SfatFarma logo sâmbătă, noiembrie 28, 2015

Micii, cârnații sau ceafa de porc, pe lista neagră a produselor cancerigene ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Micii, cârnații sau ceafa de porc, pe lista neagră a produselor cancerigene 
Micii carnatii cancerigeni
Cei patru prieteni (bacon, țigară, cârnaț si alcool) - toți pe lista neagră!
    Un subiect interesant pe care am vrut sa îl dezbat e faptul că, Agenția Internațională pentru Studii Oncologice (International Agency for Research on Cancer-IARC), parte a OMS, a plasat carnea procesată, așa cum este cea folosită în crenvurști sau în șuncă în grupul 1 de risc, alături de tutun, azbest și gazele de eșapament rezultate de la motoarele diesel sau fumul rezultat din arderea cărbunilor. Dați click pe următorul link pentru a accesa lista pe site-ul oficial cancer.org: lista substanțelor cancerigene.
    Dr. Kurt Straif, conducătorul Programului de monografii derulat în cadrul IARC spune: "Pentru o persoană, riscul de îmbolnăvire de cancer colorectal din cauza consumului de carne procesată rămâne redus din punct de vedere statistic, însă acest risc crește odată cu cantitatea de astfel de carne consumată".
    Carnea roșie, categorie în care este inclusă carnea de vită, miel/oaie/berbec și porc, a fost introdusă în grupa de risc 2, fiind clasificată drept "carcinogen probabil". Pe această listă se mai află substanțe precum glifosatul, un erbicid cancerigen.
    Clasificarea cărnii roșii în grupa 2 de risc oncologic reflectă existența unor "dovezi limitate" că poate provoca afecțiuni oncologice.
    În cadrul acestui raport IARC a identificat în special legăturile dintre consumul acestor tipuri de carne și cancerul colorectal, dar au fost observate și asocieri cu cancerele de prostată și pancreas.
    Mai pe scurt, rezultatele cercetărilor, se pot rezuma în felul următor: pentru fiecare 50 de grame de carne procesată consumată, riscul apariției cancerului colorectal (studiul s-a făcut specific pe acest tip de cancer) crește cu 18%. Asta nu înseamnă că veți avea șanse de 18% ca să faceți cancer colorectal. Explicația la această afirmație e urmatoarea: în momentul de față, șansele statistice în rândul populației, de a dezvolta cancer colorectal sunt de 5%. Conform studiului făcut pe carnea procesată, această șansă, crește cu 18%, adică ajunge la 5.9% (5% + 18% din 5% = 5.9%).
    Procesul prin care carnea procesată cauzează cancer e prin formarea radicalilor liberi în organism. Acești compuși se formează prin compușii N-nitrozo. Aceștia se formează în procesul de afumare, decapare, uscare sau atunci când, cărnii îi sunt adăugați nitrați sau nitriți (proces foarte comun în industrie - se adaugă ca și conservant).
    Creșterea șanselor de a dezvolta cancer nu pare mult la prima vedere, dar dacă ne gândim mai bine, studiul s-a făcut doar pe un singur tip de cancer, neluând în considerare alte maladii ale căror riscuri pot crește la fel de bine prin consumul de carne procesată. În plus, când e vorba de sănătatea noastră, eu zic că e binevenit orice procentaj micuț, dar care să fie în favoarea noastră.
    Deci toate acestea înseamnă că e recomandat să nu mai consumați carne procesată? Asta e un aspect ce fiecare trebuie să hotărească pentru sine. E recomandat să micșorați doza zilnică de carne consumată sau dacă puteți, încercați chiar să o excludeți din alimentație.
 


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley