SfatFarma logo duminică, aprilie 03, 2016

9 medicamente care nu se administrează NICIODATĂ unui bebeluș ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

9 medicamente care nu se administrează NICIODATĂ unui bebeluș



medicamente pentru bebe

    Orice părinte să teme de momentul în care puiul lui se îmbolnăvește. Adesea, în încercarea de a-și ajută micuțul, părinții fac însă unele greșeli, o parte dintre ele cu consecințe serioase. Una dintre aceste greșeli este administrarea medicamentelor „dupa ureche“, fără consultul și avizul medicului. Iată de ce e bine să întrebi întotdeauna pediatrul înainte de a-i da pastile copilului tău, cu atât mai mult în primii ani de viață. Bebelușii sunt cu precădere mai vulnerabili la efectele secundare produse de medicamente, așa încât gândește-te de două ori înainte de a-i da pastile, chiar dacă sunt fără rețetă sau medicamente naturiste.
    Când micuțul tău e bolnav, e bine să mergi cu el la medic, indiferent dacă simptomele îți par sau nu grave. Chiar și o răceală banală e bine să fie tratată numai cu medicamentele indicate de pediatru. Poate cea mai mare greșeală a părinților este să le administreze copiilor, în astfel de cazuri, medicamente pe care le iau și ei. Poate fi vorba de un simplu analgezic sau de un remediu pentru răceală – pastilele destinate adulților nu sunt potrivite pentru copii!
    În cazul în care micuțul tău se simte rău (are vărsături sau erupții cutanate) după ce a luat pastile, mai ales dacă acestea nu au fost avizate de specialist, cheamă imediat medicul de familie. De asemenea, dacă bebelușului îi e rău și bănuiești că a înghițit accidental pastile (ai găsit un flacon desfăcut lângă el), mergi cu el la pediatru. Pentru a evită astfel de probleme, ține întotdeauna medicamentele cât mai departe de copii (într-un loc ferit și închis, la care să nu poată ajunge în lipsa ta) și nu le administra pastile decât la sfatul pediatrului. Unele medicamente sunt deosebit de periculoase pentru cei mici, în special pentru bebeluși. Chiar dacă tu (sau copiii tăi mai mari) le-ați luat fără probleme, juniorul tău poate fi în pericol dacă îi dai astfel de pastile. Iată care sunt acestea:

bebe

 1. Aspirina 

    Nu îi da niciodată bebelușului aspirină sau alte medicamente care conțin aspirină, decât dacă așa ți-a spus medicul pediatru. Aspirina îi poate face pe copii vulnerabili la apariția sindromului Reye, o boală rară dar fatală. Verifică întotdeauna medicamentele pentru copii pe care le cumperi de la farmacie că să vezi dacă au sau nu aspirina și citește cu atenție etichetele (câteodată, aspirina este trecută în lista de ingrediente sub numele de „salicilat“ sau „acid acetilsalicilic“). Dacă bebelușul tău face febră sau are alte simptome de răceală, în loc de aspirină, întreabă medicul dacă îi poți da paracetamol sau ibuprofen, însă ține minte că ibuprofenul nu trebuie administrat micuților care nu au împlinit încă vârstă de 3 luni.

 2. Medicamente pentru tuse și răceală (fără rețetă) 

    În caz de gripă sau răceală, dar și contra tusei, părinții sunt tentați să cumpere pentru bebeluși medicamente uzuale, disponibile fără rețetă și pe care ei înșiși le-au luat de multe ori. Iată de ce e important să știi că nu trebuie să faci niciodată asta. Studiile au arată că aceste medicamente nu funcționează în cazul copiilor atât de mici, deci nu le pot trata simptomele, ba mai mult, pot fi chiar periculoase, în special dacă sunt administrate în doze mai mari decât cele recomandate. Pe lângă efectele secundare pe care le pot provocă de obicei, cum sunt somnolență, problemele de stomac, erupțiile cutanate și urticaria, medicamentele pentru tuse și răceală pot determina la bebeluși și alte reacții, mai severe: ritm cardiac alert, convulsii și chiar deces. În fiecare an, mii de copilași ajung la Urgențe din cauza supradozei de medicamente contra tusei și răcelii.

 3. Medicamente antivomitive 

    La fel ca aspirina, medicamentele pentru stările de greață și vărsături (antiemetice) nu trebuie administrate bebelușilor decât la indicația medicului. Majoritatea acceselor de vomă sunt destul de scurte, iar cei mici le pot face față fără ajutorul pastilelor. În plus, medicamentele antivomitive prezintă o serie de riscuri și posibile complicații, care le pot face periculoase. În cazul în care bebelușul tău are vărsături și începe să se deshidrateze din cauza lor, cere sfatul medicului despre ce poți face că să-l ajuți, dar nu îi da niciodată pastile din proprie inițiativă.

 4. Medicamente destinate adulților 

    Așa cum am mai specificat, părinții își închipuie că pot da bebelușilor medicamentele pe care le iau și ei și că totul va fi bine atât timp cât le administrează o doză mai mică. Acest lucru este însă foarte periculos. Chiar și siropurile pe care le dai copiilor mai mari pot pune în pericol bebelușul, pentru că, în cazul lui, o picătură de sirop va fi mult mai concentrată, existând riscul de supradozare. Citește întotdeauna prospectul medicamentelor și, dacă nu se specifică în mod clar care este doza potrivită pentru vârsta și greutatea micuțului tău, nu îi administra acel medicament sau supliment.

 5. Medicamente prescrise pentru alți copii 

    Medicamentele eliberate pe bază de rețetă și care sunt destinate altor copii (un frățior sau o soră mai mare) ori sunt prescrise pentru a trata o altă boală vor fi întotdeauna individuale, deoarece fiecare organism răspunde diferit la același tratament. Când puiul tău are nevoie de pastile, da-i-le doar pe acelea prescrise exclusiv pentru el și pentru afecțiunea de care suferă.

 6. Tablete masticabile 

    Tabletele masticabile sau orice alt gen similar de medicamente sunt un pericol de înecare pentru bebeluși. Dacă puiul tău a trecut deja la alimentația solidă și vrei să-i administrezi tablete, întreabă medicul sau farmacistul dacă poți să le pisezi și să le adaugi în iaurt sau în piureurile pentru bebeluși. Bineînțeles, va trebui să te asiguri că micuțul mănâncă tot din linguriță, că să poată primi doza completă de medicament!

 7. Sirop de Ipeca

    Siropul de Ipeca se folosește pentru inducerea vărsăturilor în cazul ingerarii accidentale de substanțe dăunătoare, cu scopul de a facilita eliminarea toxinei din organism, motiv pentru care părinții erau sfătuiți înainte să țină mereu un flacon la îndemână. Însă medicii nu mai recomandă acum folosirea acestui sirop, în principal pentru că nu există dovezi clare că el ajută în tratamentul otrăvirii accidentale. Mai mult, siropul de Ipeca poate face uneori mai mult rău decât bine, mai ales dacă micuțul vomită după ce a ingerat o substanță caustică sau după ce i-a fost administrat un alt remediu, cum este cărbunele medicinal. De altfel, cărbunele activ este tratamentul standard pentru otrăvirea accidentală în cazul copiilor, dar trebuie întotdeauna administrat de către medic.

Continuarea articolului o puteți citi pe blogul SfatulPărinților.



V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley