SfatFarma logo joi, ianuarie 03, 2019

Când slăbim, unde dispare grăsimea de pe noi? Marea majoritate nu veți cunoaște răspunsul corect! ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Când slăbim, unde dispare grăsimea de pe noi? Marea majoritate nu veți cunoaște răspunsul corect!



slabitul... unde dispare grasimea de fapt?

    Am o veste nouă pentru voi! Recent am absolvit Facultatea de Nutriție ș Dietetică din Cluj-Napoca, și mă simt datoare să clarific câteva lucruri despre slăbit, idei care, cu siguranță sunt știute de foarte puțini dintre voi.
    De asemenea, de azi, vă aștept în Cluj-Napoca, la noul meu cabinet de nutriție, să povestim de slăbit și sănătate (găsiți detalii mai jos).



    Lumea e obsedată de diete și pierderea kilogramelor în plus, dar puțini din noi cunoaștem exact cum un kilogram de grăsime dispare de pe cântarele noastre.

    Problema este că, dacă am întreba acest lucru de la medici sau chiar de la dieteticieni, undeva pe la 95% din ei nu ar ști să ne dea răspunsul corect! Cea mai larg răspândită presupunere eronată este acea că grăsimea se transformă în energie, care e consumată de mușchi. Problema cu această teorie este că nu respectă legea conservării materiei, lege căreia se supun toate reacțiile chimice (da, și pierderea grăsimii este o reacție chimică).

    Alții cred că grăsimea se transformă în mușchi, lucru ce e de fapt, imposibil. Alții presupun ca e eliminată prin fecale sau urină, dar greșesc.

    Dar dacă grăsimea nu se transformă în energie, nici în mușchi, nici nu iese din corp prin fecale, atunci unde dispare?

   Câteva informații iluminante despre metabolismul nostru

    Răspunsul corect este că grăsimea se transformă în dioxid de carbon și apă. Expirăm dioxidul de carbon și eliminăm apa prin transpirație, urină, respirație sau lacrimi (pentru cei care plâng mult :) ).

    Dacă pierdeți 10 kg de grăsime, exact 8.4 kg va ieși prin dioxidul de carbon expirat, și 1.6 kg se transformă în apă. Cu alte cuvinte, aproape toată greutatea pierdută este expirată sub formă de dioxid de carbon.

    Acest lucru poate surprinde pe mulți din noi, dar, în principiu, orice nutrient consumat va ieși din noi, prin intermediul plămânilor. Toți carbohidrații digerați și aproape toate grăsimile sunt convertite în dioxid de carbon și apă. La fel se întâmplă și în cazul alcoolului.

    Proteinele au aceași soartă, exceptând o parte minoră, care se transformă în uree și alte solide, care vor fi excretate prin urină.

    Singurele părți din alimente care reușesc să treacă prin intestin nedigerate sunt fibrele alimentare. Orice altceva este absorbit în sânge, și nu pleacă niciunde până nu le-ați vaporizat. :)

    Cum intră și cum ies kilogramele din corp?

    Cu toții știm de legea conservării energiei. Dar energia e un concept care ne induce în eroare pe mulți din noi, chiar și pe cei din domeniu.
 
    Motivul de ce pierdem sau luăm kilograme în plus este mult mai puțin misterios după ce ținem cont și de kilogramele de materie consumate și eliminate, nu doar de kilojoulii, sau cum le știm cu toții: kilocaloriile consumate.

    Un român, în medie, consumă 3.5 kg de alimente și lichide, în fiecare zi. Din aceastea, 415 g sunt macronutrieți solizi, 23 g sunt fibre și restul de aproximativ 3 kg este apă.

    Pe lângă aceste numere, nu trebuie să uităm nici de oxigenul zilnic, inspirat. Greutatea acestuia este de 600g, în fiecare zi. Acest număr este de asemenea important pentru greutatea noastră.

    Dacă în fiecare zi introducem 3.5 kg de alimente și apă + 600 g de oxigen, înseamnă că zilnic, 4.1 kg de materie trebuie să părăsească organismul nostru, ca să ne păstrăm greutatea actuală. Dacă pleacă mai puțin ne îngrășăm, dacă pleacă mai mult, slăbim. Simplu!

    Cele 415 g de carbohidrați, grăsimi, proteine și alcool consumate (de către românul nostru obișnuit), va produce exact 740 g de dioxid de carbon, 280 g de apă (cam un pahar) și aproximativ 35 g de uree și alte materiale solide, excretate prin urină.

    Rata metabilică în repaus a unei persoane de 75 kg (rata în care corpul folosește energia atunci când nu se mișcă și nu gândește intens), produce aproximativ 590 g de dioxid de carbon pe zi. Nici o pastilă sau poțiune nu poate crește această valoare (indiferent de cum s-ar zice în reclame).

    Vestea bună este că expirăm 200 g de dioxid de carbon în timpul somnului, în fiecare noapte. Așa că, atunci când ne ridicăm din pat dimineața, am expirat deja o pătrime din cantitatea noastră țintă zilnică de dioxid de carbon.

    Mâncați mai puțin, expirați mai mult!

    Deci dacă grăsimea se transformă în dioxid de carbon, dacă vom respira mai des, vom slăbi mai rapid? Din păcate, nu. Respirarea mai rapidă decât avem nevoie se numește hiperventilare, și ne poate aduce doar amețeli. Singurele metode prin care putem crește rata de producere a dioxidului de carbon este prin mișcarea mușchilor și prin folosirea intensă a creierului.

    Dar acum vine și o veste bună: dacă ne ridicăm în picioare și făcând o activitate simplă, cum ar fi schimbatul hainelor, ne dublează rata metabilocă de repaus. Cu alte cuvinte, dacă v-ați proba toate îmbrăcămintele din dulap, timp de 24 de ore, ați expira 1200 g de dioxid de carbon.

    Într-un mod mai realist, mergând pe jos, vă veți tripla rata metabolică de repaus, și la fel va face și gătitul, aspiratul și măturatul.

    Metabolizând 100 g de grăsime consumă 290 g de oxigen și produce 280 g de dioxid de carbon și 110 g de apă. 

    Așadar, pentru a pierde 100 g de grăsime, trebuie să expirați 280 g de dioxid de carbon provenit din vaporizarea nutrienților consumați din dietă. 

    Orice dietă care aduce mai puțină "benzină" pentru organism decât acesta consumă, va avea efectele dorite (dar trebuie să avem grijă și de multe alte aspecte în alegerea unei astfel de diete, deoarece acestea ne pot face rău și în alte modalități). 

    Concluzie

    Cu ajutorul acestui articol sper că am elucidat un mister, cunoștințe care, vor ajuta la slăbirea mai rapidă și mai optimă în greutate. 
    
    De asemenea, pentru că am terminat recent Facultatea de Nutriție și Dietetică, doresc să vă prezint noul meu site, dedicat acestei noi meserii pe care o am: https://vegnutrition.ro/ - aici veți putea găsi informații utile despre subiectul nutriției și veți putea intra în contact direct cu mine. Vizitați și pagina mea nouă de Facebook, dedicată nutriției: https://www.facebook.com/nutritionistclujnapoca/
 
    Vă aștept cu drag la cabinet să povestim! :)
   

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




Un comentariu:

  1. Se pare ca cineva a vizionat prezentarea TEDx a lui Ruben Meerman :o)

    Articolul e bine scris, si va felicit pentru ideea de a-l scrie. Multi oameni au nevoie sa-l citeasca si sa "bage la cap".

    Exista prea multe diete si "sisteme" (toate contra cost, evident) care promoveaza conceptul TOTAL FALS cum ca slabitul se poate realiza exclusiv prin alimentatie si fara sport/miscare.

    RăspundețiȘtergere

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley