Cine intră în lumea raw, dă inevitabil peste cuvântul Kale. În dicționarul englez - român nu veți găsi cuvântul, iar ca să vă lămuriți ce înseamnă și pentru a vedea cum arată, veți apela la un search pe Google. Nici denumirea științifică (Brassica oleracea var. sabellica) nu vă va ajuta să o găsiți pe la noi prin țară.
Înainte ca eu și fetița mea să mâncăm această vegetală mult lăudată am încercat să aflu cât mai multe despre ea. Este o plantă cu frunze mari, verzi, din familia crucifere, ce are proprietăți nemaipomenite, fiind o sursă grozavă de calciu. Este indicat să consumăm crucifere zilnic, pentru că sunt unii din cei mai buni aliați în luptă împotrivă multor forme de cancer. De asemenea, vine încărcată cu tot felul de vitamine și minerale (este campioană la vitaminele K, A și C). Fibrele din Kale ajută foarte mult la scăderea colesterolului rău (studiile spun că în special atunci când este gătită la aburi), este foarte eficientă în nimicirea a cel puțin 5 forme comune de cancer: sân, colon, ovarian, de prostată și de vezică, dar nu uită să dea o mână de ajutor și la detoxifierea organismului. Până în prezent s-au descoperit peste 45 de flavonoide (“sistemul imunitar al plantelor”) în Kale, iar modul cum acestea se asociază cu efectele ei antioxidante și antiinflamatorii face că această plantă să se afle în prima linie de apărare în luptă cu inflamația cronică și stresul oxidant. Un alt aspect interesant este că această plantă are un conținut mic de oxalați, prin urmare un nivel de absorbție a calciului între 40-61%. Prin comparație, din spanac (care are un conținut mare de oxalați), ajunge în organism într-o cantitate mică, de doar 5 procente, iar din tofu (brânză de soia) circa 30%. Iar ca bonus, în Kale, omega 3 depășește omega 6, ajutându-ne astfel să mai balansam nițel raportul dintre acizii grași esențiali menționați, mult prea dezechilibrat de dieta standard.
Pentru că indicat este să alternăm vegetalele, eu cumpăr cu mare drag și rucola, salată, păpădie, pătrunjel și alte legume (atunci când e sezon).
Dar iată și rețeta de smoothie:
Ingrediente:
- lapte de migdale (după gust)
- 1 ananas tăiat bucățele
- 100 g kale mărunțit
- 1 banană
Preparare:
Combinați toate ingredientele în blender și mixați până obțineți un shake omogen.
Iar cu drag!
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu