Vine-o vreme când simți nevoia și de “altceva” în bucătăria vegană crudă. Știi că e ceva ce-ți lipsește, însă nu poți defini exact. Ai vrea să mănânci o tartă sau măcar un cracker care să-ți amintească mai mult de ce mâncai în copilărie pe la bunici, chiar dacă știi că acelea erau bucate mult mai nesănătoase.
Nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit această rețetă, panaceu pentru poftele și amintirile mele din copilărie. Tare mult îmi place că presupune și puțin (foarte puțin) frământat – exact cât să facă experiența deplină. Rețeta este foarte simplă, iar ingredientele ușor de procurat. Cu siguranță că de Crăciun anul acesta, vă voi întâmpina cu un cozonac raw, plămădit în același stil.
Ingrediente:
- 280 g ovăz integral hidratat 8- 12 ore (12 ore e mai indicat), clătit bine;
- 100 g curmale hidratate 2-3 ore sau 15-30 minute în apă călduță;
- 1 linguriță coajă de portocală (de preferința organică; eu am avut deshidratată);
- 1/2 cană de merișoare deshidratate (sau stafide);
- 1/2 cană nuci uscate (de preferință hidratate 8 ore, apoi deshidratate 10 ore - săriți însă pasul ăsta dacă nu aveți timp) mărunțite cu un cuțit.
Preparare:
Puneți ovăzul, hidratat și bine clătit, în robotul de bucătărie și pulsati până observați că s-a fărâmițat bine și începe să fie lipicios. Opriți-vă din când în când și, cu ajutorul unei spatule, împingeți spre restul compoziției partea care s-a cocoțat pe pereții robotului.
Adăugați curmalele și coaja de portocale și mixați până când aluatul se adună într-un loc (se va forma o cocă ca atunci când frământam un aluat clasic). Transferați coca într-un bol și amestecați cu mână nucile și merișoarele.
Puneți compoziția în mijlocul unei tăvi de deshidrator și formați un blat rotund, de cca 2,5 cm înălțime (dacă nu aveți deshidrator mare, ci din acelea pe rotund, puteți face blaturi mai mici; aveți însă grijă să aibă înălțimea sugerată). Tăiați blatul în 8 felii, așa cum ați tăia o pizza, apoi dați-l la deshidratat pentru 5-6 ore.
Calde, proaspăt scoase din deshidrator, merg excelent cu ceai sau ciocolată caldă. Vor rezista o săptămâna în frigider sau o lună în congelator.
Enjoy!
P.S.: Sunt convinsă că mulți raw vegani vor aprecia această rețetă, inspirată din cartea Juditei Wignall, Going Raw. Se pare că Judita a studiat arta bucatelor raw în unul din cele mai mari centre de acest gen din SUA, Living Light Culinary Institute, condus de Cherie Soria. Așa se explică de ce unele rețete sunt atât de reușite.
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu