SfatFarma logo luni, aprilie 18, 2016

Primele semne de sarcină: Ai putea fi însărcinată? Top 12 semne să îți dai seama ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Primele semne de sarcină: Ai putea fi însărcinată? Top 12 semne să îți dai seama



ai putea fi insarcinata - semne de sarcina

    Ai putea fi însărcinată? Există primele semne de sarcină ce îți pot răspunde la această întrebare și îți pot indica faptul că poate aștepți un copil. Multe femei au simptome de gravidă chiar înainte să le întârzie ciclul, întrucât la data la care ciclul trebuia să vină, sarcina are deja 2 săptămâni de la concepție și corpul poate deja reacționa prin simptome specifice. Cu atât mai mult, o întârziere de ciclu de 2-3 săptămâni este în limite fiziologice normale pentru orice femeie, așa încât unele femei nici nu se gândesc că întârzierea chiar poate fi datorată unei sarcini, cu atât mai mult cu cât au folosit metode de contracepție.
    Primele simptome de sarcină pot varia de la femeie la femeie în intensitate, frecvență și durată. Lista de mai jos este orientativă; unele din simptomele de mai jos pot fi similare cu disconfortul premenstrual. Dacă simți că ceva se petrece în corpul tău și te regăsești în mai multe simptome de mai jos, ia în calcul că poți fi gravidă, dacă, evident, ai avut activitate sexuală în luna anterioară. Pasul următor după suspiciunea ta? Test de sarcină și control medical.

  • Sâni măriți și întăriți 

    Sânii îți vor fi primii vestitori ai unei sarcini. Deja după primele 2 săptămâni de la concepție, deci chiar înainte de data următorului ciclu menstrual, schimbările hormonale ce se petrec în corp în ultimele 14 zile se vor simți și în sâni care se vor întări, vor fi sensibili la atingere, își pot mări volumul sau îi poți simți mai “plini”, cu o consistență mai mare decât îi știai în mod normal.

  • Oboseală 

    Starea de oboseală și slăbiciune este de asemenea unul din primele simptome de sarcină comunicate de corp. Imediat ce rămâi gravidă, crește nivelul de progesteron care automat cere odihna ta pe care nu o poți avea decât dormind mai mult. În același timp, energia de peste zi îți este consumată mai mult de nivelul mai scăzut de zahăr din sânge, de tensiune arterială și de producția crescută de sânge pentru noua sarcină.

  • Dureri pelviene sau sângerări ușoare 

    Uneori apare o ușoară sângerare vaginală ca semn timpuriu de sarcină. Această sângerare este cunoscută și sub numele de sângerare de împlântare și apare atunci când oul fertilizat se prinde de peretele uterului, aproximativ la 10-14 zile de la fertilizare. Acest tip de sângerare este mai devreme, mai puțin cantitativ și mai deschis la culoare decât un ciclu menstrual normal. Tot acum unele femei au dureri abdominale, similare cu crampele menstruale.

  • Greață cu sau fără vomitat 

    Așa zisul “rău de dimineață” care poate apărea de fapt în orice moment al zilei sau nopții, este unul din semnele timpurii clasice ale sarcinii. Pentru unele femei, această greață apare la nici 2 săptămâni de la concepție și se datorează nivelului crescut de estrogen care cauzează golirea mai lentă a stomacului. Femeia gravidă are sensibilitate la mirosuri, cum ar fi unele de mâncare, fum de țigară, miros de parfum iar acest lucru îi cauzează valuri de greață în primul trimestru de sarcină.

  • Aversiune sau pasiune pentru unele alimente 

    Când ești gravidă, te surprinzi strâmbând din nas, brusc, la alimente cu care altă data nu aveai nimic, cum ar fi cafeaua sau mâncarea prăjită. Tot ca prim simptom de sarcină este și acesta al poftei exagerate sau pasiunii pentru un aliment anume. Cauza este dată tot de schimbările hormonale dramatice timpurii.

  • Dureri de cap 

    Devreme în sarcină, creșterea nivelului de sânge cauzat de schimbările hormonale duce la frecvente dureri de cap.

  • Constipație 

    Dacă suferi de constipație, nu înseamnă că ești gravidă. Dar este bine de reținut că atunci când se declanșează mai multe simptome timpurii de sarcină, constipația este una dintre ele. Cauza e dată tot de creșterea progesteronului care face ca alimentele să treacă mai lent prin intestine.

  • Schimbări de dispoziție  

    Dacă treci de la râs la plâns, de la agonie la extaz, de la bucurie la depresie și nu te știai astfel, ia în calcul că ai putea fi gravidă. Cantitatea mare de hormoni din corp în sarcina timpurie te poate face exagerat și nefiresc de emoțională și plângăcioasă, dar și cu schimbări bruște de dispoziție.

  • Amețeală și leșinuri   

    Pe măsură ce vasele de sânge se dilateaza și nivelul tensiunii scade, te poți simți amețită și sunt și cazuri de leșin, ca simptome timpurii de sarcină. Acestea sunt asociate și cu un nivel mai scăzut de zahăr din sânge.

  • Creșterea temperaturii bazale 

    Temperatura bazala este acea temperatură orală când te trezești prima dată dimineață. Această temperatură crește ușor după ovulație și rămâne la acest nivel până la următorul ciclu. Dacă ți-ai măsurat temperatura bazală și vezi că ea rămâne ridicată mai mult de 2 săptămâni înseamnă că poți fi însărcinată.

  • Lipsa ciclului menstrual 

    Probabil cel mai evident simptom de sarcină este lipsa ciclului menstrual. De regulă acest simptom este cel care le face pe femei să caute mai multe informații despre graviditate, ca să descopere și alte simptome ca să își dea seama dacă sunt gravide sau nu. Însă nu mereu întârzierea ciclului înseamnă sarcină. De multe ori poate fi vorba de o dereglare hormonală sau de alte cauze ce țin de stres. Cel mai bine îți confirmă un test de sarcină sau controlul ginecologic.
    Unele femei au un ciclu mult mai scurt și mai puțin dens decât de regulă. Este posibil să nu ai niciun simptom de mai sus până când observi că ți-a întârziat menstruația.

  • „Te simți gravidă”

    Acest simptom timpuriu de sarcină este motivul pentru care consulți această lista chiar acum. Multe femei au pur și simplu o intuiție cu privire la graviditatea lor și de cele mai multe ori se dovedește a fi corectă.
    Poate te simți diferit decât înainte; fie mai obosită, mai amețită, mai cu dispoziții schimbătoare, mai dornică de odihnă. Poate ai arsuri stomacale, constipație sau urinezi mai des ca altă dată. Poate te doare spatele în zona inferioară, sciatică sau ai sânii mai țări și sensibili sau pur și simplu nu te simți în elemental tău.

    Ești cu adevărat gravidă?   

    Din păcate, aceste simptome nu corespund doar prezenței unei sarcini. Unele pot indică că te îmbolnăvești, altele că urmează să îți vină ciclul. În egală măsură, poți fi gravidă fără să ai nici măcar un singur simptom din cele de mai sus, deși acestea sunt comune la multe femei.
    Cu toate acestea, dacă ți-a întârziat menstruația sau observi unele din semnalele de mai sus, este bine să faci un test de sarcină, cu atât mai mult cu cât poate nu îți notezi de fiecare dată când ți-a venit ultima oară ciclul sau dacă variază mult de la o luna la altă.
    Dacă testul de sarcină este pozitiv, fă-ți programare la medicul ginecolog cât mai repede, pentru că este sănătos pentru tine să începi deja să te comporți ca o femeie gravidă și neapărat să respecți indicațiile stilului de viață specific femeii însărcinate, la care un aspect important e să ții cont ce alimente sunt interzise în sarcină.
    Testele de sarcină dau cele mai bune rezultate aproximativ la câteva zile după  la care așteptai ciclul, deci la peste 14 zile de la data conceperii sarcinii. Daca testul este negativ, mai așteaptă câteva zile și repetă-l, ca să fii sigură de rezultatul corect.
     Citiți despre primele simptome de sarcină și pe blogul SfatulPărinților.ro.

sarcina


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley