SfatFarma logo marți, septembrie 13, 2016

Sunt cosmeticele rele pentru sănătatea noastră? Există o alternativă mai bună? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Sunt cosmeticele rele pentru sănătatea noastră? Există o alternativă mai bună?



cosmeticele bune sau rele

    Supraviețuirea genelor fiecărui dintre noi și totodată și a speciei noastre, depinde doar de reușita în procesul de selecție al unui partener. De aceea, de-a lungul timpului, fiecare din noi, am dezvoltat o modalitate de a atrage sexul opus, în funcție de preferințele acestuia. Femeile, de exemplu, preferă să își evidențieze trăsăturile cu cosmetice.
    Dar ce conțin aceste cosmetice oare? Putem avea încredere în aceste substanțe, pe care ni le aplicăm direct pe piele? Ne pot face cosmeticele vreun rău?
    Încă din antichitate, egiptenii foloseau cosmetice pentru a-și evidenția conturul ochilor (exemplu cunoscut: Cleopatra). În acest scop, ei foloseau o pudră neagră obținută dintr-un minereu care conținea sulfat de plumb. Ei nu știau însă că plumbul este o neurotoxină puternică pentru om. Acesta poate duce la probleme de comportament și dificultăți de învațare la copii și fertilitate scăzută la femei și bărbați. Chiar și în cosmeticele contemporane pot fi detectate cantități foarte mici de plumb. Teoretic, plumbul ajunge în cosmetice ca un contaminant neintenționat, în timpul procesului de producție. Concentrațiile detectate în cosmetice au fost între 0.026ppm (parts per million) și 7.19 ppm (limita oficială de toxicitate este de 10 ppm).
    Un alt exemplu demn de amintit sunt cremele de înfrumusețare, fabricate în jurul anilor 1890 în Europa, care conțineau elementul radioactiv numit radiu. Acestea promiteau o radiere "tinerească".
    Actualmente, un ruj de buze oarecare, conține aproximativ 47% uleiuri, 36% pigmenți, 17% ceară și 5% alte substanțe (în special conservanți). Uleiul cel ami folosit este uleiul de ricin. Pigmenții folosiți sunt în mare parte sintetici, dar, în mod tradițional se folosea pigmentul roșu obținut din zdrobirea coșenilei (o insectă de culoarea roșie).
    În anii trecuți, s-a pus mult accent pe parabeni. Aceștia se găseau în aproape toate produsele cosmetice. Problema cu parabenii este faptul că pot imita estrogenul și se pot lega de receptorii de estrogen din organism, astfel comunicarea în interiorul celulelor să fie deteriorată. În plus, pot cauza dezvoltarea cancerului mamar. Din fericire, în ultima perioadă, aproape toate produsele cosmetice au renunțat la parabenii pe care îi conțineau.
    O recomandare care e bine de urmat: nu folosiți rimel desfăcut de mai mult de 3 luni. Un studiu recent a descoperit specii periculoase de bacterii și fungi în 36.4% din tuburile desfăcute de mai mult de 3 luni. Această recomandare este importantă în special pentru purtăroarele de lentile de contact, deoarece bacteriile se pot infiltra în ochi prin microexcoriațiile cauzate de lentila de contact.
    Înainte să cumpărați un produs cosmetic, vă recomand să îi citiți cu atenție eticheta, să vedeți exact ce conține și ce vă veți pune pe piele. Aplicați pe piele doar produse care nu conțin chimicale toxice. Pielea este ca un burete, poate absorbi cu ușurință substanțele de pe suprafața sa. Cel mai recomandat este să optați pentru cosmeticele naturale - se găsesc o sumedenie deja și în țara noastră.
 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley