SfatFarma logo luni, martie 26, 2018

Cuptorul cu microunde - informații valoase despre acesta ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cuptorul cu microunde - informații valoase despre acestacuptor cu microunde

E posibil ca milioane de oameni să-și sacrifice sănătatea fără să știe de pericolele la care se expun? Cine a inventat cuptorul cu microunde și de ce? Cum funcționează el? De ce a interzis Uniunea Sovietică aceste aparate în anul 1976? Sunt câteva întrebări la care vom încerca să răspundem în acest articol. Răspunsurile ar putea să va șocheze așa de tare, încât, dacă dețineți unul, nici măcar să nu vreți să-l dați altcuiva, ci pur și simplu să-l aruncați la gunoi.

Presupun că deja mai toată lumea știe acum că hrana pe care o mâncăm are legătură directă cu sănătatea noastre fizică, mentală și spirituală. Alimentele ne pot vindeca sau îmbolnăvi, în funcție de felul în care au fost crescute, recoltate, păstrate, manipulate, conservate și, bineînțeles, gătite. Cel mai eficient și sigur mod de a mânca alimentele este în starea lor naturală, crudă. Dar nu toată lumea e pregătită să facă schimbarea asta. Pe de altă parte, există unele alimente care nu pot fi mâncate crude. În secolul vitezei însă, valoarea unei mese nu este dată nici măcar de faptul că hrana e crudă sau gătită, bio sau procesată, ci de bani și rapiditate. Acesta este și unul dintre motivele pentru care fast food-ul a devenit un succes. Nu e vorba neapărat de gust, cât de metoda rapidă de preparare și servire, de disponibilitate și, bineînțeles, de economie. Pentru cei care nu știu, în țările vestice și mai ales la americani, fast food-ul oferă cea mai ieftină mâncare, dacă o putem numi „mâncare”. Iar problema vine tocmai din această preparare rapidă. Din dorința de a vinde ceva aparent hrănitor, cu viteză cât mai mare, totul este preambalat, conservat și depozitat cu mult timp înainte. Iar metodele de „gătit”, pentru a da impresia unei mese calde, sunt prăjitul sau încălzitul. Și ce dispozitiv este folosit pentru cea mai rapidă încălzire sau gătire? Ați ghicit! Cuptorul cu microunde. Dacă stăm să ne gândim, multe dintre casele noastre se transformă, încet, încet, în mici restaurante fast-food, unde, dacă nu ne aducem sau comandăm o asemenea mâncare, o preparăm noi, așa preambalată, la cuptorul cu microunde. Personal, nu cred ca ceva să fie mai periculos pentru sănătatea noastră decât mâncarea pregătită la microunde.

Dacă e atât de periculos, de ce există pe piață? În prezent, foarte mulți români posedă în bucătăria lor un asemenea cuptor. De fapt, puțini sunt cei care nu-l au. Să nu mai vorbim de restaurante și chiar bucătăriile din birourile unor firme, unde cuptorul cu microunde este o piesă de bază. Faptul că e ieftin, ușor de folosit și-și face treaba curat și rapid, îi dă o valoare considerabilă în bucătărie. Puțini sunt cei care știu că aceste aparate sunt periculoase. De ce? Păi, dacă ar fi periculoase, guvernul ne-ar spune, nu? Cineva s-ar sesiza și ar fi interzise, nu? Ei bine, se pare că NU!

Cum funcționează! Microundele sunt o formă de energie electromagnetică, precum undele radio, și ocupă o parte din spectrul energiei electromagnetice. Ele sunt unde foarte scurte (de unde și numele) care călătoresc cu viteza luminii. În lumea modernă, microundele sunt folosite la telefonia pe distanțe mari, programe de televiziune, internet, sateliți ș.a.m.d. Dar pentru noi, ele reprezintă doar o noțiune legată de gătirea sau încălzirea rapidă a alimentelor.
Fiecare cuptor cu microunde are în dotare un magnetron, un tub în care electronii sunt afectați de câmpurile magnetice și electrice în așa fel, încât să producă radiații de microunde la aproximativ 2450 MHz. Aceste radiații interacționează cu moleculele din alimente. Toate undele își schimbă polaritatea de la pozitiv la negativ, cu fiecare ciclu al undei. În cazul microundelor, această schimbare are loc de milioane de ori pe secundă. Moleculele alimentelor, în special cele ale apei, au un capăt pozitiv și unul negativ, precum un magnet are polaritate nord și sud.
În modelele comerciale, aceste cuptoare au o putere de 1000 de wați. În timp ce microundele generate de magnetron bombardează alimentele, ele fac moleculele polare să se rotească la aceeași frecvență de milioane de ori pe secundă. Toată această agitație creează fricțiune moleculară, care încălzește mâncarea. Fricțiunea însă este și cauza deteriorării moleculelor dimprejur, pe care le distruge, le rupe sau le deformează forțat.
Făcând o comparație cu soarele, microundele generate de soare sunt bazate pe principiile curentului direct pulsat, care nu creează căldură prin fricțiune. Microundele generate de cuptoare folosesc curent alternativ, care creează căldură prin fricțiune. La ele, energia undelor se duce într-o singură frecvență îngustă din spectrul energetic, pe când energia soarelui operează într-un spectru de frecvență foarte larg. În vreme ce căldura soarelui vine progresiv, din exterior în interior, în cazul microundelor de la cuptoare, căldura vine dinspre interior în afară. Poate explicația asta e puțin prea tehnică sau științifică, dar trebuie să cunoaștem cum funcționează un lucru pentru a-l înțelege.

Periculos pentru bebeluși. Din păcate, tot mai multe mame folosesc microundele pentru a încălzi laptele bebelușilor. Pentru multe dintre ele, este o metodă rapidă și ușoară, dar ele nu realizează că, de fapt, cele câteva minute câștigate pot afecta serios sănătatea pruncilor. Într-un articol publicat în 1989 într-una dintre cele mai respectate reviste de medicină, Lancet, dr. Lita Lee afirmă: „Formulele pentru bebeluși încălzite la microunde transformă anumiți aminoacizi trans în izomeri cis sintetici. Izomerii sintetici nu sunt activi biologic. Mai mult, un aminoacid, L-prolina, este convertit în d-izomer, cunoscut a fi o neurotoxină (otravă pentru sistemul nervos) și o nefrotoxină (otravă pentru rinichi). E destul de rău că bebelușii nu sunt alăptați la sânul mamei, dar acum le e dat „lapte fals”, transformat în ceva otrăvitor. O modalitate mult mai sigură ar fi încălzirea recipientului cu lapte la jetul de apă caldă al chiuvetei sau într-un vas cu apă caldă, pe aragaz, testând din când în când temperatura. Cele câteva minute în plus nu merită riscul la care ne supunem copiii. Un alt pericol vine din faptul că, în cazul cuptoarelor cu microunde, încălzirea alimentelor nu este uniformă, așa că, unele părți sunt mai calde, iar altele mai reci. Au fost cazuri când bebelușii s-au ars pe buze din cauză că mamele testaseră temperatura într-o porțiune mai rece.

Sângele încălzit la microunde omoară. În 1991, a existat un proces în Oklahoma, în care un spital a folosit la o transfuzie sânge încălzit la microunde. Cazul a implicat o pacientă, Norma Levitt, care, în urma unei operații la șold, a primit o transfuzie de sânge încălzit la microunde de către o asistentă. În urma transfuziei, pacienta a murit. Aceastătragedie dovedește că încălzirea prin microunde are efecte mult mai periculoase decât credem. Sângele pentru transfuzii este încălzit uneori, dar în niciun caz la cuptorul cu microunde. În cazul de mai sus, sângele a fost alterat, astfel încât a provocat moartea. Este clar că încălzirea alimentelor în acest mod alterează mâncarea printr-un proces cu multe necunoscute. Iar în momentul în care ne hrănim cu aceste alimente, ingerăm și toate aceste necunoscute. Pentru că organismul nostru este prin natura lui electrochimic, orice forță care disturbă sau schimbă evenimentele electrochimice, va afecta și fiziologia corpului.

Fapte și dovezi științifice. Într-un studiu publicat în 1992 de Raum&Zelt, numit Studiu comparativ între mâncarea pregătită convențional și cea pregătită în cuptorul cu microunde, autorii afirmă: „O simplă ipoteză a medicinii tradiționale spune că introducerea în corpul uman de molecule și energii cu care acesta nu este obișnuit este foarte probabil să producă mai mult rău decât bine. Mâncarea preparată la microunde conține atât molecule, cât și energii inexistente în alimentele gătite tradițional, adică la foc. Energia microundelor de la soare și stele e bazată pe curent direct. Microundele produse artificial, inclusiv cele din aceste cuptoare, sunt produse prin alternarea curentului și forțează inversarea polarității de milioane de ori pe secundă în fiecare moleculă din alimentele pe care le ating. Producerea de molecule nenaturale este inevitabilă. S-a observat că aminoacizii suportă schimbări izomerice și transformări în forme toxice, sub impactul produs de microundele din aceste cuptoare”.

Studiul clinic elvețian. Dr. Hans Ulrich Hertel a lucrat ca cercetător în domeniul alimentației pentru una dintre marile companii de profil elvețiene, ale cărei afaceri sunt la nivel global. Cu câțiva ani în urmă, el a fost concediat pentru că a pus întrebări în legătură cu anumite proceduri prin care alimentele preparate se deteriorau. În anul 1991, dr. Hertel împreună cu un profesor de la Universitatea Lausanne au publicat un studiu, arătând că mâncarea preparată la cuptorul cu microunde prezintă riscuri mai mari asupra sănătății decât cea pregătită convențional. De asemenea, în nr. 19 al revistei Franz Weber a apărut un articol în care se arată că alimentele pregătite la cuptorul cu microunde au efecte cancerigene asupra sângelui. Doctorul Hertel este primul om de știință care a efectuat un studiu de calitate asupra efectelor pe care le au nutrienții supuși cuptorului cu microunde asupra sângelui și fiziologiei corpului uman. Studiul său, foarte bine documentat a arătat forța degenerativă a cuptoarelor cu microunde asupra alimentelor. Concluzia științifică a fost aceea că prepararea la microunde modifică nutrienții din mâncare, schimbări având loc și în sângele celor care consumă aceste alimente, ceea ce duce la deteriorarea organismul uman.
Studiul a fost făcut împreună cu dr. Bernard H. Blanc de la Institutul Federal de Tehnologie din Elveția și în colaborare cu Institutul Universitar de Biochimie, de asemenea din Elveția. La intervale de 2 până la 5 zile, voluntarii participanți la studiu au primit una dintre următoarele variante de mâncare pe stomacul gol: (1) lapte crud; (2) același lapte gătit convențional; (3) lapte pasteurizat; (4) același lapte crud înfierbântat la cuptorul cu microunde; (5) legume crude de la o fermă organică; (6) aceleași legume gătite convențional; (7) aceleași legume înghețate și dezghețate într-un cuptor cu microunde; și (8) aceleași legume gătite la cuptorul cu microunde. După ce voluntarii au fost izolați, le-au fost recoltate probe de sânge înainte să mănânce, iar după ce au mâncat alimentele în cauză le-au fost luate alte probe, la anumite intervale. S-au descoperit schimbări semnificative în sângele recoltat de la cei care au mâncat alimentele gătite în cuptorul cu microunde. Acestea au implicat hemoglobina, colesterolul și limfocitele. Nivelele de hemoglobină au scăzut, iar nivelele de leucocite și colesterol rău au crescut, în timp ce limfocitele au scăzut. Toate aceste semne au indicat efectul de degenerare. A fost introdusă o bacterie luminescentă pentru a detecta schimbările energetice din sânge. Când bacteria a fost expusă sângelui obținut după consumul de alimente preparate la microunde, s-au constatat creșteri energetice semnificative. Concluzia dr. Hertel a fost că astfel de energii, derivate tehnic, sunt preluate de om prin ingerarea mâncării modificate de microunde.
Dintre toate substanțele naturale, care sunt polare, oxigenul din moleculele de apă interacționează cel mai sensibil.Prin prepararea la cuptoarele cu microunde se produce o fricțiune violentă în moleculele apei din interiorul alimentelor. Acest fenomen este diametral opus metodei convenționale de gătit, în care căldura se transmite din exterior spre interior. Aceeași deformare violentă care are loc în corpurile noastre atunci când suntem supuși radiației are loc și în moleculele alimentelor gătite astfel. Dar aceste cuptoare mai produc și alt fel de componente, numite radiolitice, care sunt create prin decompoziție moleculară, ca rezultat direct al radiației. Producătorii de cuptoare cu microunde insistă asupra faptului că alimentele preparate cu microunde nu au nivele de componente radiolitice semnificativ mai mari față de cele preparate convențional. Dar din cele prezentate aici cred că e destul de clar că aceasta este o minciună. E ca și cum cei de la McDonalds ar spune că Big Mac nu e mai dăunător sănătății decât chifteluțele bunicii.
În urma studiilor de felul acesta, se pun întrebări care ridică suspiciuni. De ce nu există studii mai mari, făcute și în alte țări, precum SUA? De ce preocupările vizează mai degrabă modul de manipulare a acestor dispozitive, decât efectele lor directe? Personal cred că pentru cei care controlează lumea și implicit sănătatea oamenilor, un astfel de adevăr ar fi ca un început de avalanșă. În momentul în care oamenii vor realiza că au fost mințiți și otrăviți atâția ani, vor deveni suspicioși și asupra altor lucruri din viața lor, vor începe să pună întrebări și să ceară răspunsuri clare. Acest lucru trebuie evitat! Scopul lor este ca oamenii să fie ignoranți, bolnavi și lipsiți de energie, pentru ca în eforturile lor disperate de supraviețuire nu aibă timp să-și pună întrebări de acest gen și astfel să consume în continuare otrăvurile scumpe, ambalate frumos.

Încercări de a ascunde adevărul. În momentul în care doctorii Hertel și Blanc și-au publicat rezultatele, autoritățile au reacționat. O organizație puternică, „Asociația elvețiană de distribuitori de electronice de menaj și industriale”, l-a forțat în 1992 pe președintele Tribunalului de la Sftigen, Berna, să emită un ordin împotriva celor doi doctori. În 1993, doctorul Hertel a fost condamnat pentru „intervenirea în comerț” și i s-a interzis să-și publice restul rezultatelor. Cu toate acestea, el nu s-a dat bătut și a luptat mulți ani împotriva acestei decizii. În cele din urmă, în 1998, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg a inversat decizia, hotărând că în 1993 s-a comis un abuz împotriva lui Hertel.

Cine a inventat cuptoarele cu microunde? Există mai multe surse în acest sens. Pe de o parte, invenția îi este atribuită unui american, dr. Percy Spencer, care în 1946, în timp ce experimenta cu o tehnologie radar, a observat întâmplător cum alimentele care erau în preajmă se încălzeau. Pe de altă parte, îi este atribuită unui englez, Leonard Gföllner. Mai există o ipoteză interesantă, și anume că acesta a fost inventat de naziști. Poate nu e varianta la care v-ați fi așteptat. Dar să nu va ducă acum imaginația că era o tehnologie menită să ucidă, ci din contră, chiar să hrănească. În timpul invaziei lor în Rusia, nemții ar fi creat aceste cuptoare, ale căror avantaje permiteau rezolvarea multor probleme legate de prepararea rapidă a mâncării pe scară mare, de producerea de alimente într-un timp foarte scurt, precum și de economisirea de combustibil pentru gătit. După război, aliații - americanii, englezii dar și rușii - au găsit aceste cercetări medicale făcute de nemți, le-au dus în țările lor și le-au clasificat ca secrete de stat. În timp ce în America așa-zisa invenție a cuptorului cu microunde a ajuns să facă miliarde, în Rusia, el a fost interzis cu desăvârșire. În urma testelor pe făcute, rușii chiar au transmis un avertisment internațional referitor la pericolele lui, atât biologice, cât și de mediu.

Carcinogeni în mâncarea preparată la cuptoarele cu microunde. În cartea sa, Health Effects of Microwave Radiation (Efectele radiației microundelor asupra sănătății), precum și în edițiile din martie și septembrie ale revisteiEarth Letter (Scrisoarea Pământului), Dr. Lita Lee afirmă că cuptorul cu microunde scapă radiații electromagnetice, denaturează mâncarea, și transformă substanțele din alimente în produse toxice și chiar carcinogene. Alte cercetări au ajuns la concluzia că aceste dispozitive sunt cu mult mai periculoase decât se crezuse până atunci: alimentele destinate preparării rapide, la microunde, conțin toxine eliberate din caserolele și ambalajele de plastic în care stau pe timpul preparării (Wall Street Journal, 12 Oct 1998). O serie de studii făcute în Rusia au ajuns la concluzia că în toate alimentele preparate la microunde se formează substanțe cancerigene, deși niciun aliment nu a fost ținut în aparat mai mult decât era necesar. Iată câteva dintre rezultatele cercetărilor rusești:

- Carnea preparată la microunde duce la formarea de dietanolamidă, cunoscut cancerigen;
- Laptele și cerealele preparate la microunde își transformă o parte din aminoacizi în carcinogeni;
- Dezghețarea fructelor înghețate cu ajutorul microundelor transformă glucoza și galactoza în substanțe carcinogene;
- Scurta expunere a legumelor, crude, gătite sau înghețate la microunde, transformă alcaloizii în carcinogeni.
- Pierderea bio-disponibilității complexului de vitamine B și a vitaminelor C și E.
- Pierderea mineralelor esențiale, precum și a altor factori lipotropici în toate alimentele testate.
- Deteriorări ale unor substanțe din plante, ca alcaloizii, glucozidele etc.
- Degradarea nucleoproteinelor din carne.

Microundele ucid apa. Apa, elementul vital al vieții, este afectată cel mai repede și în cel mai periculos fel de către microunde. Cum spuneam mai devreme, apa este cea mai sensibilă la interacțiunea cu aceste unde. Faceți acasă un experiment simplu: peste o sămânță ținută în vată sau în pământ turnați apă încălzită 2 minute într-un cuptor cu microunde. Acea sămânță nu va încolți. Concluzia: apa își pierde proprietățile dătătoare de viață. Dacă ne gândim că oamenii sunt 70% apă, ne putem imagina ce efect au aceste radiații asupra apei din interiorul nostru.

Radiațiile din cuptoarele cu microunde se scurg. Poate ați auzit de pericolul rezultat din faptul că din aceste cuptoare se scurg radiații și atunci când nu sunt pornite. Acest risc era mai mare cu modelele vechi, cele mai noi fiind testate mai riguros. Adevărul e că oricum există scurgeri, recunoscute și de instituțiile de specialitate, prin geamul de privit, însă se spune că nu sunt în cantități periculoase. Deoarece expunerea la radiații scade cu cât ne aflăm la mai mare distanță de cuptorul cu microunde, ni se sugerează să stăm mereu la distanță de acesta. Sistemele de siguranță necesare la fabricarea cuptoarelor cu microunde sunt foarte stricte. Ele trebuie să aibă două sisteme independente, care să oprească funcționarea în caz că ușa se deschide, și încă un sistem de monitorizare, care să oprească funcționarea în cazul în care cele două sisteme de închidere nu mai funcționează. Cu aceste măsuri, ar trebui să credem că suntem în siguranță. Dar, după cum afirmă o organizație non-profit, Powerwatch: „Chiar și în cazul în care cuptorul cu microunde funcționează corect, nivelele de radiație din bucătărie sunt crescute și chiar mai mari decât cele emise de o stație de telefonie mobilă aflată în apropiere. Rețineți Amintiți-vă și faptul că microundele călătoresc prin pereți, dacă aparatele sunt lipite de aceștia”. Există afirmații cum că un singur cuptor cu microunde lipit de peretele bucătăriei poate radia în toate apartamentele de pe scara respectivă. Cercetările au relevat faptul că dacă stăm la o distanță de un pas de cuptor suntem expuși la o cantitate de radiații care ne poate îmbolnăvi de leucemie. Deci, pentru cei care au un astfel de aparat, este de preferat să nu stea în prejma lui prea mult timp, mai ales femeile însărcinate și copii. De asemenea, deoarece ochii sunt foarte sensibili la radiația provenită de la microunde, există pericolul de cataractă.

13 motive să-ți arunci cuptorul cu microunde:
- Mâncând pe termen lung alimente preparate în cuptorul cu microunde, vom suferi deteriorări neurologice permanente (scurt-circuite ale impulsurilor electrice, depolarizarea și demagnetizarea țesuturilor nervoase);
- Corpul uman nu poate metaboliza produsele necunoscute, rezultate în urma supunerii alimentelor la microunde;
- Producerea de hormoni este oprită sau modificată, atât la bărbați cât și la femei;
- Efectele produselor secundare rezultate în urma folosirii cuptoarelor cu microunde sunt reziduale (pe termen lung, permanente) pentru corpul uman;
- Mineralele, vitaminele și alți nutrienți din alimentele preparate în cuptoarele cu microunde sunt distruse saualterate, astfel încât, corpul uman nu poate beneficia de ele; el absoarbe nutrienți alterați, care-i fac rău, în loc de bine;
- Mineralele din legume sunt transformate în radicali liberi, cauzatori de cancer, atunci când legumele sunt preparate la microunde;
- Alimentele preparate la cuptorul cu microunde provoacă tumori intestinale și stomacale. Acest lucru explicăcreșterea îngrijorătoare a cancerului de colon în SUA, unde 90% din populație folosește un astfel de aparat;
- Consumul prelungit de alimente supuse radiațiilor cuptoarelor cu microunde duce la înmulțirea celulelor canceroase în sângele uman;
- Consumul de alimente preparate la microunde determină deficiențe imunitare grave, prin alterarea sângelui;
- Hrănirea cu astfel de alimente provoacă pierderea memoriei și a concentrării, instabilitate emoțională și chiar scăderea inteligenței;
- Scurgerile necontrolate de radiații pot provoca leucemie și cataractă;
- Radiațiile se pot scurge prin pereți;
- Dacă udați o sămânță cu apă care a stat 2 minute în cuptorul cu microunde, ea nu va mai încolți!

Nu l-ai aruncat încă? Când vine vorba de cuptorul cu microunde, pe care trebuie să recunosc că l-am folosit mult timp în studenție, îmi vin în minte filmele cu Steven Seagal care, în situații extreme, se ajuta de un astfel de aparat pentru a încropi o bombă artizanală, cu care reușea să doboare vreo 10 dușmani. Și-mi pun o întrebare firească: De ce am vrea noi, oamenii, să avem așa ceva în casă? De ce am vrea noi să ne preparăm hrana în astfel de dispozitive?

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
Un comentariu:

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley