SfatFarma logo marți, octombrie 11, 2016

Diversificarea alimentației sugarului - câteva rețete sănătoase și gustoase ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Diversificarea alimentației sugarului - câteva rețete sănătoase și gustoase



retete diversificare

    Așa cum v-am promis în această postare, am revenit cu o serie de rețete pentru diversificarea alimentației sugarilor:

    Măr ras cu făină de ovăz
    1 măr ionatan, 1 lingură fulgi de ovăz
    Fulgii de ovăz se fac o făină fină pisându-se în râşniţa electrică (se va face o cantitate mai mare care se va pune într-un borcan cu capac). Se pun pe foc într-o cratiţă 100 ml apă care se va da în clocot şi apoi se adaugă făina de ovăz, amestecându-se bine şi lăsând a da câteva clocote până ce lichidul este absorbit. Se amestecă în mod continuu. Se ia de pe foc, se lasă la răcit. Între timp mărul se spală, se curăţă de coajă şi se rade pe răzătoarea de sticlă. Se amestecă apoi imediat cu fiertura de ovăz şi se dă sugarului. Pasta trebuie să fie bine omogenizată şi atât de moale pe cât o poate copilul mânca. La nevoie se mai adaugă lichid, de ex. ceai.
    Piersică rasă cu făină de ovăz
    1 piersică mare sau 2 mici, 1 lingură fulgi de ovăz
    Se prepară la fel ca reţeta anterioară, în loc de măr folosindu-se piersică.
    Pară rasă cu făină de ovăz
    1 pară potrivită sau 2 mici, 1 lingură fulgi de ovăz
    Se prepară la fel ca reţeta anterioară, în loc de măr folosindu-se pară. Para se foloseşte la copiii cu tendinţă spre constipaţie.
    Vişine cu făină de ovăz
    10 vişine foarte bine coapte, 2 linguri fulgi de ovăz
    Se prepară ca reţeta pe bază de măr, doar că se folosesc vişine. Vişinele, spălate bine, curăţate de sâmburi, se pasează în blender şi se amestecă cu fiertura de făină de ovăz. În acelaşi mod se prepară şi afinele.
    Orez cu piersică
    1 lingură orez integral, 1 piersică mare sau 2 mici
    Se alege un orez integral curat, fără coji care ar putea îneca sugarul. Se spală bine şi se pune la fiert în cca 200 ml apă clocotită. Se lasă să fiarbă cca 40 de minute la foc mic. Apoi se strecoară de zeamă – dacă mai este – şi se pasează bine. Piersica se spală, se curăţă de coajă, şi se rade pe răzătoarea de sticlă. Se amestecă de îndată cu orezul pasat şi se administrează sugarului. La fel se poate prepara şi cu caise, foarte bine coapte. De asemenea şi cu alte fructe: vişine, afine, măr, etc.
    Măr ras cu pesmet din biscuiţi de casă
    1 măr ionatan, 1 lingură pesmet din biscuiţi de casă
    Mărul se spală, se curăţă de coajă şi se rade pe răzătoarea de sticlă. Se amestecă apoi cu pesmetul şi se dă sugarului de îndată. Aceasta poate fi socotită ca reţetă standard pentru sugar. În timp se poate mări cantitatea de pesmet. De asemenea, se pot folosi alte fructe, din cele indicate, după dorinţă şi sezon.
    Banană cu mei
    1 banană, 2 ling. mei decorticat
    Meiul, decorticat, pentru a putea fi mai bine digerat de sugar, se alege, se spală şi se pune la fiert 30 minute în 500 ml apă clocotită. Când e fiert bine, se scurge de zeamă, se pasează şi se amestecă cu banana pasată cu furculiţa. În caz de consistenţă prea groasă, se mai poate adăuga din zeama în care a fiert meiul, călduţă, nu fierbinte.
    Biscuiţi de casă (6 –12 luni)
    125 g făină de orez, 250 g făină ovăz, 1 lingură ulei de măsline, aprox. 125 ml apă
    Pentru a se obţine făină de orez, se dă orezul prin râşniţa electrică (de tipul celei folosite pentru cafea) pentru a se obţine o pulbere fină de tot. Pentru a se obţine făină de ovăz, se dau fulgii de ovăz prin prin râşniţa electrică, de asemenea pentru a se obţine o pudră fină de tot. Se amestecă bine cantităţile indicate, atenţie la apă – nu se pune toată dintr-o dată, ci în funcţie de cum cere compoziţia. Este posibil să mai fie nevoie, sau să nu fie nevoie de toată. De asemenea, este posibil să mai fie nevoie de puţin ulei. Aluatul este destul de vârtos şi se desface de pe degete. Se întinde o foaie pe planşeta presărată cu făină, foaia fiind cât mai subţire, de preferat de circa 1 mm. Se decupează forme de biscuiţi pătrate sau rotunde (cu ajutorul unui pahar) care se aşază în tava mare de la aragaz în care s-a pus o hârtie pergament. Se dă tava la cuptor, la foc potrivit şi se lasă până se rumenesc puţin. În circa 25 minute sunt gata.
    Griş cu lapte de mei
    2 ling. griş, 125 ml lapte de mei, 1 l-ţă sos de fructe
    Pentru a obţine laptele de mei se fierb 2 linguri de mei decorticat în 500 ml apă timp de 30 minute la foc foarte mic. După acest timp se scurge zeama, păstrându-se, iar meiul se pasează fin. Se amestecă meiul pasat cu zeama în care a fiert, amogenizându-se bine şi astfel avem laptele de mei. Acesta (în cantitate de circa 125 ml) se pune într-o crăticioară pe foc şi se presară treptat grişul, amestecându-se continuu. Compoziţia trebuie să fie destul de moale. După ce dă 2-3 clocote se ia de pe foc şi se pune într-o farfurie. După ce se răceşte puţin, se întinde peste griş sosul de fructe (vezi reţetă în continuare) şi se dă copilului cu linguriţa.
    Griş cu „lapte” din curmale
    2 ling. griş, 5 curmale fără sâmburi, apă
    Curmalele se fierb 15 minute în 200 ml apă. Apoi se scurg. Zeama se pune întro crăticioară care se pune pe foc. În ea se presară grişul, treptat, amestecânduse continuu. După ce dă 2-3 clocote se ia de pe foc şi se răstoarnă într-un castronel. Pulpa curmalelor se pasează bine (atenţie să nu rămână coji) şi cam jumătate din ele se amestecă cu grişul. Se dă sugarului cu linguriţa.
    Fiertură din orez
    2 ling. orez integral, 1 sfeclă roşie mică (circa 25 g)
    Orezul se alege, se spală şi se pune la fiert în circa 500 ml apă, împreună cu sfecla roşie curăţată de coajă şi spălată. Se lasă la fiert 40 minute, la foc mic. După acest timp, se îndepărtează sfecla, se scurge de zeamă orezul şi se pasează bine. Se adaugă puţin din zeamă la nevoie. Se dă sugarului cu linguriţa.
    Orez cu pudră de roşcove (carob)
    2 ling. orez integral, 1 l-ţă carob (pudră de roşcove)
    Orezul se alege, se spală şi se pune la fiert în circa 500 ml apă clocotită şi se lasă să fiarbă la foc mic 40 minute. În ultimile 5 minute se adaugă la fiert şi pudra de roşcove. Se opreşte focul, se pasează bine şi se dă sugarului cu linguriţa. Pasta trebuie să fie destul de moale. Este o mâncare excelentă pentru sugarul cu tendinţă spre diaree. Pudra de roşcove nu se foloseşte la copiii cu tendinţă spre constipaţie.
    Orez cu dovleac
    2 ling. orez integral, circa 50 g dovleac
    Orezul se alege, se spală şi se pune la fiert în circa 500 ml apă clocotită iar după 10 minute se adaugă şi dovleacul, curăţat de coajă, tăiat feliuţe subţiri şi se mai lasă să fiarbă împreună încă 30 minute. La sfârşit se scurg de zeamă şi se pasează bine. La nevoie se adaugă puţină zeamă. Se dă sugarului cu linguriţa.
    Orez cu măr copt
    2 ling. orez integral,1 măr
    Orezul se alege, se spală şi se pune la fiert în circa 500 ml apă clocotită şi se lasă să fiarbă la foc mic 40 minute. Între timp mărul se coace în cuptor. Este gata în circa 30 minute. După ce se răceşte puţin, se curăţă de coajă, se detaşează pulpa şi se pasează bine (atenţie să nu scape vreun sâmbure). După ce a fiert orezul, se scurge de zeamă şi se pasează bine. Pasta obţinută se adaugă la pasta de măr copt şi se serveşte sugarului cu linguriţa.
    Mămăliguţă cu avocado şi suc de roşii
    2 ling. mălai, 25 g avocado, 20 ml suc de roşii
    Se pun la fiert circa 200 ml apă, când clocoteşte se adaugă mălaiul, amestecând continuu. După ce dă 2-3 clocote se ia de pe foc şi se răstoarnă într-o farfurie. Mămăliguţa obţinută trebuie să fie destul de moale. În timp ce aceasta se răceşte puţin, se pasează avocado şi se amestecă cu sucul de roşii. Amestecul acesta se presară în strat uniform peste mămăliguţă şi se serveşte sugarul cu linguriţa.
    Mămăliguţă cu tofu şi suc de roşii
    2 ling. mălai, 1 ling. tofu, 20 ml suc de roşii
    Se pun la fiert circa 200 ml apă, când clocoteşte se adaugă mălaiul, amestecând continuu. După ce dă 2-3 clocote se ia de pe foc şi se răstoarnă într-o farfurie. Mămăliguţa obţinută trebuie să fie destul de moale. În timp ce aceasta se răceşte puţin, se pasează tofu şi se amestecă cu sucul de roşii. Amestecul acesta se presară în strat uniform peste mămăliguţă şi se serveşte sugarul cu linguriţa.
    Mămăliguţă cu sos de legume
    2 ling. mălai,1 roşie, 1/2 ceapă mică, 1/2 ardei, 1 picătură ulei măsline
    Se curăţă legumele, se spală şi se toacă foarte fin (eventual se dau prin blender). Se pun într-o cratiţă pe foc şi se lasă să fiarbă înăbuşit, amestecând din când în când, circa 15 minute. La nevoie se stropesc cu puţină apă. La sfârşit se pune şi o picătură de ulei de măsline şi se amestecă din nou (se poate şi fără ulei). Între timp, separat se pun la fiert circa 200 ml apă, iar când clocoteşte se adaugă mălaiul, amestecând continuu. După ce dă 2-3 clocote se ia de pe foc şi se răstoarnă într-o farfurie. Mămăliguţa obţinută trebuie să fie destul de moale. Se răstoarnă pe o farfurie întinsă. Deasupra acesteia se va presăra uniform sosul de legume.
    Supă-cremă de cartofi cu morcov
    2 cartofi potriviţi, 1 morcov, ½ ceapă mică
    Legumele se curăţă de coajă şi se spală. Cartofii se taie în patru, morcovii se taie felii subţiri pe lungime. Se pun la fiert în apă clocotită cât să le acopere cu 3-4 cm. Se lasă să fiarbă la foc mic 25 minute. Când sunt gata ceapa se îndepărtează, iar morcovul şi cartofii se scurg de zeamă, se pasează bine întrun castronel şi apoi se adaugă treptat lichidul în care au fiert, omogenizânduse bine până se ajunge la consistenţa de semilichid, caracteristică supei-creme. Se serveşte caldă sugarului.
    Supă-cremă de cartofi cu albitură
    1 cartof, 1 morcov, ½ ţelină mică, 1 rădăcină pătrunjel, ½ ceapă mică
    Legumele se curăţă de coajă şi se spală. Cartofii se taie în patru, morcovii şi pătrunjelul se taie felii subţiri pe lungime, iar ţelina se taie felii subţiri. Se pun toate la fiert în apă clocotită care să le acopere cu 3-4 cm. Se lasă să fiarbă la foc mic 25 minute. Când sunt gata ceapa se îndepărtează iar celelalte legume se scurg de zeamă, se pasează bine într-un castronel şi apoi se adaugă treptat lichidul în care au fiert, omogenizându-se bine. Se serveşte caldă.
    Supă-cremă de cartofi cu chimen
    1 cartof, 1 ceapă mică, 1 ţelină mică,1 rădăcină pătrunjel, 1 l-ţă chimen
    Legumele se curăţă de coajă şi se spală. Separat, se pune la fiert 1 litru de apă în care, când clocoteşte, se adaugă chimenul. Se lasă să fiarbă la foc mic 3 minute. Apoi se strecoară, chimenul îndepărtându-se. Legumele se pun la fiert în această supă de chimen pregătită în prealabil, care trebuie să le acopere cu 3-4 cm. Se lasă să fiarbă la foc mic 25 minute. Când sunt gata, ceapa se îndepărtează iar celelalte legume se scurg de zeamă, se pasează bine într-un castronel şi apoi se adaugă treptat lichidul în care au fiert, omogenizându-se bine. Se serveşte caldă. Are o aromă deosebită, savurată de sugar.
    Supă-cremă de broccoli
    Inflorescenţa de la o tulpiniţă de brocoli (cca 100 g), 1 cartof mic, 1 morcov, ½ ceapă mică
    Se curăţă şi se spală legumele. Cartoful se taie cubuleţe, morcovul felii subţiri. Se pun la fiert în apă clocotită care să le acopere cu 3-4 cm. Se lasă să fiarbă la foc mic 25 min. De preferat ca brocoli să fie adăugat după 10 minute, întrucât el necesită doar 10-15 minute pentru a fierbe. Când sunt gata, ceapa se îndepărtează, celelalte legume se scurg de zeamă şi se pasează bine într-un castronel, iar apoi se adaugă treptat lichidul în care au fiert, omogenizându-se bine. Se serveşte caldă.
    Supă-cremă de roşii
    1 cartof, 2 roşii, ½ ceapă mică, 1 morcov, 1 rădăcină pătrunjel
    Se curăţă şi se spală legumele. Şi roşiile se curăţă de coajă. Cartoful se taie cubuleţe, morcovul felii subţiri. Se pun la fiert în apă clocotită care să le acopere cu 3-4 cm. Se lasă să fiarbă la foc mic 25 min. Roşiile se adaugă la fiert în ultimile 5-10 minute. Când au fiert, se strecoară de zeamă, ceapa se îndepărtează, se pasează bine şi apoi se adaugă lichidul până se ajunge la o consistenţă de supă-cremă. Se serveşte caldă, imediat după preparare.
    Supă-cremă cu dovleac
    1 cartof, 50 g dovleac (din cel folosit uzual pentru plăcintă), ½ ceapă mică
    Se curăţă şi se spală legumele. Cartofii şi dovleacul se taie bucăţi. Se pun la fiert în apă clocotită care să le acopere cu 3-4 cm. Se lasă să fiarbă la foc mic 25 min. Când au fiert, se strecoară de zeamă, ceapa se îndepărtează, se pasează bine şi apoi se adaugă lichidul, omogenizându-se bine. Este o supă-cremă foarte gusoasă, cu o savoare aparte şi o excelentă sursă de vitamina A în timpul iernii.
    Supă-cremă de varză
    ¼ varză mică, 1 cartof, 1 morcov, 1 păstârnc, ½ ţelină mică, 1 roşie, 1 ardei, ½ ceapă mică
    Se curăţă şi se spală legumele. Se taie felii subţiri. Roşia se curăţă şi ea de coajă. Se pun la fiert în apă clocotită care să le acopere cu 3-4 cm. Roşia şi varza se adaugă în ultimile 5-10 minute. Când au fiert se strecoară de zeamă, ceapa se aruncă, iar legumele se pasează în blender, adăugându-se treptat lichidul.
    Supă-cremă de gulie
    1 gulie mică (de grădină sau de seră), 1 cartof, 1 ceapă mică, 1 rădăcină pătrunjel
    Se curăţă şi se spală legumele. Cartoful se taie cubuleţe, ceapa se lasă întreagă, pătrunjelul se taie felii pe lungime iar gulia se rade pe răzătoarea mare. Se pun la fiert cu apă clocotită care să le acopere cu 3-4 cm, se lasă să fiarbă 25 de minute la foc mic. La sfârşit se îndepărtează ceapa, se strecoară de zeamă legumele, se pasează în blender, adăugându-se treptat şi lichidul în care au fiert. Atenţie, gulia folosită să fie fragedă, nu aţoasă.
    Supă-cremă cu dovlecel
    1 dovlecel mic, fraged, 1 cartof, 1 morcov, 1 roşie, ½ ceapă mică
    Se curăţă şi se spală legumele. Dovlecelul şi morcovul se taie felii pe lungime, iar cartoful cubuleţe. Roşia se curăţă şi ea de coajă. Se pun la fiert în apă cât să le acopere cu 3-4 cm, roşia şi dovlecelul adăugându-se după 15 minute de fiert. Se mai lasă să fiarbă încă 10 minute. Se opreşte focul, se îndepărtează ceapa, se strecoară legumele, se pasează bine iar apoi se adaugă treptat lichidul în care au fiert.
     Supă-cremă de conopidă
    ¼ conopidă mică, 1 morcov, ½ ţelină mică, 1 rădăcină pătrunjel, ½ ceapă mică, 1 ardei
    Se curăţă şi se spală legumele. Se taie feliuţe subţiri şi se pun la fiert în apă clocotită care să le acopere cu 3-4 cm. Apoi se strecoară de zeamă, se pasează bine şi se adaugă treptat lichidul în care au fiert.
    Supă-cremă de sfeclă roşie
    1 sfeclă roşie mică cât o nucă, 1 cartof, ½ ţelină mică, 1 morcov, ½ ceapă mică
   Se curăţă şi se spală legumele. Sfecla şi morcovul se rad pe răzătoarea mare iar restul legumelor se taie felii subţiri. Se pun la fiert în apă clocotită cât să le acopere cu circa 5 cm. Se lasă să fiarbă 30 min la foc mic. Când sunt gata se strecoară, se pasează bine şi apoi se adaugă lichidul treptat. Se omogenizează şi se serveşte caldă sugarului.
    Piure de cartofi
    2 cartofi, ½ ceapă mică
    Se curăţă şi se spală legumele. Cartofii se taie rondele şi se fierb în apă care să-i acopere cu circa 3 cm. Ceapa se lasă întreagă, ea se va îndepărta la sfârşit. Se strecoară cartofii, se pasează bine cu furculiţa şi se adaugă treptat puţin din zeama în care au fiert (circa 1 lingură). Piureul se serveşte de îndată sugarului.
    Piure de broccoli
    Inflorescenţa de la o tulpiniţă de brocoli (cca 100 g), 1 cartof mic, 1 morcov, ½ ceapă mică
    Se curăţă şi se spală legumele. Cartoful se taie cubuleţe, morcovul felii subţiri. Se pun la fiert în apă clocotită care să le acopere cu 3-4 cm. Se lasă să fiarbă la foc mic 25 min. Brocoli va fi adăugat după 10 minute întrucât el necesită doar 10-15 minute pentru a fierbe. Când sunt gata ceapa se îndepărtează iar celelalte legume se scurg de zeamă, se pasează bine într-un castronel iar apoi se adaugă 1 ling. din zeama în care au fiert, omogenizându-se bine. Se serveşte cald.
    Piure de dovlecel
    1 dovlecel mic, fraged, 1 cartof, 1 morcov, ½ ceapă mică, 1 roşie
    Se curăţă şi se spală legumele. Morcovul se taie felii pe lungime, iar cartoful şi dovlecelul cubuleţe. Roşia se curăţă şi ea de coajă. Se pun la fiert în apă clocotită care să le acopere cu 3 cm, dovlecelul şi roşia adăugându-se după 10 min. Se opreşte focul, se strecoră legumele, se pasează adăugându-se 1 lingură din supa în care au fiert. Se serveşte cald.
    Piure din dovleac
    100 g dovleac (din cel folosit uzual pentru plăcintă), 1 ceapă, 1 cartof mic
    Se curăţă şi se spală legumele. Se pun la fiert în circa 1 litru de apă şi se fierb 25 minute la foc mic. După ce au fiert, ceapa se îndepărtează, se scurg de zeamă şi se pasează fierbinţi. Se adaugă puţin din zeama în care au fiert.
    Piure de conopidă
    1-2 bucheţele conopidă dintr-o inflorescenţă mai mare, 1 morcov, ½ ceapă
    Se curăţă şi se spală legumele. Se pune la fiert întâi morcovul în cca ½ l apă, iar după 10 minute şi conopida şi ceapa. Se mai lasă 15 minute, apoi se opreşte focul. Se strecoară de zeamă, ceapa se îndepărtează. Se pasează conopida şi morcovul împreună cu puţin din zeama lor. Se serveşte cald.
    Piure de spanac (după 8 luni datorită cantităţii mari de oxalaţi!)
    200 g spanac fraged, 1 morcov, 1 cartof
    Se curăţă legumele. Spanacul se curăţă de cotoare şi codiţe şi se fierbe timp de 1 minut în apă ce clocoteşte deja, apoi se strecoară imediat, zeama aruncânduse. În alt vas, cartoful şi morcovul, tăiaţi rondele, se fierb 25 minute. Când sunt gata se strecoară, se pasează bine împreună şi cu spanacul, cu ajutorul mixerului cu ghiară, adăugându-se şi circa 1 ling. din supa de la cartof şi morcov. Acest piure se serveşte după vârsta de 8 luni. Atenţie! spanacul nu se va ţine la fiert mai mult de 2 minute - cu cât fierbe mai mult îi sporeşte conţinutul în oxalaţi, care sunt toxici.
    Piure de mazăre verde
    50 g mazăre verde proaspătă, fragedă (sau 50 g mazăre verde congelată), 1 morcov, ½ ceapă mică
    Se curăţă şi se spală legumele. Se pun la fiert în apă care să le acopere cu circa 5 cm, şi se lasă să fiarbă 30 minute. Se îndepărtează ceapa (sau se poate lăsa o parte din ea), se strecoară lichidul, păstrându-se, şi se pasează legumele. Se adaugă din lichidul în care au fiert până se ajunge la o consistenţă potrivită pentru sugar. (Dacă se foloseşte mazăre congelată, aceasta se foloseşte la fel ca şi cea proaspătă, punându-se direct în apă clocotită alături de celelalte legume).
    Piure de fasole verde
    50 g fasole verde foarte fragedă, fără aţe, 1 ceapă mică, 1 morcov, 1 vârf de cuţit boia de ardei dulce
    Se curăţă şi se spală legumele. Fasolea se curăţă de capete şi de eventualele aţe şi se taie bucăţi. Se pun la fiert în apă clocotită care să le acopere cu câţiva cm. Se lasă să fiarbă la foc mic 30 minute. Se îndepărtează ceapa (sau se poate lăsa o parte din ea), se strecoară lichidul, păstrându-se, şi se pasează legumele cu mixerul, adăugându-se şi boiaua de ardei dulce. Se adaugă din lichidul în care au fiert până se ajunge la o consistenţă potrivită pentru sugar. Atenţie, este nevoie neapărat de mixer pentru această reţetă, pentru a pasa bine fasolea verde.
    Piure de linte
    50 g linte, 1 ceapă mică, 1 cartof, 1 morcov, 1 ardei mic, 1 lingură suc de roşii
    Se curăţă şi se spală legumele. Se pun la fiert în circa 1 l apă clocotită şi se lasă să fiarbă la foc mic. În circa 30 minute lintea este bine fiartă. Se strecoară, zeama păstrându-se, se pasează şi se adaugă sucul de roşii şi puţin din zeama în care au fiert pentru a se obţine un piure de consistenţă potrivită. Se poate adăuga o linguriţă de avocado pasat.
    Piure de năut
    50 g năut fiert, 1 cartof, 1 morcov, 1-2 linguri suc de roşii, ½ ceapă mică
    (Pentru a fierbe, năutul, ales şi spălat, se pune la înmuiat peste noapte în apă. Se scurge apoi de zeamă şi se pune la fiert în 2 l de apă, timp de 3 ore, la foc mic). Se curăţă şi se spală legumele. Se pun la fiert în apă clocotită morcovul, cartoful şi ceapa. În 25 de minute sunt gata. În ultimile 5 minute se adaugă la fiert şi năutul, care a fost fiert înainte separat. Când sunt gata, se strecoară, se pasează bine cu mixerul cu ghiară, adăugându-se sucul de roşii şi puţin din supa în care au fiert. Se poate adăuga o linguriţă de avocado pasat. Se serveşte cald.
    Piure de cartofi cu tofu
    50 g tofu (brânză de soia) simplă, 2 cartofi, 1 ceapă mică, 1 fir mărar merde
    Cartofii şi ceapa se curăţă şi se pun la fiert în ½ l apă. Sunt gata în 25 minute. Se strecoară, se pasează împeună cu tofu şi mărarul tocat fin. Se serveşte cald.
    Piure de conopidă cu tofu
    50 g tofu (brânză de soia) simplă, 2 bucheţele conopidă, 1 ceapă mică, 1 morcov
    Se curăţă şi se spală legumele. Apoi se pun la fiert în circa 0,5 l apă clocotită, morcovul punându-se primul, după 10 minute adăugându-se şi celelalte. Se mai lasă să fiarbă împreună 15 minute. Se scurg de zeamă şi apoi se pasează împreună cu tofu.
    Piure de brocoli cu năut
    2 linguri năut fiert dinainte, inflorescenţa de la o tulpiniţă de brocoli fraged, proaspăt, 1 ceapă, 1 morcov
    Legumele se curăţă, se spală şi se pun la fiert în circa ¾ l apă. Morcovul se pune cel dintâi, iar după 10 minute şi restul. Se mai lasă să fiarbă împreună 15 minute. În ultimile 5 minute se adaugă legumelor şi năutul, care fusese deja fiert înainte, separat. După ce mai dau câteva clocote împreună, se strecoară şi se pasează, adăugându-se puţină supă.
    Linte cu orez
    50 g linte, 2 linguri orez integral, 1 ceapă mică, 1 lingură suc de lămâie
    Se curăţă legumele şi se pun la fiert împreună cu orezul ales şi spălat în circa 1 l apă clocotită. Se lasă să fiarbă la foc mic 35-40 minute până fierbe bine orezul. La sfârşit ceapa se îndepărtează. Se pasează lintea împreună cu orezul şi sucul de lămâie şi se serveşte cald. (Lintea e bogată în fier care se absoarbe mai bine în prezenţa vitaminei C din sucul de lămâie).
    Piure „orange”
    50 g linte roşie, 1 morcov, 50 g dovleac, 1 ceapă mică, 1 lingură suc de lămâie
    Se curăţă şi se spală legumele. Într-o cratiţă cu circ 1 litru apă clocotită se pune la fiert mai întâi lintea, iar după 10 minute şi celelalte legume. Se mai lasă să fiarbă împreună la foc mic 25 minute. Dacă lichidul scade, se mai adaugă puţină apă clocotită. La sfârşit se îndepărtează ceapa se strecoară legumele şi se pasează împreună cu sucul de lămâie.
    Gogoşele cu tofu
    1 cană cartofi piure gata preparaţi, 1 lingură tofu, 1 lingură făină de ovăz
    Se amestecă toate ingredientele şi se fac gogoşele mici cam cât o nucă. Acestea se aşază în tava pentru cuptor în care s-a pus o hârtie pergament. Se coc până se rumenesc un pic. Se servesc calde copilului după vârsta de 9 luni, sau chiar după 1 an.
 
    Articolul se bazează pe rețete găsite în cartea "Copilul vegetarian", de Elena Pridie.



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley