SfatFarma logo joi, decembrie 03, 2015

Rețete de mâncăruri de post, alias vegane ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Rețete de mâncăruri de post, alias vegane



    După cum v-am promis în postarea precedentă, am revenit cu o serie de rețete delicioase de mâncăruri ce se pot consuma în perioada posturilor - aceste mânăruri nu conțin ingrediente de origine animală, alcool sau alte produse interzise în timpul postului. Ele intră la fel de bine și în categoria mâncărurilor vegane.
    Iată rețetele:

Lasagna vegana

Lasagna din tofu si spanac:
 Ingrediente: 1/2 cutie cu foi de lasagna, 300 g spanac (poate fi și congelat), 200 tofu,1 cutie cu roșii în suc propriu, 50 ml lapte vegetal (orez, soia, migdale), 1 cățel de usturoi, zeamă de la jumătate de lămaie, 10 frunze de busuioc, sare, piper
 Metoda de preparare: Puneți tofu într-un blender impreună cu zahărul, laptele, usturoiul, zeama de lămaie, frunzele de busuioc și sare după gust și mixați de câteva ori. Pasați roșiile cu tot cu suc și potriviți gustul de sare și piper. Turnați puțin sos de roșii pe fundul unui vas termorezistent. Așezați deasupra un strat de foi de lasagna, unul de spanac, un altul de sos de tofu. Alternați straturile pană la terminarea ingredientelor. Turnați deasupra restul de sos de roșii și puneți totul la cuptor, pentru 40-50 de minute.

Dovlecei umpluti la cuptor

Dovlecei umpluti la cuptor:
 Ingrediente: 2 dovlecei medii, 1/3 cană de orez, 1 morcov mediu, 1 ceapă, 2 roșii bine coapte (sau 1/2 conservă de roșii tocate), ulei, sare, piper, mărar sau pătrunjel, după preferintă, opțional puteți pune și ciuperci tăiate mărunt
 Metoda de preparare: Dovleceii, se spală, se curătă de coajă și de indreaptă la capete ca să poată sta drepți în cratiță. Se taie în jumătate și se scobesc la interior cu o lingurită. Nu aruncați miezul extras, ci folosiți-l la o ciorbă sau la sos. Călim ceapa și morcovul tocate mărunt timp câteva minute, doar pană când ceapa devine ușor sticloasă. Adăugăm orezul spălat și îl călim și pe el puțin la foc mic, apoi turnăm o 1/2 de cană de apă și amestecăm din când în când pană când scade zeama și orezul începe să se umfle. Se adaugă o lingură de suc de roșii sau de roșii tocate, se drege compoziția de sare și piper și se lasă deoparte să se răcească puțin. Dacă doriți, puteți să adăugati în compoziție și putină verdeată tocată. Umplem dovleceii, ajutându-ne de o lingurită, dar fără să presăm compoziția. Orezul trebuie să aibă loc să se umfle la fiert. Tăiem căpăcele din roșii și punem deasupra fiecărui dovlecel, pentru ca să nu iasă umplutura în timpul fiertului. Dacă de exemplu este iarnă și nu aveți roșii pentu a face căpăcele, atunci pur și simplu, tăvăliti capătul dovlecelului prin putină făină. în felul acesta compoziția nu va mai curge la fiert. Se asează dovleceii într-o oală mai inaltă, se face un sos din roșiile tocate, puțin ulei, apă, sare și piper și se toarnă în oală cât să cuprindă bine dovleceii. Băgăm la cuptor pentru aproximativ 45 de minute. Pentru că totuși depinde de temperatura cuptorului, dar și de tipul de orez, e mai bine să gustăm putină compoziție cu furculița ca să ne asigurăm că orezul și ceapa sunt fierte. Stingem focul și mai lăsăm dovleceii în cuptor incă 15 minute.

Chiftelute de fasole si orez

Chiftelute de fasole si orez:
 Ingrediente: 250 gr fasole boabe, 50 gr orez, 1 felie pâine, 1 bucată de ceapă, 2 căței usturoi, 1/2 morcov, 1/2 pătrunjel, cimbru, 1 foaie de dafin, 1 legătură mică pătrunjel verde, sare, piper, ulei pentru prăjit, făină(dacă nu vă știți cu intoleranță la gluten, dacă da, se poate înlocui cu făină de hrișcă)
 Metoda de preparare: Se lasă fasolea cu o seara înainte la înmuiat până dimineața iar a doua zi se pune la fiert în apă caldă cu un praf de sare. Se lasă să dea în 2-3 clocote și se aruncă prima apa. Se pune din nou la fiert cu altă apă. Se curăță morcovul, pătrunjelul și ceapa. Se dau prin răzătoarea mare și se adăugăm la oală în care fierbe fasolea împreună cu foile de dafin și 1 linguriță sare. între timp se pune la fiert și orezul separat. Felia de pâine se pune la înmuiat în apă rece. Când fasolea e fiartă, se scurge de zeamă și se trece prin mașina de tocat carne împreună cu orezul fiert și felia de pâine înmuiată și presată bine. Se adaugă apoi cimbrul, sare, piper după gust, pătrunjelul verde tocat și usturoiul pisat. Se frământă bine compoziția, se formează chifteluțele pe care le dăm prin făină și apoi le prăjim în ulei încins.

Hummus

Hummus:
 Ingrediente: 200 g năut uscat sau din conservă, o legătură mică pătrunjel (opțional), o lingură ulei (sau tahini-pastă de susan-dacă găsiți la magazin- e mai delicios cu tahini) , sare, piper
 Metoda de preparare: Dacă folosiți năut uscat, să îl lăsați la înmuiat peste noapte. Fierbeți năutul, până se înmoaie complet-aproximativ 30 minute(dacă l-ați lăsat la înmuiat înainte). Scurgeti aproape toată apa printr-o sită, dar lăsați un pic în oală pentru pasare. Pasați bine năutul fiert și condimentați-l după gust.

Lapte de orez home made

Lapte de orez home made:
 Ingrediente:  250 gr de orez alb sau brun, în funcție de preferințe, 500 ml de apă pentru a înmuia orezul și încă un litru de apă pentru a prepara băutura, la final, vanilie după gust (opțional), 1-2 lingurițe de miere (opțional)
 Modalitate de preparare: Lăsați peste noapte orezul la înmuiat în cei 500 ml de apă. Dimineața, strecurați orezul înmuiat și aruncați apa care a rămas. Apoi, puneți orezul într-un blender și adăugați restul de apă. Dacă doriți, condimentați cu vanilie și îndulciți cu o linguriță sau două de miere și porniți blenderul. Strecurați amestecul obținut ajutându-vă de o lingură cu care îl puteți presa, astfel încât tot laptele de orez să ajungă în recipientul de dedesubt. Dacă folosiți tifon, puteți să stoarceți mixul strângând săculețul la gură, răsucindu-l și presand. Păstrați băutura la frigider, preferabil într-un recipient de sticlă cu dop, iar înainte de a oconsuma, agitați-o bine.

Clătite de post cu dovlecel

Clătite de post cu dovlecel:
Ingrediente: 2 căni de făină de grâu integrală, 1 linguriţă de bicarbonat de sodiu, 1 linguriţă de praf de copt, 1 linguriţă de sare de mare, 1 lingură de condiment pentru plăcinta de dovleac, 2 linguri făină de in, 6 linguri de apă, 2 căni de lapte vegetal 1 cană de dovleac (din conservă sau pasat), 5 linguri de sirop de arţar, 1 linguriţă de extract de vanilie
 Metoda de preparare: Se preîncălzeşte o tigaie care nu lipeşte sau o formă de prăjit la foc potrivit spre mare. Se amestecă făina, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea şi condimentul pentru plăcinta de dovleac într-un bol mare. Se lasă deoparte. Intr-un bol separat, se amestecă înlocuitorii de ouă, laptele vegetal, dovleacul, siropul de arţar şi extractul de vanilie. Se combină apoi ingredientele lichide cu cele uscate şi se amestecă astfel încât să se omogenizeze bine. Compoziţia trebuie să curgă; dacă pare prea groasă, se mai adaugă lapte vegetal. Se foloseşte o măsură pentru măsurarea şi turnarea cantităţilor de compoziţie pe suprafaţa încinsă. Se lasă să se coacă până când apar bule la suprafaţă, în jur de 2 minute. Se întorc apoi clătitele cu o spatulă şi se coc şi pe cealaltă faţă, până capătă o culoare auriu-arămie.

Supă de varză

Supă de varză:
 Ingrediente: 2 kg de varză, 2 morcovi, sucul de la 1 lămâie, 1 rădăcină mare de ţelină, 2 linguri de, pastă de susan, sare, boia de ardei
 Metoda de preparare: Varza se taie mărunt, ca pentru salată. Se dă rădăcina de ţelină prin răzătoare (pe partea cu orificiile mai mari). Se pun să fiarbă aproximativ 20 de minute în apă cu sare. în continuare, se adau¬gă morcovii daţi prin răzătoare şi se lasă la fiert încă 5 minute. Se amestecă pasta de susan (tahini) împreună cu sucul de lămâ¬ie, picurând puţin lichid din supă şi continuând să se amestece, după care se toarnă în cratiţă şi se lasă să dea încă 2-3 clocote.

Fasole bătută

Fasole bătută:
 Ingrediente:  500 g fasole boabe, 1 țelină, 5 căței de usturoi, 2 cepe potrivite, 2 morcovi, sare, piper, 4, linguri ulei, o lingură de suc de roșii, ardei capia
 Metoda de preparare:  Fasolea se pune la înmuiat în apă rece vreo 12 ore, pentru a fierbe mai ușor. Se schimbă apa și se pune la fiert într-o oală. Schimbăm din nou apa după ce a fiert 30 de minute. Apoi adăugăm morcovii, o ceapă și țelină. După ce fasolea a fiert, o punem la scurs într-o strecurătoare. Pasăm fasolea împreună cu celelalte legume, adăugăm usturoiul, sarea, piperul și 2 linguri de ulei. Călim cealaltă ceapă, adăugăm sucul de roșii și ardeiul și le punem peste fasolea bătută.

Biscuiți de casă cu făină de soia

Biscuiți de casă cu făină de soia:
 Ingrediente:  40 g în măcinat, 40 g tărâțe de ovăz, 40 g făină de soia, 40 g semințe de floarea-soarelui, 40 g semințe de dovleac măcinate, 40 g semințe de susan, 5 g sare 250 ml apă
 Metoda de preparare:  Se amestecă toate ingredientele și se toarnă într-o tavă într-un strat subțire și se lasă în repaos 1 oră și jumătate. Se coc la 160°C, timp de 20 de minute.Se scot și se taie în forma dorită. Se mai introduc în cuptor la 145 °C, aproximativ 40 minute 

Pe viitor voi reveni și cu alte rețete de post, după ce le voi încerca.
POFTA BUNĂ!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




2 comentarii:

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley