SfatFarma logo sâmbătă, mai 21, 2016

De ce avem temperatura corpului fixată cu puțin sub 37 de grade? De ce facem febră? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

De ce avem temperatura corpului fixată cu puțin sub 37 de grade? De ce facem febră?



temperatura corpului

    Dacă sunteți sănătos, fără vreo infecție majoră în organism, dacă v-ați măsura temperatura corpului cu un termometru, cel mai probabil ați observa că aveți temperatura corporală cu puțin sub 37 de grade. Această temperatură poate varia de-a lungul zilei, chiar din oră în oră. De asemenea, întotdeauna trebuie să ţinem cont de locul pe care îl alegem pentru determinare: temperatura centrală, măsurată la nivel bucal sau intra-rectal este, de obicei, mai mare cu 0,5-1°C (0,6°C în medie) decât cea măsurată în axilă (la subraţ). Cea mai fidelă măsurătoare, recomandată mai ales în cazul copiilor, este varianta intra-rectală, deoarece riscul ca această regiune să fie influenţată de factori de mediu care scad sau cresc temperatura înregistrată de termometru este foarte mic. Dar, în medie, temperatura corpului ne este destul de constantă. Dacă ne supraîncălzim, vasele sanguine ni se vor dilata și vom transpira pentru a ne răcori. În schimb, dacă temperatura corpului ne scade sub limită, vasele sanguine ni se vor constrânge și vom începe să tremurăm, astfel vom genera mai multă căldură.
    Dacă temperatura corpului ni se abate cu mai mult de câteva grade de temperatura corporală normală, cum ar fi în cazul unor febre puternice sau în cazul hipotermiei din cauza temperaturii scăzute, celulele corpului nu vor mai putea funcționa în parametri normali și vor muri.
    Dar de ce e 37 de grade maximul temperaturii noastre corporale normale? De ce nu 35 sau 39? O teorie majoră ne sugerează că temperatura magică e cea de 37 de grade Celsius, pentru a ne apăra de infecțiile micotice. Reptilele, fiind animale cu sânge rece, au temperatura corpului variabilă (în funcție de temperatura mediului) și sunt expuse la mult mai multe tipuri de infecții micotice decât mamiferele, care își generează căldură în interiorul corpului.
    Cauza acestui lucru e toleranța scăzută a speciilor de fungi la temperaturi de peste 30 de grade. S-a demonstrat faptul că, fiecare creștere cu un grad, peste pragul de 30 de grade Celsiul, cauzează o scădere cu 6% a numărului de specii de fungi care pot infecta animalele.
    Ca și un exemplu concret, viața unei broaște e pusă în pericol de zeci de mii de specii de fungi. Dar, în schimb, pentru un om, cu temperatura corpului situată cu puțin sub 37 de grade, același risc e din partea a doar câtorva sute de specii de fungi, care pot supraviețui temperaturii noastre corporale ridicate. Cu alte cuvinte, când vine vorba de infecții cu fungi, cu cât sunteți mai "fierbinte", cu atât mai bine. :) Dar, în același timp, nu se dorește să fiți nici prea "fierbinți".
    Menținerea unei temperaturi corporale ridicate necesită foarte multă energie. Trebuie găsit un echilibru perfect între prea rece și prea cald. Oamenii de știință au calculat temperatura optimă care omoară cele mai multe specii de fungi și în același timp vine cu un consum rezonabil de energie a fi exact de 36.7 de grade Celsius. Care, de fapt este exact temperatura noastră corporală medie. Oamenii de știință cred că temperatura corpului mai ridicată a ajutat mamiferele să își continue evoluția, chiar după dispariția dinozaurilor.

febra

    Ce este febra și ce rol are în protecția împotriva infecțiilor?

    Febra se defineşte ca o creştere a temperaturii corporale peste limita obişnuită a normalului. Acest lucru, de fapt este un mecanism de apărare al organismului (deoarece bacteriile nu rezistă la temperarile ridicate).
    După gradul creşterii temperaturii, putem avea următoarele stări:

  • Subfebrilă: 37-38°C
  • Febrilă moderată: 38-39°C
  • Ridicată 39-41°C
  • Hiperpirexie*: >41°C
    *) Hiperpirexia este considerată o urgenţă medicală, ea denotă o afecţiune subiacentă gravă (sepsis, hemoragie intracerebrală)

    Care sunt mecanismele prin care se produce febra?

    Fiecare din noi, la nivelul hipotalamusului, avem un "termostat" care stabileşte care e temperatura pe care corpul trebuie să şi-o păstreze. În condiţii normale, el este setat la 37°C. Aşadar, când organismul se supraîncălzeşte, termostatul anunţă corpul că trebuie să crească rata pierderii de căldură: glandele sudoripare vor fi stimulate și vom începe să transpirăm, iar la nivelul pielii va începe vasodilataţia. Iar dacă temperatura corpului scade sub 37°C, vor intra în acţiune mecanismele de conservare a căldurii, care vor creşte rata producţiei de căldură. Astfel vor fi iniţiate vasoconstricţia cutanată, piloerecţia, oprirea sudoraţiei şi producţia de căldură prin frison, termogeneză chimică, creşterea ratei metabolismului celular.
    Pirogenii, după cum le spune şi numele, sunt molecule care determină apariţia febrei. Acestea vor crește temperatura termostatului hipotalamusului, care nu va mai arăta 37°C, ci 38°C sau chiar 39°C. Până când temperatura corpului va ajunge la nivelul ţintă de 39°C de grade, noi vom avea senzaţia de frig - iar organismul va face tot ce poate ca să se încălzească - vasoconstricţia ne va face pielea rece, iar frisonul ne va face să tremurăm. Senzaţia de frig va persista până când temperatura corporală ajunge la nivelul setat de hipotalamus. Atât timp cât nu am eliminat factorul care a determinat comutarea termostatului hipotalamic, temperatura ridicată va persista.
tipuri de febra

    Când şi cum combatem febra?

    Întotdeauna trebuie să cântărim foarte bine situaţia în care ne aflăm. Febra mică sau moderată nu este dăunătoare. Nu există date concludente care să arate că terapia antipiretică ar fi foarte benefică în cazul acestora, cu câteva excepţii: copiii cu istoric de crize convulsive febrile, femeile gravide, pacienţii cu funcţie cardiacă, pulmonară sau cerebrală afectată. Desigur, în hiperpirexie (temperatura de peste 41°C) tratamentul cu antipiretice este clar recomandat, alături de răcirea fizică.
    La copii, trebuie să ţinem cont de efectele negative ale febrei, dar şi de cele ale folosirii excesive a antipireticelor. Paracetamolul, în doze mari sau folosit o perioadă îndelungată poate duce la insuficienţă hepatică, iar aspirina nu trebuie folosită niciodată la copii.
    Febra, pe de altă parte, poate produce: deshidratare, convulsii, cefalee/alterare a stării de conştienţă. Este indicat să se reducă disconfortul produs la copii, mai ales menţinând febra sub 38,9°C sau chiar sub 38,5°C pentru a se evita riscul apariţiei convulsiilor febrile. La copiii ce au deja istoric de convulsii febrile, febra ar trebui combătută prompt.
    Deshidratarea este o consecinţă periculoasă a febrei. Se estimează că se pierd aprox. 200 ml de apă pe metru pătrat la fiecare grad Celsius peste 38 grade. În aceste cazuri, copiii trebuie încurajaţi să bea apă sau ceaiuri.

temperatura normala


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley