SfatFarma logo marți, decembrie 01, 2015

Verifică-ți gradul de (des)hidratare printr-o metodă simplă ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Verifică-ți gradul de (des)hidratare printr-o metodă simplă



Culoarea urinei - indiciu de hidratare

    Am mai discutat o dată despre apă de când scriu acest blog, postarea o găsiți aici: Când e recomandat să bem apă?. De data asta însă, vreau să vă împărtășesc o metodă simplă de a vă verifica gradul de hidratare.
    Metoda ”minune” constă din analiza culorii urinei. Mai jos am pus un tabel cu cele mai întâlnite culori ale urinei. Dacă urina dumneavoastră are culoare aflată sub linia roșie, trebuie sa beți mai multă apă! Da, am spus apă și nu ”lichide”. Hidratarea eficientă se face doar cu apă, nu cu bere, vin, cafea, ceai sau sucuri sintetice.

Nivel hidratare


    Culoarea urinei mai pe larg:
        - urina incoloră este un semn al consumului excesiv de apă. Prin urmare, este indicat să reduci cantitatea de lichide.
        - urina de culoarea galben transparentă este normală, deci nu aveţi motive de îngrijorare.
        - urina de culoarea galben închisă este un semnal că aveţi nevoie de hidratare, deci beţi mai multă apă. Acelaşi lucru este valabil în cazul în care urina are culoarea mierii.
        - urina de culoarea portocalie - semn de deshidratare severă! Beți urgent apă!
        - urina maro închisă - apare în cazul deshidratării severe sau în unele afecțiuni ale ficatului. Beți apă urgent și consultați un medic dacă urina are persistent culoarea asta.
        - urina roz-roșulie - ați consumat sfeclă roșie, coacăze sau rubarbă? Dacă nu, s-ar putea să aveți sânge in urină, care e semn al afecțiunilor rinichilor, infecții urinare, tumori, intoxicație cu mercur sau probleme de prostată. În acest caz, consultați un medic de urgență!
        - urina de culoarea portocaliu închisă - deshidratare severă sau probleme de ficat sau bilă. Consultați un medic dacă culoarea persistă.
        - urina albastră sau verde - infecție urinară cu o serie de bacterii destul de rare. Poate fi și o tulburare genetică rară.
        - urina neagră  - semn de alkaptonuria, o tulburare genetica a metabolismului fenilalaninei si tirozinei, marcata de acumulare a acidului homogentisic in sange
    Atenție! Câteva medicamente pot influența culoarea urinii, cum ar fi: laxative, medicamente folosite în chemoterapii sau unii coloranți.


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley