SfatFarma logo duminică, aprilie 17, 2016

Cum funcționează creierul nostru - acest supercalculator biologic bazat pe vibrații ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cum funcționează creierul nostru - acest supercalculator biologic bazat pe vibrații



creier - idee

    Creierul nostru este mai misterios decât am crede. Un lucru interesant despre creier este faptul că anumite zone sunt în aceeasși măsură active la anumite scenarii - indiferent dacă este vorba de percepția reală a unor lucruri sau de imaginație sau amintire. Cu alte cuvinte, creierului îi este indiferent dacă afară plouă ori dacă ne imaginăm noi că plouă. Putem observa acest lucru cel mai bine la pacienții cu astm ori cu alergia fânului - doar simpla prezentare a unei fotografii cu o pajiște înflorită poate declanșa o reacție alergică. La fel, într-un studiu recent s-a arătat că atleții care își imaginează doar că fac antrenamente, într-un mod consistent, au parte de creștere musculară aproape la fel de puternică ca și cum chiar ar fi avut loc acele antrenamente imaginare.
    În interiorul creierului omenesc se generează și se sunt transmiși nenumărați curenți electrici minimali, care pot fi schimbați, respectiv influențați. Fiecare din noi posedăm aproximativ 100 de miliarde de celule nervoase, iar fiecare dintre ele întreține până la 10000 de legături sinaptice cu celelalte celule. Numărul posibilelor combinații este mai mare decât numărul tuturor atomilor din Univers.

comunicare neuroni

    Comunicarea în cadrul acestui biocomputer cu structură de rețea de grad superios se produce prin mai multe metode, una fiind așa numiții neurotransmițători (substanțe chimice purtătoare de informație), dintre care au fost descoperiți deja peste 100 și în fiecare an se mai adaugă alții.
    Printre cei mai importanți neurotransmițători descoperiți până în momentul de față se numără endorfinele. Aceastea joacă un rol cheie atât în prelucrarea durerii cât și ca și sistem de recompensă pentru propriul corp. În cazul când reușim să rezolvăm o problemă cu care ne confruntăm deja de multă vreme, în corpul nostru se produc milioane de sinapse și o secratare de endorfină - noi simțim asa ca și o ușurare și o relaxare.

legaturi neuronale

    Dispozițiile și stările noastre urmează o coregrafie foarte bine pusă la punct a celor mai diferiți neurotransmițători și a dispoziției electrochimice a acestora. Această coregrafie poate fi reprezentatp sub formă de vibrații sau de unde. Prin vibrații înțelegem procese care se repetă regulat. Vibrațiile care după încetarea stimulării unui sistem rămân în formă pură, sunt denumite vibrații proprii. Fiecare sistem, fie ea un instrument muzical sau o celulă biologică, posedă aceste vibrații proprii în mod natural.
    Fiecare gând, fiecare sentiment poate fi măsurat ca o lungime de undă în creier. În anul 1920 a fost dezvoltat primul EEG (electroencefalogramă), cu ajutorul căruia s-au putut distinge 6 tipuri de unde în creier: frecvențele joase, alfa, beta, tetha, delta și gama.

creier

    Cercetătorii au arătat că noi putem să ne schimbăm undele creierului și prin asta starea noastră, în mod voit. Acest lucru e practicat de oameni de mii de ani și anume prin anumite ritmuri de tobe, meditație, yoga, dansuri ritualice sau prin culori sau sunete specifice.

    Cele 6 tipuri de unde din creierul nostru:
  • Undele de frecvență joasă (Infra-low) - au frecvența sub 0,5 Hz. Momentan nu se cunosc multe informații despre aceste unde, dar se crede că sunt frecvențele de bază a creierului. Natura lor de frecvență joasă le face extrem de greu de detectat. Aparent, au rol major în temporizarea creierului și orchestrarea sinapselor.
  • Undele Delta - au frecvența între 0,5 și 3 Hz și apar în somn. Starea delta este asociată cu liniștea adâncă. În această stare sunt secretați mult mai mulți hormoni ai creșterii (de aceea copii dorm așa de mult), iar din această cauză, unii cercetători asociază undele delta cu vindecarea.
  • Undele Tetha - se află ca frecvență între valorile de 3 până la 8 Hz. Ele apar în starea dintre veghe și somn, adeseori însoțite de imagini mentale de tip vis și de viziuni sau idei creative. Această stare e asociată și cu meditația și cu relaxarea profundă. Adulții produc în puține situații unde tetha, iar copii se găsesc adeseori în această stare, până la vârsta de 6 ani.
  • Undele Alpha - se află între 8 și 12 Hz. În această stare, percepția interioară este activă. Gândim total și din punct de vedere spiritual și fizic suntem foarte relaxați. Această stare este caracteristică acțiunilor care nu necesită gândire (acțiuni efectuate pe "pilot automat"), cum ar fi: când mergem la toaletă, facem duș sau conducem mașina.
  • Undele Beta - se află între 12 și 38 Hz. Cel mai mult timp al conșiinței noastre treze îl petrecem în această stare. Atenția noastră este orientată spre exterior, gândim logic și linear. În timp ce citiți aceste rânduri, sunteți în starea beta. Aceste unde se leagă și de starea de nervozitate, dar și de starea de a fi îndrăgostit și cu sexul.
  • Undele Gama - se află la frecvențe de peste 38 Hz. Aceste unde reprezintă un mister pentru cercetători, deoarece se află peste limita maximă a frecvenței activării neuronale - din această cauză nu se știe de unde provin. Aceste unde se intensifică în starea de altruism sau de iubire universală. Se crede că undele gama sunt asociate cu ascensiunea spirituală și conștiința superioară.
model creier uman

    Alte curiozități ale creierului uman:
  • 1,36: greutatea creierului în kilograme
  • 4-6: numărul de minute în care creierul este capabil să supraviețuiască fără oxigen;
  • 10-23 watt: energia folosită de creier atunci cand suntem treji, suficientă pentru a aprinde un bec
  • 20: procentajul de sânge care curge prin corp spre creier
  • 1.000 până la 10.000: numărul de sinapse pentru fiecare neuron din creier
  • 40%, respectiv 60%: procentul de materie cenușie, respectiv materie albă din creier
  • 100 miliarde: numarul de neuroni pe care îi are creierul uman
  • 302: numărul de neuroni întalniți la cel mai redus sistem nervos. Acesta este caracteristic viermelui plat cu o lungime de doar 2 mm (Caenorhabditis elegans)
  • 100-200 milioane: numărul de neuroni întâlniți la șobolan; cu un număr de neuroni de doar o mie de ori mai mic decât la om, dispune de o capacitate remarcabilă de a învăța.
EEG


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley