SfatFarma logo miercuri, iunie 01, 2016

Meditația - cea mai puternică unealtă pentru a ne dezvolta voința și autocontrolul ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Meditația - cea mai puternică unealtă pentru a ne dezvolta voința și autocontrolul



meditatia

Cum putem să ne antrenăm creierul pentru a avea un autocontrol mai bun?


    Specia umană, a avut nevoie de milioane de ani, pentru a-și dezvolta un cortex prefrontal (regiunea creierului ce se găseşte deasupra ochilor – aceasta are rol important în luarea deciziilor, în autocontrol și în voință), care să fie capabil de orice are nevoie un om modern. Oare este posibil să mergem cu un pas în fața evoluției, să ne îmbunătățim creierul, să îl facem să fie mai bun în ceea ce privește autocontrolul, fără să mai așteptăm un milion de ani? Poate întrebarea sună ciudat la prima vedere, dar avem oare o modalitate de a ne îmbunătăți creierul în luarea deciziilor?
    Până nu demult, se credea despre creierul uman că după ce trece de vârsta adolescenței, devine fixat ca și structură și modificarea lui ulterioară este imposibilă. Câtă "putere a minții" are un om după o anumită vârstă, cu atâta va rămâne toată viața, sau cel puțin până nu intervine bătrânețea și îi mai fură din ea. Din fericire, acest lucru nu este adevărat. În ultimul deceniu, cercetătorii au descoperit faptul că, creierul nostru se schimbă în mod regulat, în funcție de preocupările noastre din viață. Dacă cineva rezolvă multe probleme de matematică, creierul va deveni mai bun la rezolvarea problemelor de matematică, dacă cineva se concentrează mult, creierul va deveni mai bun la concentrare, iar dacă cineva își face griji toată ziua, creierul va deveni mai bun la făcutul de griji.
    Prin faptul că "devine mai bun", în creier de fapt, intervine o reorganizare structurală (conexiunile neuronale mai des folosite devin mai puternice, iar cele mai rar folosite devin mai slabe). Unele părți ale creierului pot deveni mai dense și să conțină mai multă materie cenușie, ca rezultat al folosirii repetate ale acestora. De exemplu, adulții care învață să jongleze, dezvoltă mai multă materie cenușie în ariile creierului care urmăresc mișcările corpurilor. De asemenea, ariile creierului își pot îmbunătăți conexiunile unele cu altele, ca urmare, comunicând mai eficient una cu cealaltă. De exemplu, adulții care joacă jocuri de memorie zilnic, dezvoltă conexiuni mai puternice în zonele creierului care sunt importante pentru atenție și pentru memorie.
    Din fericire, ne putem antrena creierul și pentru o voință mai puternică și un autocontrol mai bun. Cea mai bună metodă în acest scop este meditația. Dacă medităm în mod regulat, creierul nu devine mai bun doar la meditație, ci și la o gamă largă de alte domenii, printre care și voința și autocontrolul. Cei care meditează în mod regulat, dezvoltă mai multă materie cenușie în mai sus amintitul cortex prefrontal.
    Nu este nevoie de zeci de ani de meditații regulate pentru a ne schimba creierul. Cea mai mică doză cumulată de meditație care s-a arătat că a început să restructureze creierul este de 3 ore. În acest caz, deja s-a observat o creștere în numărul conexiunilor neuronale din creier. Pare incredibil faptul că creierul se poate restructura atât de repede, dar meditația crește fluxul de sânge al creierului, în același mod cum antrenamentele fizice cresc fluxul de sânge al mușchilor. Aparent, creierul se adaptează la exercițiu la fel ca și mușchii - devenind mai mare, mai rapid, mai puternic și mai eficient la ceea ce face. 
    Dacă v-a atras ideea meditației și doriți să vă creșteți potențialul creierului, în continuare vă voi prezenta o tehnică de meditație simplă și eficientă, chiar și pentru începătorii în acest domeniu.

meditatia de 5 minute

    Meditație zilnică de 5 minute pentru antrenarea creierului

    Tehnica de mediație pe care am să v-o prezint se bazează pe focusarea continuă a atenției pe respirație. Aceasta va reduce nivelul de stres și vă va învăța creierul să se descurce atât cu distragerile interne (pofte, griji, dorințe) cât și cu cele externe (sunete, lumini, mirosuri). S-a arătat faptul că, folosind această tehnică, veți renunța mai ușor la fumat sau veți pierde mai ușor din greutate. Oricare ar fi țelul impus de dumneavoastră, meditând zilnic pentru o perioadă de 5 minute, vă veți îmbunătăți voința și veți reuși mai ușor să realizați acest țel. 
    Iată metoda meditației propusă de mine:
    1. Găsiți o poziție confortabilă și liniștită, în șezut sau culcat
        Așezați-vă comod, pe un scaun sau în pat. Dacă doriți, puteți încerca și poziția semi-lotus. Păstrați tot timpul coloana dreaptă. Așezați-vă pălmile pe picioare. Este important să stați nemișcat chiar și în caz că simțiți o mâncărime pe corp sau dacă simțiți nevoia să mișcați brațul sau piciorul. Trebuie să vă dați seama când simțiți un impuls și trebuie să învățați să îl controlați. Acest simplu act de a rămâne nemișcat, face meditația atât de eficientă. Practic, învățați să nu urmați în mod automat, orice impuls produs de mintea sau corpul dumneavoastră. Vă recomand, ca pentru început, să practicați meditația într-un loc liniștit, iar cu timpul, veți putea medita și în locuri gălăgioase.
    2. Focusați-vă atenția pe respirație
        Închideți-vă ochii (sau fixați-vă privirea pe un punct de pe perete, pentru a înlătura riscul să adormiți). Începeți să vă focusați gândurile pe respirație. Începeți să repetați în minte "inspirăm", de fiecare dată când inspirați și "expirăm", de fiecare dată când expirați. Când observați că mintea vi se defocusează (nu vă speriați, se va defocusa de foarte multe ori), readuceți-vă atenția asupra respirației. Acest proces de readucere a atenției în mod repetat asupra respirației, vă va antrena cortexul prefrontal și vă va suprima zonele responsabile de stres și pofte.
    3. Observați fiecare respirație și observați cum mintea încearcă să se rătăcească
        După câteva minute, renunțați la repetarea cuvintelor "inspirăm" și "expirăm". Încercați să vă focusați doar pe respirație. Încercați să simțiți cum aerul vă intră și vă iese prin nări, cum vi se umflă pieptul la fiecare inspirație și vi se dezumflă la fiecare expirație. Ca și înainte, dacă observați că mintea vi se defocusează, readuceți-vă atenția asupra respirației. Dacă aveți nevoie de ajutor în focusare, rostiți din nou cuvintele "inspirăm" și "expirăm" pentru câteva secunde. Astfel vă veți antrena puterea de concentrare și autocontrolul.
    Începeți cu cel puțin 5 minute zilnic. În momentul când meditația ajunge să vă fie un obicei zilnic, creșteți durata acesteia la 10 sau 15 minute. Dacă meditația ajunge să vă fie o povară, descreșteți durata acesteia din nou la 5 minute. O practică scurtă realizată zilnic, este mult mai eficientă decât o practică lungă realizată o singură dată. Poate vă va ajuta faptul că vă veți alege o oră fixă pentru meditațiile zilnice (de exemplu seara, înainte să vă spălați pe dinți).

grijile zilnice

    De ce ne este dezvoltat creierul de meditațiile repetate?

    La început, aproape sigur că o să vi se pară foarte greu să vă păstrați atenția numai asupra respirației. Nu vă descurajați! Chiar acest fapt vă va ajuta să vă antrenați mai bine creierul! De fiecare dată când observați că vi s-a defocusat creierul și vă readuceți atenția asupra respirației, de fapt vă antrenați autocontrolul și voința. Deci nu vă descurajați dacă pentru început nu stăpâniți destul de bine procedeul meditației, deoarece, nu doar faptul că vă liniștiți gândurile, ci și momentele când vă refocusați atenția asupra respirației vă ajută să vă antrenați autocontrolul și voința.

    Nu vă faceți griji dacă pentru început, nu reușiți să meditați în mod perfect. Practica repetării zilnice a meditațiilor și readucerea repetată a atenției asupra respirației vă va ajuta în dezvoltarea voinței și autocontrolului! Vă doresc o zi frumoasă și nu uitați să meditați începând de azi!


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley