Încă de când sunt gravide viitoarelor mame le este inoculată ideea că ar trebui să aibă grijă din primele zile ca bebelușul să nu devină “răsfățat”, știindu-se că ei, bebelușii, sunt niște “mici santajiști”, niște “pricepuți manipulatori”.
Această tristă concepție este atât de răspândită și atât de vehement susținută, deși fără argumente, încât multe mame ajung chiar să creadă în această teorie eronată. Deși rațiunea și sufletul le spun că nou-născutul nu a venit pe lume să “manipuleze”, ele ajung să aplice anumite sfaturi crezând că cei care le oferă știu mai multe iar ele sunt neexperimentate, fiind la primul copil.
Ce se consideră deseori drept “răsfăț”?
În opinia multora, bebelușul răsfățat este cel care își dorește să fie ținut în brațele mamei, care nu adoarme decât la sân, legănat sau oricum altfel decât singur și fără “scandal”, care plânge când mama sa iese din raza sa vizuală, căruia nu-i face plăcere să fie înconjurat și “giugiulit” de către necunoscuți, care nu stă în cărucior de fiecare dată când este pus acolo și așa mai departe.Dar sunt aceste manifestări forme ale răsfățului?
Categoric NU. Bebelușii nu sunt manipulatori, ei nici nu au această capacitate, ei nu plâng pentru a manipula ci pentru a exprima o nevoie, pentru a comunica. Etichetându-i drept șantajiști sau răsfățați, interpretându-le manifestările drept manipulare sau alint, noi practic tăiem comunicarea cu ei în loc să încercam să descifrăm semnalele transmise.Cum ar trebui să interpretăm plânsul bebelușului?
Doar fiindcă noi știm că plânsul adulților poate fi o formă de manipulare, nu înseamnă că putem transfera acest lucru pe seama nou-născuților. Bebelușii nu pot plânge “la comandă” pentru a impresiona, nu se pot preface nefericiți, plânsul lor nu este o unealtă de manipulare ci o unealtă a instinctului.Ei folosesc plânsul ca formă de semnalizare a nevoilor, plânsul bebelușului nu e niciodată fără motiv chiar dacă există abordarea frecventă:”e hrănit, schimbat, n-are de ce să plângă, clar plânge din răsfăț!”.
Care sunt consecințele ignorării semnalelor transmise de copil și interpretate ca posibil răsfăț?
Ignorând semnalele transmise de copil, punând plânsetele sale pe seama răsfățului, tăiem practic punțile de comunicare dintre noi și copil iar acest lucru se va repercuta și în viitor, nu doar în situația de moment.Bazele comunicării se pun încă din primul an de viață iar bebelușul căruia nu i s-au îndeplinit nevoile, căruia nu i s-a răspuns semnalelor non-verbale, va putea deveni un copil care face tantrumuri frecvent sau unul care nu are încredere în sine și în ceilalți.
Este foarte important ca părintele să înțeleagă motivația din spatele limbajului non-verbal al bebelușului, să interpreteze plânsul copilului. Bebelușul plânge fiindcă are o problema reală: îi este foame, sete, frig, teamă, are o durere sau pur și simplu simte nevoia de apropiere. Răspunsul la plânsul copilului va contribui la formarea și consolidarea unei bune comunicări.
Lipsa răspunsului va genera o comunicare deficitară nu doar pe moment ci și mult mai târziu.
În concluzie nu se poate vorbi despre răsfăț la bebeluși, de fapt nici la copiii de câțiva ani, cu atât mai puțin la nou-născuți.
Este drept ca nu toți bebelușii sunt la fel, unii plâng mai mult, au colici, sunt mai solicitanți, au diferite temperamente.
Nu înseamnă că unii sunt mai liniștiți fiindcă sunt “cuminți” iar alții mai solicitanți fiindcă sunt “răsfățați” ci fiindcă au nevoi mai multe sau fiindcă nu sunt înțeleși în comunicarea lor non-verbală.
Cum apare răsfățul la copii dacă la bebeluși nu este posibil?
În primul rând majoritatea copiilor răsfățați nu sunt cei cărora li s-au îndeplinit prompt nevoile ci aceia care au fost ignorați, au acumulat frustrări și au ajuns să încerce să atragă atenția prin orice mijloace.Devin răsfățați-în sensul de “răzgâiați”, nu acei copii cărora li s-au îndeplinit nevoile firești ci cei în cazul cărora părinții au încercat să suplinească lipsa îndeplinirii unor nevoi precum apropiere, afecțiune, prin îndeplinirea unor dorințe strict materiale.
O parte din părinți de frică sa nu “răsfețe” copilul ținându-l prea mult în brațe investesc în balansoare scumpe, cu “multe funcții” și în jucării sofisticate care să-i țină ocupați cât mai mult fără să le solicite atenția.
Vor continua pe acest tipar și mai târziu, suplinind disponibilitatea lor fizică sau afectivă cu diverse bunuri materiale, care îi vor transforma în răsfățați sau egocentriști. Părinții trebuie să țină cont și de faptul că copiii sunt oglinda felului în care s-au comportat cu ei: copiii nervoși, nerăbdători, dictatoriali în relațiile cu alții, preluând aceste manifestări de la primele lor modele, părinții.
De asemenea dacă părinții obișnuiesc să-și șantajeze copiii-“nevinovatele” negocieri de tip “nu primești desert dacă nu mănânci legume/ nu mergi în parc dacă nu-ți strângi jucariile” sau “dacă te comporți frumos îți cumpăr o jucărie” nu ar trebui să se mire când vor vedea că ai lor copii preiau modelul și nu vor să facă nimic fără să primească ceva în schimb.
Modul în care ne raportăm la copil încă din primele zile de viață își va pune amprenta asupra evoluției copilului.
De aceea ar trebui să vedem în bebeluș o creatură care are toată nevoia de dragostea, apropierea, empatia și respectul nostru, nu ca pe un mic dușman care abia așteaptă să “profite de slăbiciunile noastre”, să ne manipuleze și să devină un răsfățat.
Și nu uitați: copiii sunt cea mai de preț comoară a noastră :). Vă doresc o zi minunată alături de suflețele dragi!!
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu