SfatFarma logo marți, august 09, 2016

Zona zoster - câteva informații despre această afecțiune dureroasă ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Zona zoster - câteva informații despre această afecțiune dureroasă



zona zoster

     Zona zoster, cunoscută în termeni medicali ca herpes zoster, este o erupție dureroasă, cu bășicuțe, provocată atunci când virusul latent al varicelei se reactivează brusc în celulele nervoase. Ea se instalează pe o arie limitată a pielii, în funcție de zona traversată de nervul afectat.  Zona zoster este o boală mai comună la persoanele adulte și la cele cu sistemul imunitar slăbit de stres, răni  sau alți factori. Virusul varicelo-zosterian persistă timp îndelungat (probabil toată viață) în organismul persoanelor care au suferit de o varicelă tipică sau de o infecție inaparentă. Se realizează astfel o infecție persistență, localizată în ganglionii nervoși spinali sau cei omologi ai nervilor cranieni. Majoritatea pacienților care suferă de zona zoster au vârsta peste 60 de ani, rareori zona zoster apare la persoanele mai tinere. Frecvența bolii este mai mare la adulți și bătrâni (90%), iar la copii apare foarte rar (5% din totalul cazurilor).

    Zona zoster este o afecțiune contagioasă. Virusul varicelo-zosterian se poate transmite de la persoana cu zona zoster la copiii sau adulții care nu au avut varicelă, dar, în loc de a dezvolta zoster zoster, aceste persoane dezvoltă varicelă. După ce o persoană a avut varicelă aceasta nu poate contacta virusul de la altcineva. Odată infectate cu virusul varicelo-zosterian persoanele au un risc potențial de a dezvolta zona zoster mai târziu în viață. Zona zoster este contagioasă atâta timp cât se formează noi vezicule (lichidul din interiorul veziculelor cutanate conține particule virale) și în timpul cât se usucă veziculele mai vechi. Similar cu varicela, pacientul cu zona zoster este contagios pe toată durata bolii, până la apariția crustelor. După ce toate veziculele sunt acoperite de cruste virusul nu mai poate fi răspândit. Pacienții cu zona zoster trebuie să evite contactul fizic cu persoanele care nu au avut varicelă și în cazul cărora infecția ar putea antrena consecințe grave-cum este cazul femeilor însărcinate (infecția poate fi periculoasă pentru făt), persoanelor imunodeprimate și nou-născuților.

    Cauze: 

    Zona zoster este o infecție provocată de virusul varicelo-zosterian, virusul care determină și apariția varicelei. După ce o persoană se vindecă de varicelă, virusul varicelo-zosterian călătorește de la nivelul pielii de-a lungul nervilor și se cantonează la nivelul ganglionilor rădăcinii dorsale. Virusul poate rămâne în stare latentă în ganglionii rădăcinii dorsale timp îndelungat, însă la unele persoane virusul se reactivează cu apariția zonei zoster.

  Factori de risc:

  • persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani. Riscul de apariție a zonei zoster crește odată cu înaintarea în vârstă 
  • sistemul imunitar slăbit (imunosupresie). Persoanele cu sistemul imunitar afectat de boli, cum ar fi SIDA sau cancer, au un risc mult mai mare de a dezvolta zona zoster decât persoanele cu sistem imunitar normal. 
  • cancer. Persoanele cu cancer au un risc crescut de zonă zoster. Cel mai mare risc îl prezintă pacienții cu boală Hodgkin, pacienții cu limfom și pacienții cu alte tipuri de cancer. Chimioterapia și radioterapia folosite în tratamentul cancerelor mărește riscul de zonă zoster. 
  • medicamentele imunosupresoare. Pacienții care consumă azatioprina, clorambucil, ciclofosfamida, ciclosporină, cladribine, infliximab, adalimumab, corticosteroizii (metilprednisolon, prednison) prezintă un risc crescut de a dezvolta zona zoster. Aceste medicamente sunt folosite pentru pacienții care au fost supuși transplantului de organe sau pacienții care suferă de bolile autoimune severe (artrită reumatoida, lupusul eritematos sistemic, diabetul zaharat, scleroză multiplă, boală Crohn, colită ulcerativă). 
  • infecția cu virusul varicelo-zosterian (varicelă) în primul an de viață. 
  • expunerea în utero la varicelă. În cazul în care o femeie însărcinată are varicelă, copilul ei are un risc crescut de dezvoltare a zonei zoster în timpul primilor 2 ani de viață: stres, oboseală, traumatisme. 


    Simptome:

    Erupție cutanata apare cel mai adesea de-a lungul unui singur dermatom și pe o singură parte a corpului, cu toate că 2 sau 3 dermatome adiacente pot fi ocazional implicate. Dermatomele toracice și lombare sunt cel mai adesea afectate de zona zoster. De asemenea dermatoamele cervicale și oftalmice sunt frecvent afectate. Unii pacienți pot prezenta vezicule răspândite pe suprafața pielii corpului la distanță de erupția cutanata. Acest lucru se produce atunci când mici cantități de virus varicelo-zosterian sunt eliberate din zonele afectate în sânge. În general veziculele tind să fie mai profunde la pacienții vârstnici, sensibilitatea sau durerea de-a lungul traiectului unui nerv, de obicei unilateral (pe o singură parte a corpului), amorțeli, furnicături, mâncărimi, febră și frisoane, dureri de cap, sensibilitate la lumină,  inflamarea ganglionilor limfatici determină mărirea de volum a ganglionilor și durere, slăbiciune musculară,  tulburări gastrice.

    Complicații: 

    Unele persoane continuă să acuze dureri la nivelul erupției cutanate timp îndelungat chiar și atunci când veziculele au dispărut. Această afecțiune este cunoscută sub numele de nevralgie postherpetica și apare atunci când fibrele nervoase deteriorate trimit semnale exagerate de durere la nivelul creierului. Se manifestă prin: senzația de arsură, durere înțepătoare în zonă afectată, sensibilitate crescută la atingere.  Afectează cel mai des fruntea și toracele: pierderea vederii.
    Alte complicații pot fi: zona zoster oftalmică (erupția apare pe frunte, obraz, nas și în jurul unui ochi) - poate provoca infecții oculare dureroase, care pot duce la pierderea vederii, probleme neurologice. În funcție de nervii care sunt afectați, zona zoster poate determina encefalită (inflamația creierului), tulburări de auz sau echilibru, paralizie faciala, infecții ale pielii. Dacă nu este tratată în mod corespunzător se poate produce suprainfecția cu bacterii.

    Tratament: 

    Tratamentul pentru zona zoster este medicamentos, cuprizand antivirale, analgezice, anti-inflamatoare dar și corticosteroizi.
    Antiviralele, precum Aciclovir, deși nu vindecă, pot stopa evoluția bolii, iar analgezicele și corticoterapia sunt folosite pentru diminuarea durerii și îmbunătățirea calității vieții, în special pacienților cu dureri intense. La majoritatea bolnavilor se observă doar un singur episod de zona zoster de-a lungul vieții, cu toate acestea, în cazuri excepționale, pot exista cazuri de recurență chiar de trei ori de-a lungul vieții.
     Încercați variante alternative: Sunătoarea este un remediu natural care poate ajuta la calmarea dure­rii și are și proprietăți antivirale. Se recomandă ingestia a 200-300 mg de sunătoare de 2-3 ori pe zi până la calmarea durerii.
    Ciuperca Maitake este o specie de ciupercă cu proprietăți curative care crește în Japonia. Acționează ca un puternic agent antiviral, prin stimularea sistemului imunitar. Cele mai multe persoane care contractează zona zoster sunt imunodeprimate. Maitake stimulează sistemul imunitar și ajută la controlul virusului care provoacă zonă zoster. Se recomandă administrarea a 6 tablete de 300 mg pe zi pe durata erupției.
    Mai multe studii au arătat că aminoacidul lizină poate contri­bui la inhibarea răspândirii virusului herpetic, deși nu toate studiile asupra lizinei au ajuns la această concluzie, însă administrarea de lizină încă de la primele semne ale erupției nu strică, ba chiar poate ajuta.
    Aminoacizii nu sunt recomandați bolnavilor de rinichi, cu afecțiuni ale ficatului, gravidelor sau mamelor în perioada de alăptare. Ca și în privința altor suplimente de acest gen, nu există nici o garanție oficială a siguranței, purității sau eficienței lizinei. Surse alimentare bune de lizină sunt cartofii, drojdia de bere și fasolea.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley