SfatFarma logo duminică, mai 15, 2016

Recenzie de carte - "Convict Conditioning" de Paul Wade ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Recenzie de carte - "Convict Conditioning" de Paul Wade    Mă plimbam săptămâna trecută, împreună cu soțul meu, prin Parcul Simion Bărnuțiu din Cluj-Napoca și am observat că, la vechile aparate de fitness, cele care se aflau de mai demult în parc, s-au adăugat și o serie de bare și aparate de calisthenics, astfel punând orașul Cluj-Napoca pe harta parcurilor care conțin bare de calisthenics din lume (în momenutl de față, în România mai există un singur astfel de parc, în localitatea Bragadiru, din județul Ilfov). Priveliștea din parc l-a înseninat pe Szabi, deoarece de câțiva ani deja e adept al antrenamentelor de tip calisthenics (făcute cu greutatea corpului). Acest lucru l-a determinat să scrie un articol despre o carte, citită de el în trecut, care după părerea lui este "biblia mișcărilor fizice" :). Așa că, am să îl las pe el în continuare să vă prezinte cartea "Convict Conditioning", de Paul Wade.


    Bună ziua din nou tuturor cititorilor acestui blog! Revin cu al doilea articol pe acest blog, după primul despre: http://www.blog.sfatfarma.ro/2016/04/20-de-lucruri-invatate-pe-parcursul.html. De data aceasta vă voi prezenta cartea "Convict Conditioning" de Paul Wade, publicată în anul 2011. Această carte, după părerea mea, este cea mai valoroasă lectură pentru cei care doresc să obțină condiție fizică de vârf, indiferent de vârstă.
    Autorul cărții nu dorește să își deslușească identitatea, numele Paul Wade fiind doar un pseudonim. Probabil, pseudonimul e folosit deoarece în carte, ne este relatat faptul că autorul e un fost deținut care a petrecut mai bine de 19 ani în mai multe penitenciare din SUA, din cauza diverselor infracțiuni legate de droguri.
    Convict Conditioning a luat naștere din cauza faptului că, cele mai multe închisori nu au sală de forță (contrar lucrurilor prezentate de filmele de la Hollywood). Iar cele care au, nu sunt dotate cu greutăți libere (haltere, gantere), iar aparatele existente au nivele de dificultate limitate (toate limitările fiind din motive de securitate). Din acest motiv, după cum relatează Paul Wade, deținuții care doresc să își îmbunătățească condiția fizică pe perioada condamnării lor, trebuie să improvizeze și să găsească modalități alternative (fără greutăți adiționale) pentru a face acest lucru. Paul Wade a fost unul dintre cei mai buni din acest punct de vedere, care a ajuns să fie antrenorul neoficial ai celorlalți deținuți din penitenciar.
    Argumentul lui este unul foarte simplu: în antichitate, în ciuda faptului că încă nu s-au inventat aparatele din sălile moderne de forță, corpul bărbaților era extrem de bine definit și lucrat. Știm acest lucru din sculpturile și picturile străvechi:

Laocoön și fiii săi
    Bărbații din Grecia Antică, la fel cu cei din întreaga lume, până în secolul al 19-lea și începutul secolului 20, s-au bazat exclusiv pe exercițiile cu greutatea corpului pentru a se antrena și pentru a-și construi fizicul unui adevărat "zeu grecesc". Doar în ultimii 60-70 de ani au apărut sălile de forță, împreună cu exercițiile fizice moderne realizate cu greutăți. Din păcate, momentan, sălile de forță au înlocuit complet exercițiile cu greutatea corpului și în cele mai multe cazuri, acestea au fost uitate complet. În zilele noastre, singurii care mai practică încă exercițiile de acest tip sunt: gimnaștii, luptătorii de MMA, alpiniștii și deținuții :). 
    Acest lucru e păcat, după cum argumentează și Paul Wade în carte, deoarece halterele, ganterele și oricare dintre aparatele "moderne" găsite în sălile de forță sunt construcții artificiale pentru corpul omenesc, în special în contextul evoluției noastre (cățărători în copaci) și pot cauza în nenumărate rânduri accidentări, iritații și stres prea mare asupra articulațiilor noastre, care nu au evoluat pentru a face față. 
    Dar, în același timp, Paul Wade recunoaște că se poate ajunge la progrese remarcabile și în cazul în care sunt folosite echipamentele moderne din sălile actuale de forță, dar acestea vin cu un mare neajuns - surplusul de forță rezultat după folosirea aparatelor e unul neflexibil și rigid, mușchii nefiind antrenați ca și o unitate, ci în schimb, pe categorii limitate. Din acest motiv, nu veți vedea nici un adept al sălilor de forță, indiferent de cât timp "face sală", oricât de mare i-ar fi "brandul" sau oricât de mulți steroizi ar lua, să poată să facă oricare dintre tipurile de antrenamente prezentate în următorul filmuleț (calisthenics din Cehia):
    Calisthenics pregătește corpul pentru situațiile critice din viața reală - de la cazuri mondene când trebuie să fugim după un hoț care ne-a smuls telefonul din mână, până la cazurile extreme când suntem singuri în sălbăticie și trebuie să ne cățărăm într-un copac pentru a scăpa de o haită de lupi. Faptul că pot să împing la piept 100 de kg nu mă ajută în niciuna dintre aceste situații, dar în schimb, puterea și agilitatea dobândită în urma exercițiilor cu greutatea corpului m-ar ajuta grozav. 
    Paul Wade descrie amănunțit în cartea sa, exercițiile fizice pe care le recomandă să ne stea la baza antrenamentelor cu greutatea corpului. El grupează astfel 6 tipuri de exerciții fizice și denumește această grupare ca și "The Big Six". Exercițiile sunt: flotările, genoflexiunele, tracțiunile, ridicările de picioare din poziția atârnat de pe bară, podul și flotările din stând în mâini. Fiecare dintre aceste exerciții sunt divizate la rândul lor, în 10 exerciții concrete, fiecare pornind de la o dificultate extrem de scăzută (care pot fi realizate chiar și de persoanele obeze sau persoanele care nu s-au antrenat încă deloc în viața lor), ajungând la o dificultate extrem de ridicată (exerciții pe care doar maeștrii antrenamentelor calisthenics, după mulți ani de antrenamente, le pot face în mod corect). De exemplu, flotările, încep cu pasul 1: flotări verticale la zid, flotările "normale" pe care le știm cu toții sunt pasul 5, iar ultimul pas (10) e reprezentat de flotările într-o mână (cu picioarele apropiate!). Paul Wade afirmă că orice persoană capabilă să facă 100 de repetări de flotări într-o mână, cu picioarele apropiate se poate autointitula un "adevărat maestru mondial al flotărilor"! 
    Un alt aspect important al exercițiilor prezentate de Paul Wade este modul în care acestea se realizează. O repetare "corectă" se definește astfel: orice repetare care s-a făcut foarte încet (în cazul concret al flotărilor: 2 secunde la coborâre, 1 secundă pauză jos, 2 secunde la urcare).
    Master step-ul pentru fiecare exercițiu din "The Big Six":
  1. Flotări într-o mână cu picioarele apropiate;
  2. Tracțiuni cu o mână;
  3. Podul de sus cu revenire;
  4. Pistoale (genoflexiuni într-un picior);
  5. Ridicări de picioare din poziția atârnat de pe bară;
  6. Flotări într-o mână în poziția stând în mâini.
exercitiile din convict conditioning
Exercițiile prezentate în "Convict Conditioning" - click pe poză pentru a o mări
    Singurul aspect prezentat în carte, care, după părerea mea e un pic exagerat, e faptul că Paul Wade recomandă ca toți cei care încep programul prezentat în "Convict Conditioning", indiferent de gradul lor anterior de antrenament fizic, să înceapă fiecare tip de exercițiu de la pasul 1 (cel mai simplu). Acest lucru poate fi plictisitor pentru mulți și unii se pot descuraja ușor (dacă nu cunosc exercițiile care urmează!). Motivul lui Paul Wade pentru care face această recomandare este faptul că, mușchii trebuiesc antrenați nu doar local (la nivelul local al celulelor mușchilor), ci și neuronal (la nivelul sistemului nervos, cel care controlează mușchii).
    Din anul 2010, Paul Wade a mai publicat mai multe cărți, de asemenea extrem de valoroase pentru adepții exercițiilor fizice cu greutatea corpului. Acestea sunt: "Convict Conditioning 2" (2012) - autorul ne prezintă modalități de antrenare a grupelor "mai mici" de mușchi, cum ar fi: antebrațul, gambele sau gâtul, "C-Mass - Calisthenics Mass" (2014) - ne sunt prezentate modalități de a crește în masă și "Convict Conditioning 3 - Explosive Calisthenics" (2015) - ne sunt prezentate mișcări explozive cu greutatea corpului, recomandate doar pentru atleții experimentați în domeniu, care au trecut cel puțin de pasul 5 în fiecare categorie de exerciții din "The Big Six", prezentate în Convict Conditioning. Vă recomand cu căldură fiecare din publicațiile enumerate mai sus, eu personal, am învățat din fiecare foarte multe lucruri noi.
    Revenind la "Convinct Conditioning", personal, acord pentru această carte 5 stele din 5. Vă recomand să o citiți și aștept părerile dumneavoastră despre ea în secțiunea de comentarii! 


flotare intr-o mana din stand in maini

    Vă doresc o zi frumoasă!

   Szabi.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley