SfatFarma logo duminică, martie 06, 2016

Ce este acneea? Cum o putem preveni sau trata eficient? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ce este acneea? Cum o putem preveni sau trata eficient?



acnee

    Pentru a scăpa de acnee, în primul rând, este esențial să știm ce este aceasta și care îi sunt principalii factori cauzatori. Acneea începe la nivelul porilor. Când spunem pori, ne referim la foliculii de păr de pe pielea noastră.
     Foliculii de păr reprezintă mici "buzunărașe" pe piele, din care crește firul de păr. Aceștia, pe lângă firul de păr, mai conțin și glande sebacee, care au rolul de a produce o substanță uleioasă numită sebum. Glandele sebacee se regăsesc pe toată suprafața pielii, cu excepția pălmilor și a tălpilor. Numărul acestor glande variază în funcție de regiunea corpului. Spatele, fruntea și bărbia dețin între 2.600 - 5.800 de glande sebacee.
    Sebumul este o substanță constituită în mare parte din lipide, mai exact preponderent din trigliceride, celule moarte ale pielii și metaboliți ai celulelor. Rolul sebumului este de a menține pielea și părul sănătoase pentru că oferă protecţie împotriva microbilor, lubrifiază pielea și o protejează de umiditate și uscăciune. Acesta nu are miros decât în contact cu bacteriile (având un miros de usturoi). În unele cazuri excesul de sebum poate produce afecțiunea cutanată numită seboree. Seboreea poate fi o cauză a apariției acneei seboreice.

glanda sebacee

    Acneea reprezintă o boală inflamatorie de natură infecțioasă a foliculului de păr. Ea poate să apară în cazul în care, foliculul de păr ajunge să se înfunde (cu sebum în exces sau cu celule moarte ale pielii). Din cauza blocajului, sebumul produs nu se mai poate elimina și se adună în interiorul folicului, acesta mărindu-și volumul. Accelerarea funcției glandelor sebacee pe de o parte, iar pe de altă parte excesul de keratină foliculară duc la obturarea ductelor glandelor sebacee cu dopuri cornoase - cunoscute drept comedoane.
                                   
microcomedon

    Aceste comedoane pot fi de mai multe feluri: în cazul în care acestea se formează sub piele (pielea crește peste folicul și îl blochează) - sebumul adunat formează așa numitul "punct alb" - comedon închis, iar dacă blocajul e produs de celulele moarte de la suprafața pielii, apare așa numitul "punct negru"- comedon deschis (culoarea neagră e produsă de reacția de oxidare a melaninei din piele).
                            
punct albpunct negru

     În momentul apariției punctelor albe sau negre, intră în joc bacteriile de pe pielea noastră, fiind perturbat echilibrul microbiomului pielii. Termenul de „microbiom” a fost elaborat de Joshua Lederberg, unul din titanii biologiei moleculare, pentru a desemna totalitatea microbilor, a elementelor lor genetice şi a interacţiunilor acestora într-un mediu. Microbiomul pielii umane este unic și complex, fiind compus dintr-un amestec de diferite grupe de microorganisme: bacterii anaerobe, aerotolerante, cum ar fi propionibacteriile (de exemplu Propionibacterium acnes- incriminat cel mai frecvent în apariția acneei vulgare), bacterii anaerobe facultative , cum ar fi stafilococii ( de exemplu Stafilococcus epidermidis), fungi , precum Malassezia spp., bacteriofagi și virusuri. Aceste bacterii colonizează în mod normal toată suprafața organismului nostru, nefiind patogene. Totuși, în anumite situații acestea devin patogene, iar la contactul cu sângele nostru sau alte fluide fiziologice pot cauza diverse infecții cu localizări diferite ( de exemplu P. acnes- agentul etiopatogen al acneei vulgare- acesta începe să se hrănească cu sebumul și cu celulele moarte acumulate în interiorul foliculului și determină astfel apariția unei infecții- acneea).
    Sistemul nostru imunitar răspunde la atacul acestor bacterii prin creșterea vascularizării în zona afectate (din această cauză apare roșeața pielii) și trimiterea globulelor albe pentru a lupta cu infecția. Când globulele albe mor în "lupta" cu microbii, aceștia devin stăpâni pe situație și formează (în combinație cu sebumul și cu celulele moarte ale pielii) puroiul din interiorul pustulelor.

acnee

    Adolescenții prezintă o rată mai crescută de apariție a acneei, din cauza excesului de hormoni secretați de organism în perioada respectivă ( testosteron și estrogen ). Testosteronul crește producția de sebum și crește șansele de obturare ale foliculilor. Dar nu doar adolescenții sunt predispuși pentru apariției acneei. Alți factori cauzatori ai acneei sunt: nivelul ridicat al stresului cotidian, aportul insuficient al diferiților macronutrienți (glucide - principalul rezervor energetic al celulelor pielii, lipide, proteine) sau micronutrienți ( vitamine: vitamina A, C, D, E  și minerale esențiale), precum și al unor compuși bioactivi ( de exemplu flavonoide, fitosteroli, saponine, etc.). Când suntem stresați, corpul produce un nivel crescut de cortizol (hormonul stresului), iar acesta la rândul lui determină intensificarea reacțiilor inflamatorii din organism și de asemenea poate suprima sistemul imunitar. Toți acești factori amintiți mai sus pot determina apariția acneei.
 
scapa de acnee

     Excesul de sebum (seboreea) poate fi ținut sub control cu ajutorul unor metode de îngrijire speciale, cum ar fi:
        - Spălați-vă pielea cu apa călduță și folosiți o loțiune de curățare fără aditivi sau alcool. Rezumați-vă la trei spălări maximum pe zi, altfel glandele sebacee pot reacționa prin secretarea unei cantități și mai mari de sebum.
        - Folosiți creme și loțiuni solare care să nu aibă în compoziție ulei sau alte substanțe grase, astfel încât să preveniți apariția aspectului lucios al pielii.
        - Utilizați un exfoliant cu acțiune profundă, pentru îndepărtarea celulelor moarte și a urmelor grase de pe suprafața pielii, cel puțin o dată la 2-3 zile. Aplicați apoi o cremă hidratantă pe bază de apă, dar care să fie cât mai naturală.
        - Consumați multă apa în fiecare zi, astfel încât să va mențineți pielea bine hidratata și să eliminați mai ușor toxinele.
        - Reduceți aportul zilnic de zahăr, sare, cofeină și alimente prăjite (evitați folosirea uleiului când gătiți).
        - Consumați cât mai multe fructe și legume crude, pentru a vă asigura un aport optim de macro și micronutrienți și reduceți consumul alimentelor procesate, bogate în grăsimi, zaharuri.
        - Renunțați la fumat, deoarece acest viciu declanșează dilatarea porilor și irită pielea, agravând seboreea.
        - Urmați un tratament cu multivitamine topice recomandat de către un medic dermatolog, dacă este cazul (adaptat vârstei, sexului și stării de sănătate).
        - Utilizați exclusiv produse cosmetice și de îngrijire care sunt create special pentru tipul dumneavoastră de piele.
        - Evitați produsele antiseboreice care au în compoziție alcool, deoarece acestea dezechilibrează nivelul ph-ului normal al pielii (deshidratează pielea).
       
     În concluzie, reducerea nivelului de stres, însoțită de o alimentație sănătoasă, o hidratare corespunzătoare și practicarea exercițiilor fizice nu numai că vă vor ajuta să aveți o viață sănătoasă, veselă și activă, ci vă pot ajuta foarte mult și în prevenirea diferitelor afecțiuni dermatologice, cum este și acneea.
     Vă doresc o seară liniștită tuturor!!



fara acnee


     Bibliografie: 

   1. Nagata C, Nakamura K, Wada K, et al. Association of dietary fat, vegetables and antioxidant micronutrients with skin ageing in Japanese women. Br J Nutr 2010;103:1493-1498 (PubMed).  
   2. Veronica Sberveglieria, Estefania Núñez Carmonaa, Andrea Ponzonia, Elisabetta Cominia, Vardan Galstyana, Dario Zappaa, Andrea Pulvirentia. Skin Microbiota Monitoring by Nanowire MOS Sensors. 2015; 120:756-759 (ScienceDirect).
   3. Grice EA, Segre JA. The skin microbiome. Nat Rev Microbiol. 2011; 9:244–253. doi: 10.1038/nrmicro2537 (PubMed).
   4.  Christensen GJ, Brüggemann H. Bacterial skin commensals and their role as host guardians. Benef Microbes. 2014;5:201–215. doi: 10.3920/BM2012.0062 (PubMed) (Cross Ref).
   5. van Rensburg JJ, Lin H, Gao X, Toh E, Fortney KR, Ellinger S, Zwickl B, Janowicz DM, Katz BP, Nelson DE, Dong Q, Spinola SM. The human skin microbiome associates with the outcome of and is influenced by bacterial infection. mBio. 2015;6(5):e01315-15. doi:10.1128/mBio.01315-15 (PubMed). 


   




V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley