SfatFarma logo joi, iulie 14, 2016

Ce trebuie să știi dacă iei medicamente pentru subțierea sângelui ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ce trebuie să știi dacă iei medicamente pentru subțierea sângelui



medicament

    În cazul în care iei medicamente pentru subțierea sângelui ar trebui să fii foarte atent atât la dietă, cât și la stilul de viață în general. Spre exemplu, trebuie să eviți alimentele bogate în vitamină K, dar și orice activitate care ți-ar putea cauza chiar și cea mai mică zgârietură. Oricând această s-ar putea transforma într-o hemoragie care să-ți pună viața în pericol.
    Iată ce trebuie să știi dacă iei medicamente pentru subțierea sângelui.

    Evită loviturile și căzăturile 

    Medicamentele pe care medicul ți le prescrie pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge ajută la prevenirea unui atac de cord sau a unui atac cerebral. În același timp însă, în cazul unei sângerări, pilulele îngreunează coagularea ceea ce poate transformă o accidentare minoră într-una serioasă. Tocmai de aceea, este recomandată evitarea sporturilor de contact și a altor activități în care poți fi rănit la propriu. În loc de asta plimbă-te, înoată sau practică exerciții mai puțin periculoase. Și nu uită să-ți pui o cască, chiar dacă sunt șanse mici să te împiedici și să te lovești.

    Respectă planul 

    Ia-ți medicamentele la aceeași oră zi de zi. Unele medicamente pentru subțierea sângelui nu-și fac efectul dacă nu sunt luate regulat. Setează-ți alarma la mobil pentru a nu uita să-ți iei medicamentele. Dacă uiți, imediat ce-ți amintești ia pastila. Nu sări niciodată peste una.

    Află totul despre medicamentele pe care le iei 

    Înainte de a lua orice nou medicament vorbește cu medicul de familie pentru a vedea dacă nu interferează cu pastilele pentru subțierea sângelui. Chiar și vitaminele și suplimentele alimentare pot modifica modul în care acționează medicamentele pentru subțierea sângelui sau să producă efecte secundare. Spre exemplu, dacă iei o aspirina pentru că ai răcit crește riscul de sângerări.

     Atenție la cuțit 

    O tăietură micuță se poate transforma într-o hemoragie. Poartă mănuși atunci când folosești cuțitul, foarfecele sau alte obiecte ascuțite. Fii foarte atent și atunci când te bărbierești. Folosește un aparat electric, dacă îți este la îndemână. Și nici nu-ți tăia unghiile prea aproape de piele. Dacă te tai ține apăsat până când sângerarea se oprește. Dacă nu se întâmplă asta, apelează la ajutor medical.

    Vitamina K 

    Dacă iei prea multă vitamina K anumite medicamente de subțiere a sângelui nu-și mai fac efectul. Varza de Bruxelles, salata și spanacul conțin din belșug vitamina K așa că fii atent la cât de mult le consumi.

    Fă-ți analizele 

    Când iei anumite medicamente de subțiere a sângelui trebuie să-ți faci analizele în mod regulat pentru a vedea cât de repede se încheagă sângele. Rezultatele îl vor ajuta pe medicul tău de familie să-ți schimbe doza sau poate să-ți prescrie alte pilule.

    Tratează-ți dinții cu delicatețe 

    Gingiile sunt delicate, așa că atunci când îți cureți gura nu folosi prea multă forță. Folosește o periuță de dinți moale și nu freca.
    Spune-i stomatologului despre problemele tale de sânge. Va fi mai atent în timpul controalelor și îți poate oferi anumite medicamente care să reducă sângerările în timpul procedeelor dentare.

    Atenție la efectele secundare 

    Uneori, medicamentele pentru subțierea sângelui pot provoca:

  • sângerarea gingiilor; 
  • apariția unor vânătăi; 
  • amețeală; 
  • sângerări mai mari în timpul menstruației; 
  • urinare roșie sau închisă la culoare. 

    Vorbește cu medicul de familie dacă observi oricare dintre aceste efecte.

    Ține bandaje la îndemână 

    Întotdeauna ar trebui să ai asupra ta leucoplast și alte bandaje în caz că te tăi. Există pudre care opresc rapid sângerarea și o țin sub control până când vei căpăta ajutor medical.
    Citește articolul și pe sfatulpărinților.ro.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley