SfatFarma logo marți, aprilie 19, 2016

Ce ştim despre bacteriile rezistente la antibiotice? Ce putem face pentru a opri un potențial dezastru medical? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Ce ştim despre bacteriile rezistente la antibiotice? Ce putem face pentru a opri un potențial dezastru medical?



bacterii

    Bacteriile și virusurile au afectat umanitatea, lăsând urme vizibile chiar și pe civilizația noastră actuală. Un exemplu elocvent, ciuma neagră, cauzată de bacteria "Yersinia Pestis", a omorât mai mult de 200 de milioane de oameni în Europa și Asia, astfel schimbând semnificativ cursul evoluției societății și lăsând o amprentă majoră pe istoria noastră.
    Războiul dintre oameni și bacterii sau virusuri continuă și în zilele noastre. Din fericire pentru noi, relativ recent, s-a descoperit o armă puternică - antibioticele (se spune că la antibiotice li se alătură și vaccinurile, dar despre vaccinuri voi vorbi într-un articol viitor). Acestea ne-a ajutat să câștigăm ultimele bătălii cu agenții patogeni. Antibioticele, sunt capabile să omoare microorganismele responsabile pentru orice, de la durerea în gât, până la pneumonie.

antibiotice

    Problema e că, bacteriile au început să răspundă la amenințarea antibioticelor, evoluând rezistență la acestea. Acest lucru a fost observat de către specialiștii din întreaga lume. Despre acest lucru ne avertizează și oamenii de știință de la WHO (World Heath Organization): în acest articol.
    Evoluția bacteriilor a făcut ca mulți dintre noi să se întrebe: ce se va întâmpla când va apărea o tulpină de agenți patogeni pe care antibioticele nu vor mai funcționa?
    Actualmente, mai multe tulpini de bacterii prezintă rezistență la antibioticele comune de pe piața actuală, printre care se numără penicilina și amoxacilina. S-a observat o rezistență crescută la amoxicilină pentru diferite tipuri de infecții. Este mai îngrijorătoare folosirea pe scară largă a antibioticelor cu spectru larg (incluzând fluorochinolona și azitromicina) pentru infecții ce ar putea fi tratate cu amoxicilina sau penicilina. Antibioticele ar trebui utilizate în circumstanțele corecte, în dozele potrivite și pe o durată corespunzătoare. Efectele adverse ale antibioticelor pot include greață sau vărsături, iar în cazul copiilor, efectele adverse ale medicamentelor sunt cele mai frecvente cauze de spitalizare. Folosirea unui antibiotic în mod responsabil este cea mai bună cale de a evita eventualele neplăceri cauzate de acesta.
    Medicul trebuie să prescrie antibiotice doar dacă este nevoie. Acesta va trebui să ia în considerare mai mulți factori, cum ar fi: cât de bolnav este pacientul, care este diagnosticul cel mai probabil și care sunt semnele la un examen fizic. Trebuie să fim informați atunci când avem nevoie de un antibiotic și să nu luăm antibiotice atunci când nu avem nevoie de acestea, când boala ar trece și de la sine. Nu insistați pe administrarea antibioticelor atunci când mergeți la medic. Dacă aveți o răceală supărătoare, este foarte important să beți multe lichide și să vă odihniți cât mai mult. De asemenea, puteți preveni majoritatea infecțiilor prin păstrarea normelor de igienă și printr-o dietă sănătoasă.
 
rezistenta la antibiotice

    Din păcate, nu putem exclude posibilitatea ca o viitoare "superbacterie" va dobândi rezistență la toate antibioticele actuale și se va răspândi pe întreaga planetă. Pentru a înțelege cum se poate întâmpla un lucru așa de înfiorător, prima dată trebuie să înțelegem ciclul de viață al bacteriilor.
    Aproximativ la intervalul de 20 de minute, celula care formează bacteriile se divide. Asta înseamnă că pornind de la o singură bacterie, după o oră vom avea 8 bacterii (3 diviziuni). Bacteriile, ca și orice altă formă de viață, se adaptează la condițiile din mediul lor înconjurător. Dacă mediul înconjurător se schimbă rapid și schimbarea e susținută pe o perioadă lungă, acest lucru, se poate numi și evoluție pe "fast-forward". Atunci când medicii prescriu excesiv folosirea antibioticelor, se crează mediul perfect evoluției bacteriilor. Sunt șanse neașteptat de mari ca, la un moment dat, după nenumăratele mutații aleatorii ale ADN-ului bacteriilor, va apărea o tupină a acestora, care nu va fi vulnerabilă la amenințarea antibioticelor și va fi imună la acestea. 
    Un alt factor, poate și mai periculos în acest sens e excesul de antibiotice folosit în industria creșterii animalelor. Nu mulți știu faptul că 80% din antibioticele fabricate mondial, se folosesc în această industrie. Porcilor, găinilor sau vacilor din crescătoriile industriale, le sunt administrate zilnic doze semnificative de antibiotice, pentru a le proteja de infecții și pentru a le face să crească mai repede. Dar acest lucru are și o latură negativă. Bacteriile sunt asaltate zilnic cu doze mari de antibiotice, care omoară o mare parte din acestea, dar lasă în viață partea care se dovedește a fi cea mai rezistentă la antibiotice, acestea putând să se înmulțească în continuare. Acest lucru se repetă zilnic, amplificând exponențial efectul "supraviețuirii celui mai adaptat" - principiu al evoluției.

gaini contemporane

    Știind toate acestea, ne putem întreba "dar companiile farmaceutice? nu vor crea antibiotice noi, care să fie din nou eficiente?". Din păcate majoritatea industriei farmaceutice se focusează pe profit. În anii precedenți industria medicamentelor s-a specializat pe producția în masă a antibioticelor deja existente pe piață, iar cercetările pentru a găsi medicamente noi au fost neglijate, aceste cercetări fiind mult mai costisitoare și necesită timp mult mai mult. Eforturi semnificative sprea crearea medicamentelor noi se vor demara doar atunci când acestea vor genera un profit semnificativ (când mulți oameni au murit deja din cauza unei noi infecții - iar cererea pentru un medicament nou e mare - moment când posibil să fie deja prea târziu pentru a începe aceste cercetări).

antibiotice noi

    Dacă lucrurile rămân ca și în momentul de față, se poate ca să ne îndreptăm spre un viitor în care orice infecție, actualmente considerată minoră, cum ar fi durerea de gât, infecțiile urechii sau pneumonia ar putea fi nevindecabile și pot fi fatale. În aceste condiții multe proceduri medicale moderne cum ar fi operațiile chirurgicale sau chimioterapia vor fi imposibil de practicat, deoarece ar însemna moarte sigură pentru pacient, fără ajutorul antibioticelor.
    Pentru mulți, aceste aspecte par a fi dintr-un film science fiction. Dar dacă ne documentăm destul despre antibiotice și mai ales despre modul de folosire a acestora în industria cărnii, atât în România cât și pe plan mondial, vom vedea că cele descrise mai sus pot deveni realitate într-un timp mai scurt decât am crede. Dacă doriți să vă informați mai în detaliu despre acest subiect, vă recomand să citiți acest studiu pe acest subiect realizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley