SfatFarma logo luni, aprilie 25, 2016

Totul despre căderea părului - cauze și remedii ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Totul despre căderea părului - cauze și remedii



caderea parului


    Pielea capului (scalpul) conține, în cazul unei persoane obișnuite, 100.000 - 150.000 fire de păr, dintre care 85% se află într-un proces permanent de creștere. Acestea cresc din folicul (rădăcina firului) ce se află sub piele. Firul de păr conține keratină și apă și este hrănit din vasele de sânge de la baza foliculului. Problema căderii părului afectează 50% din bărbați prin apariția calviției (cheliei) și 30% din femei prin pierderi difuze ale părului.
    Fiecare fir de păr trece prin ciclul propriu, iar pe parcursul vieții, fiecare folicul trece prin aproximativ 20- 30 de cicluri. Procesul de creștere și cădere a părului este constituit din 4 etape consecutive:
  1. Faza anagenă (faza de creștere a părului), în care este produs pigmentul (melanina), durează între 3 și 6 ani, iar părul poate crește până la lungimea de 60 cm.La începutul acestei faze, în celulele germinale ale părului, apar numeroase diviziuni. Celulele nediferențiate cresc în jos și înconjoară papilomul cutanat, începând să formeze bulbul firului de păr. Foliculul pilos se prelungește, atingându-și lungimea finală, iar părul începe să crească, ieșind la suprafața pielii.
  2. Faza catagenă (faza de tranziție a părului), ține aproximativ 14 - 21 de zile, atingând 0.5 - 1% din firele de păr. În această fază, foliculul se micșorează până la 1/6 din lungimea sa normală.
  3. Faza telogenă (faza de repaus), are o durată de 2 - 4 luni, când circa 20 - 40% din păr se află în faza de odihnă relativă, până la reactivarea ciclului. Căderea acestor fire face parte din procesul natural de înlocuire a părului vechi cu cel nou.
  4. Faza exogenă (faza de eliberare a firului de păr), apare după pierderea firului din faza telogenă, când reîncepe procesul de reactivare și de creștere a părului.
    Zilnic, în jur de 50 - 100 de fire cad din diverse cauze, iar dacă părul intră în faza de repaus prea devreme, poate provoca subțierea și căderea excesivă a acestuia.

caderea parului

Căderea părului - cauze și remedii

    Posibile cauze:

    - Schimbările hormonale

    Cea mai frecventă cauză a pierderii părului este reprezentată de tulburările hormonale. Acestea pot apărea la orice vârstă, însă, de obicei, apar în cazul bărbaților cu vârsta de peste 50 de ani și al femeilor în perioada de menopauză, în timpul sarcinii sau după naștere (scade nivelul estrogenilor). Organismul feminin produce și hormoni bărbătești - androgeni, care apar în glandele suprarenale și ovare și al căror nivel ridicat duce la pierderea excesivă a părului în vârful capului și în zona perciunilor.

    - Alimentația inadecvată

    Alimentația dezechilibrată poate fi și ea o altă cauză a căderii părului. Subnutriția, în special deficiențele de proteine, de aminoacizi sau de vitamine și minerale (fier, zinc, vitamina A) pot duce la rărirea părului pe întreaga suprafață a capului. Acest lucru se întâmplă mai ales persoanelor care recurg la cure de slăbire inadecvate organismului nostru. Alopecia feminină poate fi favorizată și de excesul de greutate, iar țesutul gras se poate transforma în testosteron liber. Cu cât există o concentrație mai mare în plasma sanguină, cu atât părul va fi mai slab.

    - Tiroida

    Pierderea părului poate fi influențată și de tulburările în secretarea hormonilor tiroidieni. În cazul insuficienței tiroidiene, părul se subțiează, devine uscat și rar. La persoanele care suferă de hipotiroidism poate apărea alopecia generalizată sau areată, care necesită tratament tiroidian.

    - Alte cauze

    De asemenea, alte cauze pot fi: factorii ereditari, înaintarea în vârstă, administrarea de medicamente, diverse boli (boli contagioase, micoze ale pielii, intoxicații) sau stresul de lungă durată.

remedii caderea parului

    Metode naturale pentru a lupta împotriva căderii părului:

    1. Folosiți un pieptene cu dinții rari, acesta fiind ideal pentru descurcarea părului. Pentru coafarea părului puteți folosi alt tip de pieptene, însă numai când este absolut necesar. Astfel, veți reduce numărul de fire care cad sau care se rup atunci când pieptănați părul.

    2. Se recomandă să nu se pieptene părul dacă e ud, deoarece cresc șansele ca acesta să se rupă sau să cadă. Lăsați părul să se usuce înainte de a-l pieptăna.

    3. Nu frecați vuguros părul cu prosopul. Nu veți face altceva decât să măriți numărul firelor de păr rupte. Doar presați ușor prosopul, pentru a absorbi excesul de apă din păr.

    4. Spălați pieptenele în fiecare săptămână. Pieptenele se murdărește cu timpul, motiv pentru care acesta trebuie curățat folosind o periuță, apă și săpun. Este o măsură necesară pentru a ține sub control căderea părului.

    5. Tratamentul cu ulei cald aplicat pe păr reprezintă unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru căderea părului. Uleiurile naturale, precum cel de cocos, măsline, canola, jojoba, susan etc. pot fi folosite pentru a masa scalpul pentru a preveni căderea părului și a încuraja creșterea acestuia. Încălziți puțin uleiul, aplicați-l pe scalp cu degetele sau folosind o dischetă de bumbac și masați ușor. După aplicarea uleiului, acoperiți capul cu o cască de duș sau cu o pungă și lăsați-l să acționeze o oră. Spălați după aceea părul, folosind un șampom blând.

    6. Folosiți un șampon fără sulfați, silicon sau parabeni, pentru a evita încărcarea scalpului cu aceste chimicale care fac rău părului.

par sanatos


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley