SfatFarma logo joi, aprilie 14, 2016

Diferenţa dintre probiotice şi prebiotice. Cum putem obține o floră intestinală sănătoasă? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Diferenţa dintre probiotice şi prebiotice. Cum putem obține o floră intestinală sănătoasă?



flora intestinala

    Știați că până la 1.8 kg din greutatea dumneavoastră provine din greutatea bacteriilor de pe și din corpul dumneavoastră? O persoană sănătoasă și normală are sute sau poate chiar mii de tipuri de diferite bacterii benenfice, care trăiesc în special în tractul digestiv și care se înmulțesc în permanență. Există aproximativ o sută de trilioane de bacterii în tractul dumneavoastră digestiv, dintre care majoritatea sunt localizate în colon. Asta înseamnă mai mult decât numărul total de celule din corpul dumneavoastră. Zilnic, produceți câteva zeci de grame de bacterii și eliminați tot atâtea prin scaune.
    Nu toate bacteriile sunt bune pentru dumneavoastră, dar atât timp cât aveți suficiente din cele sănătoase, acestea prezintă prima linie de apărare împotriva bacteriilor dăunătoare și a altor microbi patogeni, inclusiv virusuri și ciuperci. Bacteriile bune produc și unele vitamine, descompun fibrele, permițându-ne să obținem mai multe nutrimente din alimente care ar fi altfel nedigerabile și contribuie la crearea unui mediu digestiv sănătos. Probioticele și prebioticele împreună contribuie la menținerea acestui echilibru.

    Ce sunt probioticele?

    Probioticele sau "flora intestinală" sunt bacteriile vii, care sunt benefice noua, cu un impact pozitiv asupra organismului (cele despre care am vorbit mai sus). Cele mai cunoscute şi cele mai folosite probiotice sunt familiile bacteriilor Lactobacillus şi Bifidus. Familia de bacterii Bifidus alcătuiește în general, un sfert din flora totală din tractul digestiv. Prin administrarea de suplimente cu astfel de bacterii benefice, se reduc șansele de supraviețuire ale bacteriilor patogene. Există numeroase tulpini diferite de bacterii benefice, dintre care unele trăiesc efectiv în intestin, iar altele doar "trec" pe acolo și au un efect favorabil cât timp sunt prezente. Câteva dintre bacteriile rezidente în tractul nostru digestiv sunt: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bacterium, Lactobacillus salivarius, iar câteva dintre cele în trecere, sunt: Lactobacillus  casei, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus.
    Bacteriile care sunt rezidente, numite uneori "tulpini umane" sunt, de regulă, mai puternice în combaterea infecțiilor deoarece se înmulțesc și colonizează tractul digestiv. Altele se găsesc în alimentele fermentate precum iaurtul, soia fermentată, murăturile fermentate sau varza murată.
prebioticele

    Ce sunt prebioticele?

    Prebioticele sunt substanţe organice sau anorganice care favorizează dezvoltarea florei intestinale (probioticele). Prebiotice reprezintă hrana pentru bacteriile probiotice, ajutându-le să crească și să se înmulțească în voie. Prebioticele în general sunt tipuri de carbohidraţi pe care organismul nu-i poate digera, dar care sunt sursă de hrană pentru aceste bacterii. Principalele prebiotice sunt: inulina și oligofructoza, ambele fiind fibre dietetice. Alimentele care au un conţinut ridicat de prebiotice și se recomandă cunsumul lor regulat, sunt fructele și legumele crude (ceapa, usturoiul, cicoarea, prazul, bananele, sfecla, mazărea, fasolea, etc).

probiotics prebiotics

    Avantajele unei populații sănătoase de bacterii benefice:

  • Produc vitamine - inclusiv vitaminele B1, B2, B3, B5, B6 și B12, biotină, vitaminele A și K;
  • Combat infecțiile - s-a dovedit că înjumătățesc perioada de recuperare după diaree, previn înmulțirea excesivă a bacteriilor salmonella și E. coli, care sunt responsabile de numeroase cazuri de toxiindecții alimentare, Helicobacter pylori și Candida albicans;
  • Stimulează imunitatea - determinând o creștere a numărului de celule imunitare;
  • Încurajează dezvoltarea altor bacterii benefice - bacteriile Lactobacillus acidophilus, de exemplu, încurajează dezvoltarea bacteriilor benefice Bifidobacteria și inhibă înmulțirea microbilor patogeni;
  • Repară și susțin sănătatea tractului digestiv - bacteriile benefice fermentează glucidele, transformându-le în acizi grași cu lanț scurt, cum ar fi acidul buritic, care contribuie la repararea mucoasei intestinale;
  • Au rol antiinflamator - pot ușura boli precum artrita;
  • Au rol antialergen - reduc reacțiile inflamatoare în cazul alergiilor alimentare, atenuând reacția din intestine produsă de alimentele alergene.
probiotice prebiotice

    Când trebuie să luăm măsuri?

    Dacă ați urmat un tratament cu antibiotice, probabil vă prinde bine o cale mai directă de a vă "repopula" tractul digestiv prin administrarea unui supliment probiotic. Cu cât antibioticul administrat are un spectru mai larg, cu atât e mai mare riscul să devasteze colonia de bacterii benefice, făcându-vă și mai susceptibil la infecție. Puteți găsi în farmacii suplimente care conțin de cele mai multe ori Lactobacillus acidophilus și Bifidobacteria. În suplimentele destinate copiilor sunt incluse tulpini diferite decât cele pentru adulți, de aceea este bine să vă informați cu privire la suplimentele care se potrivesc cel mai bine situației dumneavoastră.
    Iar dacă nu ați urmat recent tratamente cu antibiotice, tot ce trebuie să faceți e să consumați cât mai multe fructe și legume în stare crudă - din care vă veți lua necesarul de prebiotice - astfel bacteriile benefice din tractul dumneavoastră digestiv vor prospera și vă vor ajuta să obțineți sănătatea perfectă.

probioticele vs patogenii

    Concluzia

    Per ansamblu, urmând o dietă pe bază de plante, bogată în fructe și în legume, care au în mode natural conținut ridicat de fibre (prebiotice), aveți șanse mult mai mari de a încuraja bacteriile benefice (probioticele) să se dezvolte în voie.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley