SfatFarma logo miercuri, ianuarie 03, 2024

Semnele și simptomele unui ficat suprasolicitat: cum să îți protejezi organul vital ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Semnele și simptomele unui ficat suprasolicitat: cum să îți protejezi organul vital

Pentru a evita astfel de situații, este important să fii conștient de semnele și simptomele date de ficatul suprasolicitat, pentru a putea lua măsuri în timp util și pentru a preveni complicațiile apărute ulterior.

Semnele ficatului suprasolicitat

1. Oboseala persistentă

Unul dintre primele semne ale unui ficat suprasolicitat este oboseala inexplicabilă pe o perioadă de câteva zile. Ficatul este responsabil pentru stocarea și eliberarea energiei, iar atunci când este suprasolicitat, poate afecta acest proces, ducând la senzația de oboseală constantă.

2. Durerea sau disconfortul în partea superioară a abdomenului

Durerea sau disconfortul în zona ficatului poate indica o inflamare a ficatului. Este important să nu ignori aceste simptome, deoarece pot indica afecțiuni precum hepatită sau ficat gras.

3. Probleme digestive

Ficatul joacă un rol esențial în producerea bilei, care ajută la descompunerea grăsimilor din alimente. Un ficat suprasolicitat poate duce la un dezechilibru în producția de bilă, cauzând probleme digestive precum indigestia, balonarea sau senzația de preaplin în stomac.

4. Schimbări în culoare ale urinei și a scaunelor

Ficatul este implicat în eliminarea toxinelor din organism. Când este suprasolicitat, poate afecta culoarea urinei și a scaunelor. Urina mai închisă la culoare și scaunele mai deschise pot indica probleme ale acestui organ.

5. Retenția de lichide

Ficatul are, de asemenea, un rol în reglarea echilibrului de lichide în corp. Un ficat suprasolicitat poate duce la retenția de lichide din organism, manifestată prin umflarea în special a picioarelor și a abdomenului.

6. Modificări ale nivelului de colesterol

Suprasolicitarea ficatului afectează metabolismul lipidelor și nivelul colesterolului în sânge. Nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de boli cardiace, drept urmare, ar trebui monitorizate atent.

7. Modificări ale greutății

Ficatul suprasolicitat influențează metabolismul, lucru care poate duce la creșterea sau scăderea inexplicabilă în greutate. Fluctuațiile involuntare de greutate ar trebui investigate și discutate cu un specialist.

Cum să-ți protejezi ficatul

Adoptă un stil de viață sănătos

Consumă o dietă echilibrată, bogată în fructe, legume și fibre, și limitează consumul de alimente procesate și bogate în grăsimi rele.

Evită consumul excesiv de alcool

Alcoolul este un factor major de stres pentru ficat. Evită complet consumul sau limitează-l, pentru a menține sănătatea ficatului.

Menține o greutate corporală sănătoasă

Păstrează o greutate corporală sănătoasă prin exerciții fizice regulate și o dietă echilibrată.

Monitorizează atent consumul de medicamente

Unele medicamente pot afecta ficatul. Consultă specialistul înainte de a administra orice tip de tratament pe termen lung.

Fă teste periodice

Analizele de sânge regulate pot ajuta la depistarea precoce a problemelor de ficat.

Suplimentele alimentare

Naturalis HepatoSuport este un supliment alimentar care conţine un amestec de extracte de armurariu și de anghinare. Acesta menține sănătatea funcțiilor hepatice, susține procesul fiziologic de detoxifiere a ficatului, sprijină digestia și asigură o protecție intensă a ficatului având proprietăți antioxidante și de detoxifiere.

Benesio Hepafort contribuie la protejarea celulelor hepatice, datorită extractelor de silimarină, anghinare și a colinei. Silimarina este un complex de flavonoide extras din fructele de armurariu (Silybum Marianum), cunoscut la noi și sub numele de Ciulinul Laptelui. Silibina este principalul ingredient bioactiv al silimarinei și are o importantă acțiune hepatoprotectoare. De asemenea, este un antioxidant eficient, jucând un rol important în procesul de detoxifiere.

Anghinarea susține și ea detoxifierea, ajută la stimularea fluxului de suc digestiv, menține sănătatea ficatului, contribuie la confortul intestinal și la menținerea nivelului normal al lipidelor sangvine. Colina contribuie la menținerea funcției normale a ficatului și la metabolismul normal al homocisteinei, lipidelor și macronutrienților. Ambele suplimente se poate achiziționa din farmaciile Catena.

Fiind un organ vital, ficatul trebuie atent monitorizat și să fim conștienți de semnalele pe care le trimite atunci când acesta este suprasolicitat. Adoptarea unui stil de viață sănătos și monitorizarea atentă a sănătății ficatului pot contribui la menținerea sănătății  lui. Dacă apar semne sau simptome de ficat suprasolicitat, precum cele enumerate anterior, este esențial să ceri sfatul unui specialist, pentru o evaluare și o îngrijire adecvată.


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley