Cu excepția siropului de arțar și a nucilor de caju, ingredientele acestui tort sunt 100% crude. Am combinat câteva idei și a ieșit un tort nemaipomenit, numai bun pentru ocazii speciale. Tapetat cu multe fructe, deși conține și ceva cacao, se potrivește de minune, din când în când, și pentru cei mici… poate de ziua lor sau la vreo sărbătoare.
Nu-mi plac prăjiturile raw unde predomină nucile, mai ales cele de caju, în cremă; mi se par mult prea grase, astfel încât încerc să găsesc variante ceva mai ușor de prelucrat de organism.
Blat
Ingrediente:
- 1/4 cană făină de ovăz (fulgi de ovăz măcinați în râșnița de cafea);
- 1/2 cană făină de caju (caju măcinat în râșnița de cafea, dar nu foarte mărunt);
- 2 linguri pudră cacao;
- 2 linguri sirop de arțar;
- 1/2 linguriță pudră de vanilie;
- 3-4 linguri apă;
- 1 linguriță zeamă de lămâie/lime;
- 1 vârf cuțit sare.
Preparare:
Se amestecă toate ingredientele într-un castron cu ajutorul unei linguri, apoi se transferă toată compoziția într-un inel alimentar (așezat deja pe tavă deshidratorului, pe hârtia de pergament) și se întinde cât de uniform posibil (dacă se lipește compoziția de lingură, înmuiați lingura puțin în apă și continuați să întindeți). Deshidratați la 46 de grade pentru 2 ore, îndepărtați hârtia de pergament, și mai lăsați la deshidratat 6-8 ore.
Dacă nu aveți deshidrator, puteți înlocui apa cu unt de cocos și, eventual, făina de ovăz cu făină de migdale.
Crema
Ingrediente:
- 2 bucăți de avocado bine coapte, curățate;
- 1 lingură cremă de cocos (puteți înlocui cu unt de cocos);
- 3 linguri sirop de arțar (sau după gust);
- 1 linguriță pudră de vanilie;
- 1 vârf cuțit sare;
- 1/2 linguriță coajă rasă de portocală;
- 2 caise deshidratate tăiate mărunt, mărunt (opțional, însă eu am pus pentru gustul lor ușor acrișor);
- 2-3 linguri pudră de cacao (opțional).
Preparare:
Puneți toate ingredientele, mai puțin caisele, în blenderul de mână și mixați până obțineți o pastă omogenă. Dacă e nevoie, adăugați puțină apă; ar trebui să aibă consistență asemănătoare cu cea de frișcă sau maioneză. Adăugați caisele și amestecați din nou. Dacă vreți un tort cu gust intens de ciocolată, adăugați în cremă și 2-3 linguri de cacao crudă și amestecați bine.
Pentru ornat eu am folosit de data asta fulgi de lichior de cacao crudă, însă merg foarte bine fructele acrișoare precum portocalele curățate de pieliță și tăiate cubulețe, zmeură etc.
Deliciosul blat este inspirat de Russel James.
Petrecere frumoasă!
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu