SfatFarma logo miercuri, februarie 15, 2017

Despre iaurtul vegan de casă (de cocos, migdale sau caju) și ceaiurile macerate ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Despre iaurtul vegan de casă (de cocos, migdale sau caju) și ceaiurile macerate



iaurt de casa

    Prima dintre delicatesele de azi - Iaurtul de cocos

    Am încercat recent o rețetă simplă, rapidă și incredibil de sănătoasă. O să va placă la nebunie iaurtul acesta vegan, din nucă de cocos. Este delicios, surprinzător de ușor de făcut și este un mod foarte bun de a introduce alimente fermentate în dietă ta.
    Alimentele fermentate precum iaurtul lipsesc de regulă din dietă modernă (dar și cea vegană). Bacteriile bune din aceste alimente contribuie la sănătatea stomacului, îmbunătățesc imunitatea și ajută la reducerea inflamațiilor din organism. Acest iaurt în mod special este mai bogat în bacterii decât iaurtul din magazin, și fără adaos de zahăr sau alte chimicale.
    Iată și rețeta:

    Ingrediente:
  • 400 gr lapte de cocos făcut în casă (nucă de cocoș + apă în blender și apoi filtrată) (alternativ, se poate folosi și lapte de caju sau de migdale)
  • 1 cană de căpșuni proaspete (opțional)
  • 1 borcan de 450 ml cu capac ermetic (sau alt recipient închis ermetic) 
    Mod de preparare: 
    
     Se procesează în blender caju-ul împreună cu apa după care se strecoară cu ajutorul unui tifon. Conținutul se pune într-un borcan, într-un loc călduț dar nu foarte cald timp de 8-10 ore sau peste noapte. După ce a fermentat, dacă doriți să preparați iaurt, se alege iaurtul și se pune în blender împreună cu curmalele/ stafidele și vanilia.
    De asemenea, se poate consuma și ca atare, fără să alegeți iaurtul, drept ca un lapte bătut.
    Se poate consuma imediat sau se păstrează în frigider într-un borcan de sticlă, timp de maxim 2 zile.
ceai fermentat

    O altă minune a fermentării - ceaiurile macerate: 

    Dacă vrem ceai simplu este suficient să lăsăm o linguriță de plante într-o cană de apă timp de 12 ore (sau peste noapte) după care strecurăm amestecul și avem ceaiul - foarte aromat și chiar călduț, dacă macerarea s-a produs pe calorifer.
     Presupunând că vrem să îmbunătățim banalul ceai macerat peste noapte la suc cu bule, durată de macerare-fermentare va fi diferită: vara 2-3 zile, iar iarna 5-6 zile. Vara poate sta în orice loc la temperatura camerei, iar iarna obligatoriu lângă o sursă de căldură (calorifer). Aroma este data de fructele și plantele din care o facem.
     Fermentarea este lactică iar ca sursă de probiotice vom folosi ori mierea (ce conține enzime capabile să facă acest lucru în contact cu apa) sau fructe cu coajă închisă la culoare (stafide negre, prune, curmale – pe coaja cărora există enzime care produc fermentarea).

    Ingrediente:
  • un borcan mare, de 5 litri, închis ermetic
  • 3 lămâi
  • apă
  • diferite arome, după preferință: fructe, flori, condimente, frunze parfumate
  • 500g miere sau 300g stafide
    Mod de preparare:
    Luăm un borcan mare, o umplem cu apă și adăugăm suc de lămâie după gust (cam 3 lămâi la 5 litri de apă). Adăugăm aromele: fructe, flori, condimente și frunze parfumate și apoi miere sau stafide. În cazul celor 5 litri de apă ne trebuie aproximativ 500-600g de miere. Nu vă speriați că iese prea dulce. Bacteriile consumă zahărul iar după 5 zile va fi acrișoară. Puteți încerca și cu mai puțină miere, însă va fermenta mai greu. În loc de miere încercați cu 1-2 căni de stafide negre. Nu va fi la fel de gustos ca cel cu miere dar va avea cu siguranță toată lista de probiotice ca și primul. Amestecați zilnic în borcan pentru că are nevoie de aer proaspăt.
     Sucul gata acidulat trebuie strecurat și ținut în sticle la frigider. Vă recomand să îl consumați în maxim 2-3 zile. Dacă au trecut mai multe zile și sucul nu s-a terminat încă sau are o tentă de vin, înseamnă că nu a avut suficientă hrană pentru bacterii (miere/stafide) sau a fost prea frig pentru ele.  
     Spor la fermentat și poftă bună!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley