SfatFarma logo joi, septembrie 15, 2016

Diversificarea alimentației bebelușului - câteva reguli de bază ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Diversificarea alimentației bebelușului - câteva reguli de bază



diversificare bebelusi

    Bebelușul, până la vârsta de 6 luni, dacă este posibil, trebuie să se hrănească exclusiv cu lapte de mamă (vă recomand să citiți și articolul despre alăptare). Dacă nu îi ajunge cantitatea de lapte, se poate suplimenta (vă recomand să citiți și articolul despre metode de supliementare cu formulă de lapte praf) sau chiar înlocui cu formule de lapte praf.
    După vârsta de şase luni, alimentaţia sugarului, fie naturală, fie artificială, fie mixtă, trebuie diversificată, adică trebuie introduse alte alimente decât laptele. Este perioada care necesită vigilenţă din partea mamei.
    Reguli pentru diversificarea alimentaţiei:

  1. Orice aliment se introduce numai când sugarul e sănătos.
  2. Introducerea oricărui aliment nou se face progresiv, tatonându-se toleranţa digestivă a sugarului. Se începe de la o linguriţă, şi se creşte apoi continuu până se înlocuieşte toată masa de lapte.
  3. Alimentul nou introdus se administrează primul, înaintea celui cu care copilul era deja obişnuit, respectiv laptele de mamă sau formula de lapte de soia. Aceasta pentru că sugarul este flămând şi probilitatea de a-l respinge datorită nefamiliarizării cu gustul este mai mică.
  4. Orice aliment nou introdus se administrează numai cu linguriţa, indiferent dacă este lichid sau solid, aceasta pentru a-l ajuta pe copil să facă deosebirea între ce mănâncă (ce trebuie mestecat) şi ce bea (apă sau ceai).
  5. Se administrează doar câte un singur aliment nou. Nu se introduc simultan două sau mai multe alimente noi.
  6. La primele semne de tulburări digestive se suprimă imediat noul aliment, care nu se readministrează decât o dată cu normalizarea tranzitului intestinal.
  7. Alimentele noi vor fi introduse la distanţă de cel puţin trei zile unul după altul.

    Dacă se respectă aceste reguli, atunci când copilul va fi înţărcat, el va şti să mestece bine mâncarea (nu o va înfuleca, ceea ce ar dăuna extrem de mult digestiei pe tot parcursul vieţii) şi de asemenea va fi obişnuit să bea apă numai între mese. Aceste două obiceiuri alimentare, statornicite încă din primul an de viaţă sunt esenţiale pentru sănătate. De asemenea, gruparea alimentelor într-un mod anume la fiecare masă, aşa cum se va arăta în continuare, va aşeza baza pentru o bună alimentaţie pentru toată viaţa. Rolul mamei este esenţial în această perioadă, iar eforturile depuse vor fi răsplătite pe deplin pe tot parcursul vieţii.
    În continuare voi reda ordinea în care vor fi introduse alimente noi, în afară de lapte, care vor înlocui treptat, parţial sau total, mesele cu lapte de lapte de mamă sau formula de lapte de soia care înlocuieşte laptele de mamă în absenţa acestuia. Vârsta de la care se va începe introducerea de alimente noi va fi de şase luni, în funcţie de cantitatea de lapte de mamă disponibilă. În cazul unui sugar alimentat cu formulă de lapte de soia, atunci noile alimente vor fi introduse mai devreme, chiar de la patru luni, după caz.

    Ordinea în care se introduc alimentele noi pentru sugar
    I. FRUCTE sub formă de sucuri de fructe şi pulpă de fructe
    Fructele care se pot da sugarului: mere, piersici, vişine, afine, piersici, caise, banane. Acestea sunt cele mai indicate. Treptat sucurile se vor înlocui complet cu pulpă din fructul respectiv, ras pe răzătoarea de sticlă. A se evita fructe precum căpşune, portocale, semnalându-se efectul lor alergen atunci când se administrează înainte de vârsta de 1 an. Pot fi încercate şi alte fructe, în funcţie de posibilităţile existente, cu atenţie doar, să fie evitate cele cu sâmburi foarte mici cu care sugarul se poate îneca.Fructele se dau sugarului la a doua masă din zi, respectiv aproximativ la ora 10.
    Mod de preparare:
    Sucul de fructe se poate obţine cu ajutorul unui aparat de făcut suc, sau manual. Întrucât este vorba de cantităţi foarte mici, este de preferat prepararea manuală a sucului. Mama trebuie să fie curată pe mâini, fructul se va rade pe răzătoare şi apoi se va pune într-un tifon storcându-se bine. Sucul se pune într-un castronel şi va fi administrat de îndată sugarului când acesta este flămând. Recomand a se începe cu mărul, soiul Ionatan. Dacă nu este în sezon, atunci piersica este o alternativă potrivită. Fructele din producţia românească sunt mai de dorit, fiind mai proaspete şi, de regulă, mai gustoase şi mai ecologice. Vişinele şi afinele reprezintă o altă opţiune, de asemenea bună, dar pentru a se obţine sucul din acestea trebuie să se recurgă la ajutorul unui storcător de fructe. Caisele se vor folosi doar la sugarii cu tendinţă spre constipaţie. Chiar dacă se strâmbă când i se administrează sucul de fructe – fructele sunt dulci-acrişoare - cu timpul bebeluşul se va obişnui cu gustul fructelor şi chiar îi va plăcea. Se începe cu o linguriţă şi se ajunge treptat la 50-60 ml/zi la o singură masă. Atenţie, este foarte important, fiind primul nou aliment introdus, a se administra neapărat cu linguriţa. Fiind lichid poate exista tentaţia de a se administra cu biberonul. Va fi foarte util, prin efectul pe termen lung, să rezistaţi acestei tentaţii şi să-l administraţi numai cu linguriţa. După două săptămâni, timp în care copilul s-a obişnuit deja cu gustul de fructe, se începe administrarea de pulpă de fructe. Pulpa de fructe se obţine dând pe răzătoarea de sticlă fructul ales: măr, piersică, pară, caisă, etc. Pe lângă fructele amintite, se mai poate da banana, pasată cu furculiţa. Fructele pasate sau rase se dau de îndată sugarului, imediat după ce s-au ras sau pasat. După ce copilul s-a obişnuit cu fructele administrate astfel, cu o consistenţă mai groasă, se pot adăuga în pulpa de fructe şi cereale.
    II. CEREALE sub formă de fiertură din făină integrală din cereale şibiscuiţi din cereale
    Cerealele se introduc, de regulă, după 6 luni. Până la 6 luni se dau doar fructe. Cerealele care se vor administra primele sunt orezul şi ovăzul. Şi meiul, decorticat, poate fi folosit. Grâul se va da doar după vârsta de 8 luni.
    Cel mai bine este ca cerealele să se dea în combinaţie cu fructe. Masa de fructe este cea de-a doua masă din zi a sugarului şi va fi servită în jur de ora 10, în funcţie de ritmul propriu al fiecărui copil. În timp ea ajunge să fie în întregime din fructe şi cereale.
    Voi reveni în curând cu o postare în care voi include rețete de păpică, recomandate pentru bebeluși. O zi frumoasă să aveți!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley