SfatFarma logo sâmbătă, mai 26, 2018

Trebuie să mănânci tot din farfurie! ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Trebuie să mănânci tot din farfurie!



Mananca tot din farfurie!

 Un obicei pe care mulți părinți tind să îl aibă este acela de a controla tot ce mănâncă copiii, de a le dicta ce, cât și cum să mănânce. Fără să își dea seama, le schimbă în rău relația cu hrana, le cresc anxietatea și neîncrederea în ceea ce simt. 
 Merită  ca părinții să-și schimbe percepția asupra acestor lucruri, de a le da cale liberă copiilor pentru a-și descoperi sau redescoperi mâncatul intuitiv. 
 Pentru că cei mici să se hrănească sănătos, atât cât vor și ca să nu capete tulburări alimentare pe termen lung, nu controlul la fiecare pas este soluția, ci relaxarea și câteva reguli/principii de bun simț: 
 1. NEUTRALITATEA  față de alimente. Nu lăudăm, dar nici nu criticăm alimentele de pe masă.  La fel și în cazul celor mici:  nu-i lăudăm sau certăm în fuctie de alegeri, chiar dacă în prima fază, cei care au avut parte de restricții, vor dori doar ceea ce, în mod normal, le era interzis sau li se dădea în cantitate foarte mică. În timp, nu se vor mai simți constrânși și vor încerca și alte alimente, își vor regla apetitul și vor mânca tot mai echilibrat. Este recomandat să nu fie introduse recompensele (pentru că au mâncat tot sau pentru că au încercat ceva nou etc.). 
 2. IMPLICAREA lor în bucătărie sau măcar la aranjatul mesei. Pentru copiii este o încantare să ajute în bucătărie. Cu cât sunt lăsați să atingă mai multe ustensile și ingrediente și cu cât fac mai mare mizerie, cu atât mai mult vor savura bucatele. Încercați să nu vă îngroziți de câte aveți de strâns în urma lor - gândiți-vă că tocmai îngăduiți unele dintre cele mai plăcute amintiri. 
 3. Mâncatul ÎMPREUNĂ cu toată familia, aceleași alimente (chiar dacă vor fi preferințe într-o direcție sau alta) măcar o data pe zi sau doar la sfârșit de săptămâna, dacă altfel nu se poate. Și în acest fel, micuții vor fi stimulați să încerce feluri noi, mai ales dacă văd la părinți sau la frați că savurează mâncăruri de care ei nu s-ar atinge. 
 4. PRINCIPIUL 80/10 sau 80/20. Ideea este aceea de a le permite copiilor ca 10-20% din alimentele cumpărate să fie alese de ei, chiar dacă asta presupune și dulciuri. Și aici neutralitatea va face minuni. Dacă în cea mai mare parte a timpului au o alimentație echilibrată, completă, dulciurile își pot găsi relaxate un locușor. 
 5. MÂNCARE GUSTOASĂ, firească, care să conțină carbohidrați, proteine, grăsimi, puţină sare și care să nu țină cont de reguli impuse de dietele momentului. 
 Într-un final, așa cum spune Ellyn Satter în  ‘Child of mine: Feeding with Love and Common Sense’ - treaba părinților este aceea de a pune la dispoziție alimente, iar a copiilor aceea de a mânca atât cât le trebuie. 
 Cum știți că ați reușit să va împăcați și voi și copiii cu mâncarea? Aplicând testul prăjituricii. Dacă-i oferiți copilului o prăjiturică, un desert care-i place mult și (sătul fiind) vă refuză, știți că sunteți pe drumul cel bun. 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley