemenea să evităm antibioticele sau să le luăm doar când este absolut necesar, urmând ca imediat după tratament să luăm suplimente cu probiotice și să consumăm la fiecare masă alimente fermentate. Dacă sistemul digestiv nu este sănătos, totul în organism este dat peste cap, nu se mai produc vitamine importante, nu se mai trimit semnalele necesare între organe, creierul nu mai funcționează cum trebuie.

 Se vorbește tot mai mult despre legătură dintre sănătatea sistemului digestiv și cea a creierului, inclusiv despre faptul că problemele digestive foarte mari sunt cele care duc la afecțiuni grave ale creierului. Există o legătură extrem de strânsă între sănătatea digestivă și autism, în ideea că un dezechilibru profund în sistemul digestiv (predominanța bacteriilor neprietenoase în defavoarea celor prietenoase - fenomen sprijinit de lipsă alăptării, vaccinare, o alimentație neadecvata) duce la o toxicitate a creierului care îl împiedică să funcționeze normal. Sunt cazuri în care persoane cu autism au fost vindecate de îndată ce au schimbat dieta cu una ce conține numai alimtente naturale și care include într-o mare proporție alimente fermentate. O carte foarte importantă pe această temă este cea a Dr. Natasha Campbell-Mcbride, Gut and Psychology Syndrome. O dietă asemănătoare se numește The Body Ecology și este promovată de Donna Gates.

 Revenind puțin la mame și copii - în timpul sarcinii și alăptării mamele ar trebui să consume încontinuu alimente fermentate solide și lichide, din motivele enumerate mai sus. De asemenea alimentelele fermentate le vor scăpa pe femeile însărcinate de grețuri.

 Mă opresc aici deocamdată; în următoarele părți voi lua pe rând alimentele fermentate, voi da detalii despre beneficiile fiecăruia, apoi voi da câteva rețete.

 Pe curând!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley