"După alcoolism și fumat, consumul de carne este cea mai răspândită cauză de mortalitate în țările din Europa, SUA, Australia". - Journal of the American Dietetic Association, iunie 2003
"Industria cărnii de vită a contribuit la mai multe decese în America decât toate războaiele din acest secol, toate dezastrele naturale și toate accidentele de automobil luate împreună. În cazul în care carnea de vită este ideea ta de 'hrană adevărată pentru oameni adevărați' (slogan al industriei în SUA), ar trebui să te asiguri că locuiești într-adevăr aproape de un spital cu adevărat bun." - Neal D. Barnard, medic, președinte al Physicians Committee for Responsible Medicine, Washington, D.C
În SUA, poluarea cauzată de fermele de animale este de 130 de ori mai mare decât cea determinată de oameni, iar agricultura contribuie mai mult la poluarea apei decât toate orașele americane și toate ramurile industriale.
Peste 50% din poluarea apei în Europa este cauzată de creșterea de animale în masă. Azotatul rezultat din agricultură a pătruns deja atât de adânc în pânză freatică, încât unele mărci de apă minerală nu mai corespund valorilor directivelor pentru apa de consum.
În Olanda, majoritatea precipitațiilor provin de la amoniacul din grajdurile vacilor – ele cauzează mai multe pagube țării decât toate automobilele și uzinele la un loc. Nitratul din bălegarul lichid eliberat în atmosferă sub formă de amoniac este o otravă pentru mediul înconjurător, cauzând așa-numita ploie acidă și alte depuneri conținând acizi.
Amoniacul din materiile fecale animale nu se rezumă la a deține un rol crucial în ploaia acidă. Aerosoluri secundare se formează în atmosferă prin intermediul amoniacului, sub formă de pulberi în suspensie (PM10) sau sub formă de praf fin, punând în pericol sănătatea umană. Directorul Ministerului Mediului, Pădurilor și Agriculturii din Elveția, Philippe Roche, consideră că 3.700 de oameni mor anual în Elveția din cauza acestui praf fin. Domnia sa estimează costurile adiționale de sănătate a se situa în jurul a 4.2 milioane de franci elvețieni pe an.
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu