SfatFarma logo sâmbătă, martie 16, 2019

Salată de fasole neagră pe jumătate crudă ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Salată de fasole neagră pe jumătate crudă



salata de fasole neagra

 Să fim clari. Știu că unii raw foodiști nu numai că zic 'ducă-se pe pustii' la gândul unei mâncăruri gătite, dar susțin și că leguminoasele (linte, fasole, mazăre, etc) nu sunt optime pentru sănătate, deoarece în natură nu se găsesc în forma în care pot fi mâncate direct (decât poate în forma lor germinată).
 
 Am simțit nevoia să fac precizarea pentru că mă mai trezesc trasă de urechi cum că nu e bună câte-o chestie și că de ce o promovez.
 
 Una peste alta, cred că leguminoasele, fie ele gătite, sunt surse importante de proteină vegetală, fibre, minerale și vitamine și că e ok să le consumăm, în măsura în care organismul fiecăruia dintre noi le acceptă. O metodă bună de a ne împăca cu acea proporție mică de mâncare gătită (25% maxim aș insista eu) este aceea de a introduce în alimentația zilnică alimente fermentate, în special varză murată. Aceasta din urmă, care merită o postare separată, conține probiotice și enzime care facilitează digestia. Ca să nu mai spun că varză murată e una din puținele surse vegetale de vitamina K2. Dar să lăsăm acum varza și să prezentăm salata cea jumate raw.
 
 Ingrediente: 
- 1,5 căni de fasole neagră* lăsată la înmuiat câteva ore pentru a ajuta digestia, apoi fiartă vreo oră;
- 3 linguri de porumb bio (nu m-am putut abține, dar măcar e bio :) );
- 1 legătură de leurdă;
- o roșie organică;
- muuult untișor pentru a mai spăla din păcate (o altă verdeață minune ce ne curăță organismul și ne redă energia);
- o lingură tamari (sau puțină sare de Himalaya);
- ulei de măsline.

 Preparare: 
 Puneți fasolea și porumbul într-un castron. Tăiați roșia cuburi, tăiați frunzele de leurdă sau rupeți-le cu mâna, frunzele de untișor lăsați-le întregi și puneți totul în același castron. Adăugați restul ingredientelor și înfulecați cu spor!
 

 *Am ales fasole neagră pentru că este foarte bogată în antioxidanți – în general, în regnul vegetal, cu cât mai negru, cu atât mai anti îmbătrânire. Fasolea neagră ajută la scăderea colesterolului rău, reduce tensiunea arterială, reglează glicemia.
 
 N.B. Am o mare bătaie de cap uneori cu estimarea cantităților după ce fac o mâncare și asta pentru că rar țin cont de cantități… pun de ici și de colo de nu mă mai pot opri. Așa că fiți liberi să nu respectați întocmai cantitățile, mai ales la ceva atât de banal precum o salată. :)
 
 Enjoy!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley