SfatFarma logo duminică, iulie 15, 2018

Falafel 100% sănătos ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Falafel 100% sănătos



falafel sanatos

 Cine spune că deshidratorul trebuie folosit pentru bucate exclusiv crude? Și cine spune că falafelul, pentru a fi absolut delicios, trebuie să fie scufundat în ulei încins și înnegrit?
 
 În acest preparat cu specific libanez predomină, după cum știți, năutul. Această leguminoasă cu gust asemănător cu al fasolei, dar cu textură mai crocantă are calități dintre cele mai lăudabile. Astfel, persoanele care consumă năut au tendința de a ronțăi mai puțin alimente nesănătoase precum chipsuri, pufuleți, sticksuri, cred că pot trăi și cu o cantitate mai redusă de carne și mănâncă mai puțin în general pentru că năutul este nu doar delicios, ci și foarte sățios. Datorită conținutului ridicat de fibre (din care 65-75% fibre insolubile), el este foarte eficient în privința scăderii colesterolului rău precum și a trigliceridelor  (protejează astfel inima) și ajută la prevenirea riscului de cancer de colon. Năutul se remarcă și prin capacitatea lui antioxidantă, evidențiată atât prin prezența vitaminelor C, E și a betacarotenului, cât și a unor fitonutrienţi foarte valoroși și a manganului. Cea mai mare parte a antioxidanților se găsește în coajă.
 
 În aceeași măsură, alte leguminoase precum fasolea, lintea, mazărea sunt de real ajutor în dieta predominant crudă, întrucât ajută la asigurarea numărului de calorii necesare. Întrunirea unui număr adecvat de calorii poate constitui uneori o problemă într-o astfel de dietă, mai ales în cazul persoanelor ocupate, active fizic, femeilor însărcinate sau mamelor care alăptează. Legminoasele sunt și o sursă importantă de proteine.

  Ingrediente pentru aprox. 1 tavă de deshidrator/cuptor: 

 - 250 g năut, ideal lăsat în apă peste noapte, apoi fiert 1-1,5 ore la foc mic-mediu;
 
- 2 roșii curățate de coajă și sâmburi;
 
- 2-4 roșii deshidratate (rehidratate 2-3 ore) (opțional);
 
- 1 legătură mică pătrunjel tocat;
 
- 2-3 căței de usturoi;
 
- 3 linguri susan (doar alb sau alb combinat cu negru);
 
- 1 lingură coriandru măcinat (sau după gust);
 
-  1 lingură chimen (sau după gust);
 
- sare și piper după gust;
 
- 2-3 linguri ulei de măsline (sau mai mult - cât să lege compoziția, dar să nu o înmoaie);
 
- 2-3 linguri semințe de chia râșnite (ajută și mai mult la legarea compoziției) (opțional);
 
- 1 lingură ulei de susan prăjit (opțional, dar delicios);
 
- puțină apă (doar dacă e musai).

  Preparare: 

 Puneți toate ingredientele în blender sau într-un castron măricel pentru a folosi blenderul de mână și mixați până obțineți o compoziție uniformă. Nu trebuie să iasă o pastă foarte fină. Va puteți da seama din fotografie când ar trebui să vă opriți.
 
falafel raw

 Puneți o foaie de pergament pe tava deshidratorului și dați cu puțin ulei de măsline sau de cocos. Cu ajutorul unei cupe pentru înghețată (sau a unei linguri) luați din compoziție și puneți pe hârtia de pergament. Lăsați la deshidratat 3-4 ore la 46 de grade sau puteți da la o temperatură ceva mai mare pentru a scurta timpul.
 
 Dacă nu aveți deshidrator, pregătiți falafelul la cuptor. Ungeți cu puțin ulei o foaie de pergament pusă în prealabil pe tavă, puneți compoziția așa cum am explicat mai sus și coaceți la o temperatură scăzută, în așa fel încât să nu rumeniți, ci doar să uscați ușor.
 
 Serviți alături de un tabouleh imens (reţeta în curând) sau alături de o salată mare de sezon.

 Sper că nu sunteți la muncă atunci când citiți postare, pentru că știu sigur că salivați :) . Nu-i nimic, treceți pe la cel mai apropiat magazin naturist în drum spre casă și procurați-vă toate ingredientele.
 
 Poftă mare!


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley