SfatFarma logo duminică, noiembrie 13, 2016

Fructul numit persimmon sau kaki - de ce are câteodată gust foarte ciudat, parcă ar fi cretă? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Fructul numit persimmon sau kaki - de ce are câteodată gust foarte ciudat, parcă ar fi cretă?



kaki

    Ați gustat vreodată un persimmon (kaki)? Dacă nu, vă sfatuiesc să îl încercați! Are un gust fantastic! Dar, atenție! Înainte de a degusta fructul, trebuie să vă informați despre acesta deoarece riscați să aveți parte de o surpriză neplăcută!
    Totul se rezumă la faptul că, în magazinele din România, sunt disponibile două soiuri de persimmoane: Fuyu și Hachiya - ambele de origine asiatică. Ambele sunt de culoare portocalie, dar cele Fuyu sunt mai mici și au formă aplatizată. Iar cele Hachiya sunt mai mari și au vârful ascuțit, având o formă care seamănă cu o ghindă. Am să vă prezint cele două soiuri, în poza de mai jos:

kaki hachiya si fuyu

    Fructele din soiul Fuyu, după ce s-au copt și s-au înmuiat sunt foarte dulci și aromate. De asemenea, fructele din soiul Fuyu se pot consuma și înainte de a fi în totalitate coapte, tot vor avea un gust plăcut și aromat, deși nu chiar atât de dulce ca și atunci când sunt în totalitate coapte. În momentul în care acestea sunt coapte, nu se înmoaie foarte tare, ci vor rămâne cât de cât ferme.
    Cele din soiul Hachiya, în schimb, înainte de a fi complet coapte, sunt astringente. În țările de origine al acestui fruct, acesta este categorizat ca și "nepotrivit pentru consumul uman", dacă nu este copt în totalitate. Câteva fructe din acest soi, chiar și după ce sunt foarte coapte, încă mai au porțiuni cu gust ciudat. Astringența acestor fructe nu se manifestă prin gustul acru, ci prin faptul că lasă gura "pungă", de parcă am mânca cretă.
    Astringența provine din concentrația foarte ridicată de tanine din fruct (compuși vegetali cu o structură chimică complexă, folosite în procesul de tăbăcire a pielii, deoarece sunt capabile să precipite proteinele din pielea crudă, proteine cu care formează precipitate insolubile, imputrescibile, impermeabile, astfel formând pielea tăbăcită).
    Partea bună însă, este faptul că acest gust ciudat nu provine din stropirea cu chimicale ale acestor fructe (deși aproape sigur și fructele kaki sunt stropite, ca și orice alt fruct). Încă un aspect demn de menționat - stratul de praf alb de pe pielea multor fructe nu este un produs chimic sintetic, ci un strat format în mod natural pe fructe.
   Am găsit un citat, care datează din anul 1612, care dovedește că aceste fructe nu au gust astringent din cauză că sunt stropite cu chimicale: "Dacă fructul nu e copt, va usca gura celui care mușcă din acesta și va cauza suferință; dar când e copt, e delicios, ca o caisă." - Căpitanul John Smith, despre persimmonul nativ în Virginia.
    Sfatul meu este să nu vă dezamăgiți de soiul Hachiya. Și aceste fructe pot fi delicioase, dar numai dacă sunt lăsate să se coacă până când ajung foarte moi - stare când multă lume ar crede că sunt aproape de putrefacție. În această stare, vor avea un gust la fel de dulce ca și cel din soiul Fuyu.
    Oricum, dacă nu sunteți siguri că vreți să încercați soiul Hachiya (deși acesta este mult mai ieftin în magazine), atunci încercați fructele mici și plate din soiul Fuyu. Acestea sigur nu vă vor dezamăgi niciodată, fiind tot timpul dulci și aromate.

    P.S.: Deci dacă data viitoare simțiți că aceste fructe au gust de cretă, nu le mai aruncați de frica chimicalelor cu care sunt stropite, ci așteptați să se mai coacă. Fructele kaki din soiul Hachiya pot fi forțate să se coacă mai repede în congelator. Reacționeze foarte bine la "ger". Țineți-le timp de 20-30 de minute în congelator, iar când le scoateți, vor fi un pic mai apoase, dar tot foarte gustoase!
    Poftă bună!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley