SfatFarma logo luni, octombrie 10, 2016

Probleme posibile în timpul alăptării și rezolvările lor ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Probleme posibile în timpul alăptării și rezolvările lor



probleme alaptare

    Muşcarea mamelonului.

    Aceasta poate fi atât de dureroasă încât să necesite oprirea alăptării. Sugarul nu poate fi învinuit pentru că muşcă, mai ales în perioada dinaintea apariţiei primilor dinţi sau când are deja dinţişori. El nu realizează că pentru mamă e dureros. Pentru el e doar un exerciţiu al maxilarelor şi gingiilor. Sugarii pot fi uşor dezvăţaţi. Mama să introducă degetul său între gingiile bebeluşului şi să spună cu blândeţe nu. La nevoie va repeta acest lucru.

    Enervare când este pus la sân.

    Durerea de gingii poate fi cauza, atunci când dinţii sunt pe cale de a apărea. Masajul gingiilor poate fi util pentru înlăturarea enervării. Dureri în timpul alăptării. În prima săptămână mama poate simţi dureri în abdomenul inferior de îndată ce bebeluşul începe să sugă. Alăptarea induce declanşarea hormonilor care produc contractarea uterului, acesta revenindu-şi treptat la mărimea dinaintea sarcinii. De asemenea în această perioadă pot apărea dureri ale mameloanelor sau ale sânilor, dar acestea trec repede când copilul începe să sugă.

    Sfârc dureros şi crăpat.

    Mama trebuie să încerce diverse metode: ori îl va alăpta mai des, ori va schimba poziţia în timpul alăptării, ori îl va pune pentru masă pe rând la câte un sân. Se cere, desigur, sfatul medicului.

    Infectarea sânului/mastita.

    Este posibilă infectarea sânului, care apare întâi ca o roşeaţă, apoi sânul se întăreşte tot mai mult şi eliminarea conţinutului devine tot mai dificilă şi mai dureroasă. Însă acest lucru trebuie să se facă – de regulă cu ajutorul unei pompiţe. Se va lua neapărat legătura cu medicul. De regulă se recomandă continuarea alăptării copilului, însă acest lucru îl hotărăşte numai medicul. Un remediu simplu, la îndemână, de intervenţie în cazul primelor semne de mastită: o cataplasmă cu un amestec alcătuit din miere, suc de lămîie şi făină albă, în părţi egale, omogenizate, aşezată pe sânul infectat.

    Regurgitaţii şi vărsături. 

    Regurgitaţii înseamnă eliminarea pe gură, imediat după supt, a unei cantităţi mici de lapte, nemodificat, necoagulat, nedigerat. Acestea apar din pricina unei tehnici greşite de alimentare, copilul înghiţind mult aer. De regulă, imediat după supt copilul trebuie ţinut în sus, susţinându-i-se capul până când el dă afară aerul înghiţit. Nu se pune copilul în pat fără a da aerul afară. Dacă el adoarme în timp ce suge, se pune în pătuţ neapărat într-o parte pentru a nu se îneca cu ceea ce regurgitează. Vărsăturile sunt mai abundente decât regurgitaţiile şi intervin mai târziu după masă, iar laptele evacuat e modificat (se simte după formă şi miros). Ele sunt determinate fie de tehnici greşite de alimentare, fie de alte cauze. Cu cât copilul e mai mic, cu atât sunt mai alarmante. Trebuie anunţat medicul, mai ales după ce s-a corectat tehnica de alăptare şi acestea tot continuă. Dacă sunt însoţite de diaree, înseamnă că sugarul mănâncă prea mult şi tubul digestiv nu poate absorbi toată cantitatea de lapte şi va elimina surplusul. Dacă e constipat, înseamnă că laptele ingerat e în cantitate prea mică.

    Colicile abdominale.

    Ele sunt cel mai des întîlnite atunci când mamele care alăptează beau lapte de vacă şi consumă multe alimente de origine animală. În cazul în care apar se pun pe abdomenul sugarului comprese calde uscate sau se masează uşor abdomenul.

    Refuzul sânului. 

    Se întâmplă foarte rar, la copiii care: au colici, sunt agitaţi, adorm la sân, etc. Nu se renunţă la alimentaţia naturală chiar dacă copilul refuză sânul. Mama se mulge cu pompiţa, şi dă sugarului lapte cu linguriţa sau cu biberonul, cu gaura de la tetină foarte mică. Atenţie mare la igienă.

    Constipaţia.

    Nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare dacă sugarul
mănâncă şi nu varsă. Medicul se pronunţă, după caz.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley