SfatFarma logo luni, iulie 18, 2016

Diabetul zaharat - câteva sfaturi pentru reglarea glicemiei ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Diabetul zaharat - câteva sfaturi pentru reglarea glicemiei



diabetul zaharat

    Cei mai mulți oameni cred că hrana pe care o consumă este transformată în energie și atâta tot. Ignoră faptul ca organismul muncește pentru ei, digeră hrana și convertește hidrații de carbon într-un tip de zahăr numit glucoză, care pătrunde în fluxul sanguin, în continuare, pancreasul fabrică insulină, un hormon care călătorește prin organism, legându-se de receptorii de la su­prafața celulelor. Odată atașată de receptori, insulina acționează ca o cheie care "deschide" celula, astfel încât glucoza să intre în celulă și să fie folosi­tă ca sursă de energie. Dacă organismul nu are nevoie de glucoză pentru energie, o depozitează sub formă de grăsime. De obicei, acest proces sea­mănă cu funcționarea unei mașini bine gresate. Oamenii își dau seama de acest proces doar când el se dereglează.
    Cheia franceză care întrerupe acest proces este diabetul. Milioane de per­soane sunt diagnosticate ca suferind de diabet, iar medicii cred că mai exis­tă înca pe atâtea milioane de cazuri nediagnosticate. Statisticile medicale arată că aproximativ unul din 10 adulți trecuți de 65 de ani va face diabet de tip 2; iar incidența este mult mai mare în cadrul populațiilor de origine africană si asiatică, precum și la africanii din Caraibe.
    Diabetul este o boală gravă, care necesită îngrijire medicală chiar și atunci când este bine stapânit, înainte de a face orice modificare în dieta sau în pro­gramul exercitiilor fizice, este important să cereți părerea unui profesionist.
    Oricât de bine v-ați simți, ar trebui sa mergeți la control cel puțin de 2 ori pe an, astfel încât să verificați modul cum se comportă glicemia pe termen lung, precum și starea de sănătate a rinichilor, nivelul colesterolului, tensiu­nea arterială, circulația, starea pielii și a sistemului nervos. Unii bărbați sufe­rinzi de diabet au probleme cu erecția și controlul anual sau bianual este un prilej bun de a aborda modalitățile de rezolvare a acestora. Veți avea nevoie, de asemenea, de o verificare anuală a ochilor de către un optometrist spe­cializat sau de un oculist și ar mai trebui să vă consulte un podolog speciali­zat în "piciorul diabeticului". Desigur, nu uitați să discutați cu un dietetician.
    Trei dintre complicațiile diabetului necesită atentie medicala promptă: hiperglicemia, hipoglicemia și acidocetoza.
     Hiperglicemia este starea în care sângele conține o concentrație de za­hăr peste limita superioară normală. Semnele hiperglicemiei includ urinarea frecventă, oboseala, o pierdere inexplicabilă de greutate corporală și o sete nepotolită. Ar trebui să apelați la medic dacă nu puteți micșora singur nive­lul glicemiei.
     Hipoglicemia este situația în care concentrația zahărului în sânge scade foarte mult. între simptome se număra tremurăturile, amețeala, durerea de cap, starea de confuzie, modificările bruște de dispoziție, adesea o agre­sivitate neobișnuită și o senzație de furnicături în jurul gurii. Mulți diabe­tici insulinodependenți, ca și unii dintre diabeticii care primesc medicație cu administrare orală trec prin episoade de hipoglicemie, dar este necesar să vă adresați medicului dacă simptomele sunt grave sau se manifestă frecvent.
     Acidocetoza este o stare gravă, potențial fatală, care se instalează atunci când cetonele - substanțele produse în sânge - ating concentrații pericu­los de mari și intoxică sângele. Semnele de avertizare includ respirația cu mi­ros dulceag (amintește de dropsurile sau de acetona de curățat la­cul de pe unghii), pierderea poftei de mâncare, setea crescută, urinarea frecventă, oboseală, greață și vărsături. Acidocetoza apare doar la diabeticii insulinodependenți, nu și la cei cu diabet de tip 2.
 Diabetul, cunoscut și sub denumirea de diabetes mellitus, apare în 2 for­me. Tipul l sau diabetul insulinodependent, se crede că este o boală autoimună în care pancreasul nu mai reușește să fabrice insulină. Deși acest tip de diabet poate surveni la orice vârstă, de obicei pacienții sunt diagnosticați în copilărie sau ca adulți tineri și au nevoie de injecții zilnice cu insulină pe toată durată vieții.
     Marea majoritate a diabeticilor suferă de o altă formă de diabet, de tip 2 sau diabetul noninsulinodependent. Acesta apare de obicei la adulții trecuți de 40 de ani, dar din nefericire, din ce în ce mai mulți copii și adulți tineri fac diabet de tip 2. Se crede că această se întâmplă din cauza obezității în ran­durile copiilor din țările occidentale, ca rezultat al consumului ridicat de ali­mente de tip fast-food și de origine animală și a lipsei de mișcare. În acest caz, pancreasul produ­ce insulină, dar organismul nu îl folosește în mod adecvat, iar pancreasul se epuizează încercând să compenseze această "rezistentă". Cu timpul, pancrea­sul nu mai poate fabrica suficientă insulină pentru a face față acestei insen­sibilitati și urmează diabetul. Inactivitatea, îmbătrânirea, obezitatea sau o die­ta bogată în grăsimi saturate, toate contribuie la rezistența față de insulină.
     Indiferent de forma de diabet, glucoza se acumulează în fluxul sanguin. Netratată, această situație poate duce la complicații grave ca orbirea, acci­dentul vascular cerebral, insuficiența renală și bolile de inimă. Dar vestea bună este că diabetul de tip 2 poate fi ținut în frâu prin măsuri simple. Me­ținerea unei greutăți corporale cât mai apropiată de cea normală, alimenta­ția rațională, practicarea exercițiilor fizice pot contribui la stabilizarea între valori rezonabile a nivelurilor de glucoză din sânge.
     Pierdeți din greutate. Cel mai eficient lucru pe care îl poate face o persoa­na cu diabet de tip 2 este să piardă din greutate. Pierderea în greutate este uneori singura posibilitate de a aduce sub control valoarea glicemiei. Cât de mult să slăbiți, aceasta este o chestiune care variază de la o persoană la alta, dar chiar și pierderile mici de greutate sunt binevenite, deoarece pot aduce rezultate mari.
     Nu trebuie să fiți slab băț și nu trebuie să atingeți greutatea corporală ideală. Pierzând fie și numai 5-10 la sută din greutatea corporală poate fi suficient pentru a ține sub control nivelul gli­cemiei. Desigur, va trebui să mențineți această pierdere în greutate, altmin­teri nivelul glicemiei va crește din nou. De aceea este important felul cum slăbiți.
     Chiar și persoanele diabetice care au nevoie de medicație își vor controla mai bine nivelul glice­miei dacă adopta un stil de viață sănătos. Totuși, autosupravegherea în cazul diabeticilor nu înseamnă doar menți­nerea unei glicemii scăzute. La fel de important este să dați atenție și altor factori de risc pentru bolile de inimă: hipertensiunea, colesterolul crescut și fumatul. Iată câteva sfaturi utile.

diabetul zaharat

     Multe persoane au diabet de tip 2 de ani de zile fără să o știe. Uneori află doar când apar complicații cum ar fi un infarct miocardic sau când își pierd vederea. Dacă sunteți supraponderal sau aveți diabetici în familie, dacă pro­veniti dintr-o comunitate etnică de risc sau dacă aveți glicemia crescută în timpul sarcinii, cereți-i medicului să vă verifice cu regularitate nivelul za­hărului în sânge.
     Există dovezi că fumatul am­plifică riscul de diabet prin creșterea rezistenței la insulină. Fumatul în sine constituie un factor de risc major pentru boli de inimă, pro­bleme circulatorii și boli renale - toate acestea fiind stări patologice la care sunt predispuși diabeticii. Așa că dacă aveți diabet, faceți un efort deosebit și lăsați-vă de fumat (pentru a afla cum - citiți articolul acesta).
 
    Zahărul nu este un aliment interzis diabeticilor. Dar suntem datori să reamintim că dulciurile, ciocolata și unele alimente - datorită conținutului lor în zahăr și grăsimi (combinație care poate provocă apariția diabetului) - sunt adesea foarte bogate în calorii, dar au o valoare nutritivă mică.

    Reduceți grăsimile

    Menținerea consumului de grăsimi la maxim 20 la sută din totalul aportului caloric zilnic poate reduce riscul creșterii nivelului co­lesterolului și a apariției bolilor cardiace, iar grăsimile saturate, care provin din brânză și unt, ar trebui eliminate de tot.
    Evitați dietele bogate în proteine, întrucât alimentele bogate în pro­teine animale, precum cărnurile și brânzeturile, tind, de asemenea, să aibă un conținut mare în grăsimi și colesterol, limitați consumul de proteine ca aport caloric la maxim 10 la sută din dietă.

    Mâncați mai puțină sare

    Diabetul și hipertensiunea merg, de obicei, mână în mână, iar persoanele diabetice pot fi mult mai sensibile la excesul de sodiu. Reduceți din sare adăugând mai puțină la gătit sau la masă și verificând atent etichetele alimentelor ambalate în privința conti­nutului de sodiu. Evident, evitați alimentele sărate ca măslinele, cartofii cro­canți și alunele sărate.

    Desfătați-va cu fibre

    Un studiu întreprins pe un lot de 13 persoane care au consumat zilnic câte 25 g de fibre solubile și 25 g de fibre insolubile - un total de 50 g - a evidențiat scăderea glicemiei acestora cu 10 la sută.

    Cum faceți față hipoglicemiei?

    Dacă aveți o hipoglicemie ușoară, mâncați câteva banane coapte sau beți suc proaspăt stors de portocale. Este important să tratați imediat hipoglicemia, altfel situația se poate înrăutăți. Dacă vă aflați în preajma unui diabetic și acesta devine confuz și vlă­guit, încercați să îi dați imediat ceva dulce; e mai sigur să presupuneți că i-a scăzut glicemia decât să considerați că i-a crescut. Dacă persoana este con­știentă și destul de cooperantă pentru a putea înghiți, dați-i limo­nadă sau strecurați-i în gură puțină miere, gem sau sirop. Unele per­soane poartă permanent cu ele câteva cuburi sau pliculețe cu zahăr.
    Dacă persoana este inconștientă sau aproape, nu încercați să îi pu­neți nimic în gură, căci o puteți aduce în situația de a se asfixia. Chemați imediat salvarea. Unele persoane au o rezervă de glucagon, un hormon care crește nivelul zahărului în sânge. Acesta poate fi administrat sub forma unei injecții intramusculare de cineva din preajma persoanei bol­nave sau de personalul specializat.

    Beți alcool cu moderație

    Nu beți prea mult alcool. Îrcercați să eliminați de tot alcoolul, sau dacă nu aveți cum, consumați maxim o unitate de alcool pe zi. O unitate inseam­na l pahar de vin, l păhăruț de tărie sau 1 halbă cu bere. Diabeticii nu ar trebui niciodată să bea alcool pe stomacul gol, deoarece alcoolul poate face ca nivelul glicemiei să coboare brusc, în mod periculos.

    Implicați-vă familia

    Diabeticii care îsi țineau cel mai bine în frâu glice­mia erau bărbații ale caror soții pregăteau mese cu conținut mic de grăsimi și care ieșeau la plimbare cu regularitate. Pe de altă parte, femeile lipsite de susținerea altei persoane nu-și stăpâneau bine nivelul glicemiei. Trebuie să contați pe colaborarea familiei și să mâncați mai sănătos împreună.

    Alcătuiți un plan nutrițional

    Diabetul necesită o destul de intensivă re­vizuire a stilului de viață. Aveți nevoie de exercițiu fizic, de o alimentație sănătoasă și de o monitorizare riguroasă a nivelului glicemiei, ceea ce impune multă disciplină și timp. în studiul ei. Persoanele cu cele mai mari reușite în stăpânirea glicemiei erau acelea care își alcătuiseră un plan nutrițional. Stabiliți la începutul săp­tămânii ce doriți să mâncați și cumpărați alimentele necesare. Dacă pentru serviciu luați mâncare la pachet și vă rezumați la gustări sănătoase, va fi mai puțin probabil să luați mese bogate în grăsimi sau gustări dulci.

    Consultați-vă cu un dietetician

    Un dietetician sau un nutriționist poate să vă întocmească un plan nutrițional personalizat, ceea ce este deosebit de important mai ales dacă aveți și alte probleme de sănătate, ca de exemplu, colesterolul crescut și hipertensiune, pe care specialiștii trebuie să le aibă atent și constant în vedere. Stabiliți câteva întrevederi ast­fel încât să puteți face treptat modificările necesare.

    Puneți-vă inima să pompeze

     În plus față de modificările dietei, specialiștii recomandă diabeticilor prac­ticarea cu regularitate a exercițiilor fizice. Exercițiile fizice acționează exact ca un medicament. Ele scad glicemia, deoarece mușchii convertesc glucoza în energie. Persoanele obe­ze cu diabet tip 2 care fac exerciții fizice cu regularitate dobândesc un con­trol mai bun asupra glicemiei. Mai mult, în cazul diabeticilor, studiile arată că o activitate fizică intensă, inclusiv mersul pe jos, poate diminua riscul unui infarct, al accidentului vascular cerebral sau al altor complicații.
    Chiar și persoanele dependente de injecțiile cu insulină sau de medica­mentele cu administrare orală pot realiza beneficii de pe urma practicării exercițiilor fizice. Testați-vă glicemia imediat înainte și după exercițiul fizic. Vor exista variații de la o persoană la alta dar în medie există o scădere de 1-2 la sută în nivelul glicemiei pentru fiecare minut de practicare a exercițiului fizic. Asta înseamnă că 10 minute de exer­ciții aerobice vor diminua de regulă glicemia cu 10-20 la sută. Nivelul gli­cemiei va rămâne jos până la următoarea masă sau gustare.
    Faceți un control la medic înainte de a începe orice program de exerciții fizice. Iată câteva sugestii:

    Luati-o usurel

    Daca nu sunteti deprins cu exercitiul fizic, nu exagerati, în­cepeti cu exerciții care cer efort scăzut și  intensitate mică, cum ar fi mersul pe jos. Mergeți cu pas de voie. Dacă faceți un efort prea mare dintr-o dată, exercițiul va deveni o corvoadă și va fi puțin proba­bil că veți continua. Nivelul zahărului în sânge poate coborî chiar și atunci când faceți o plimbare de plăcere.

    Cinci ședințe pe săptămână

    Cheia este consecvența. Indiferent dacă mergeți pe jos, pedalați, înotați sau alergați, obiceiul de a respecta acest program de 5 ori pe săptămână va da rezultate optime, pro­vocând o modificare de durată în organism. După 2-3 luni de exerciții con­secvente, probabil veți fi mult mai sensibil la insulină sau veți avea nevoie de mai puține medicamente administrate oral.

    Fiți o persoana matinală

    Exercitiul fizic practicat dimineața vă va ajuta să vă  mențineți glicemia scăzută pe tot parcursul zilei. Veți mai remarca fluctuații ale nivelului glicemiei după mese, dar o plim­bare de 30 de minute dimineața va menține glicemia până la următoarea masă cu 30 la sută mai scăzută decât dacă ați sărit peste plimbare.

    Beți apă din belșug

    Deshidratarea poate afecta nivelul glicemiei, de aceea menținerea hidratării în timpul exercițiului fizic este deosebit de importan­tă pentru diabetici. Beți 2 pahare de apa cu 2 ore înainte de exercițiu și luați câteva înghițituri de apă și în timpul exercițiului fizic.

    Aveți grijă de degetele de la picioare

    Persoanele diabetice care au pro­bleme cu picioarele, cum ar fi neuropatia periferică, ar trebui să aibă grijă de degete înainte de a începe să meargă pe jos sau să facă jogging. Este po­sibil să aveți nevoie de sfatul unui podolog pentru a asigura distribuția co­recta a greutății.

    Reduceți stresul

    Atunci când se întâmplă ceva stresant, nici nivelul glicemiei nu stă deoparte, deoarece hormonii de stres, precum adrenalina, cresc glicemia. Hormonii de stres mobilizează glicogenul de­pozitat în ficat și îl metabolizează în glucoză. Adrenalina și zahărul suplimentar eliberate în fluxul sanguin vă conferă un plus de energie.
    Dacă treceți printr-un stres fizic, ca atunci când sunteți urmărit de o hai­tă de câini, veți reacționa luând-o la fugă, iar cantitatea suplimentară de za­hăr va fi consumată. Totuși, în zilele noastre stresul este mai ales psihologic. Stăm și clocim gânduri negre și nu utilizăm sur­plusul de zahăr.
    Deoarece organismul diabeticilor nu metabolizează eficient glucoza, pentru aceste persoane este vital să încerce să reducă stresul. Conform unui studiu  realizat pe un grup de 18 persoane cu diabet, aces­tea au ajuns să-și diminueze glicemia cu 10 la sută doar prin practicarea unor exerciții simple de relaxare.

    Respirați adânc

    Respirația profundă constituie o metodă utilă de a înce­pe exercițiul de relaxare. Așezați-va fără a vă încruci­șa brațele sau picioarele. Inspirați profund, din abdomen. Apoi expirați cât de mult aer puteți, relaxându-vă mușchii. Continuați această respirație rela­xantă aproximativ 15 minute.
Cumpărați-vă o casetă pentru relaxare.  Dacă nu reușiți să vă coman­dați singur relaxarea, achiziționați o casetă specială. Puteți alege o casetă de imagistică orientată, în care o voce aida va îndeamna să vă integrați mental într-o scenă plăcută, cum ar fi o plimbare prin pădure. Pentru sfaturi adiționale despre relaxare și meditație, vă îndemn să citiți articolul acesta.

    Supravegheați-vă picioarele

    Neuropatia periferică este o complicație a diabetului, în care cu timpul con­centrațiile mari de glucoză lezează celulele nervoase, ducând la pierderea sensibilității.
    Deoarece nervii din picioare sunt cei mai lungi din corp, de obicei picioa­rele sunt cele mai afectate de această stare, fiind predispuse la leziuni de tot felul. Rănile care nu se vindecă normal pot ajunge ulcerații care se pot infecta și în cazurile grave pot necesita chiar amputarea degetului sau a piciorului.
    Se estimează că 6 din 1000 de diabetici vor avea un membru amputat - dar marea majoritate a acestor amputări ar putea fi evitate. Urmăriți în con­tinuare câteva recomandări pentru a va proteja picioarele:

    Contactați un podolog

    Odată ce vi s-a diagnosticat diabetul, luați le­gătura cu un podolog specializat în "piciorul diabeticului" pentru a vă verifi­ca cu regularitate. Un podolog va stabili dacă aveți sau nu neuropatie și vă va învața să vă îngrijiți picioarele.
    Tăierea unghiilor de la picioare sau tratarea unei bătături ori a unui corn cutanat, de exemplu, pot fi periculoase pentru o persoană cu neuropatie și ar trebui făcute de un specialist în îngrijirea picioarelor.

    Ţineti picioarele acoperite

     Purtați permanent ciorapi. Cei mai buni sunt cei făcuți dintr-un amestec de bumbac și material sintetic. În zilele foarte reci, purtați 2 perechi - una mai subțire direct pe piele, cealaltă pe deasupra. Cu cât între picior și teren izolarea este mai mare, cu atât mai bine. Asigurați-vă că pantofii vi se potrivesc. Măsura picioarelor trebuie luată corect și anume de un profesionist. Măsurătoarea picioarelor trebuie făcută seara, când se presupune că sunt mai umflate după efortul de peste zi.
    Pantofii de sport sunt ideali. Probabil că nu aveți nevoie de pantofi de comandă. Este suficientă o pereche de pantofi de sport de bună calitate. Pantofii trebuie să aibă o limbă groasă căptușită, călcâiul capitonat și par­tea din față a tălpii amortizată.
    Purtați talonete ortopedice. Medicul vă poate recomanda să purtați talonete, dispozitive făcute la comandă și care se pun în pantofi precum branțurile. Taloneta apasă asupra anumitor zone ale piciorului și repartizea­ză apăsarea pe întreaga talpă. Specialistul vă va lua măsuri în caz că aveți nevoie de talonete.

    Inspectați-vă picioarele zilnic

    Verificați dacă au umflături sau răni, fo­losind o oglindă mare pentru a privi piciorul din toate unghiurile. Sau, și mai bine, rugați un membru al familiei să vă examineze picioarele; e necesar să vi le pipăie pentru a se convinge că nu sunt cumva prea fierbinți sau că nu există modificări de culoare - ambele simptome fiind semne ale infecției.
    Dacă aveți neuropatie, exercițiile fizice sunt chiar și mai impor­tante, înotul este sportul cel mai lipsit de riscuri, deoa­rece nu exercită nici o presiune asupra picioarelor.  După înot uscați-vă bine picioarele și pudrați-le cu talc pentru a evita in­fecțiile cu ciuperci microscopice.
    Imaginați-vă și concentrați-vă pe ceva plăcut. Imagistică orientată ac­ționează folosindu-vă simțurile evocării și ale concentrării pentru a vă faci­lita relaxarea.
     Practicați relaxarea progresivă, încordarea și relaxarea mușchilor cor­pului permit să vă stăpâniți în mod conștient tonusul muscular.
    Întindeți-vă pe spate într-o poziție comodă. Apoi începeți să încordați și să relaxați un grup de mușchi, de pildă, pentru început, pumnul. Continuați cu încordarea/relaxarea mergând în lungul brațelor, spre gât și față, iar de aici în jos, către spate și picioare.

    Testare și iar testare

    Odată pus diagnosticul de diabet, testarea glicemiei devine parte integrantă a vieții dumneavoastră. Monitorizati-vă nivelul glucozei din sânge prin măsurarea glicemiei de 4 ori pe zi mai multe săptămâni. Aceasta vă ajută să identificați tiparele. Testați glicemia dimineața imediat după trezire, apoi la 2 ore după mesele principale și ultima data când mergeți la culcare.
    Monitorizați schimbările. Atunci când faceți modificări în dietă, testați-vă glicemia imediat înainte de masă și la 2 ore după masă. înaintea unei mese nivelurile glicemiei ar putea fi între 4 și 6,5 mmoli/1 sau exprimat alt­fel, între 0,8 și 1,2 g/1. După masă nivelurile nu ar trebui să depășească 9 mmol/1, adică 1,65 g/1.
     Nivelurile ideale pot varia de la o persoană la alta, așa că numai medi­cul este cel care vă indică valorile acceptate. Ar trebui, de asemenea, să vă testați glicemia mai des când nu vă simțiți bine, Îndeosebi dacă primiți medicație antidiabetică. Modificări apar și când este vorba de o sarcină, de aceea trebuie să vă adresați medicului de îndată ce aceasta este confirmată.
    Testați-vă glicemia dacă faceți exerciții fizice. Când începeți un program nou de exerciții, testați-vă glicemia înainte și imediat după practicarea exercițiilor. Dacă înainte glicemia este scăzută - între 4 și 6 mmol/1 - mâncați un fruct sau beți un pahar mic (125 ml) de suc. Ambele conțin cam 15 g de carbohidrați, care ridică glicemia cu aproximativ 25 la sută. Faceți același lucru și dacă nivelul glicemiei scade după exercițiul fizic.

    Efectuați și testări grupate ale glicemiei

    Cei mai mulți diabetici își ur­maresc glicemia mulțumindu-se să facă o testare dimineața. Nu este sufi­cient. E mai bine să faceți mai multe verificări în diferi­te momente din 1-2 zile pe lună decât să faceți o testare zilnic la aceeași oră. Procedând astfel vă faceți o imagine mai bună asupra factorilor care vă influențează glicemia.
    La culcare, seara, valorile glicemiei ar trebui să fie între 5 și 7 mmol/1 în medie. Notați rezultatele testarilor. Păstrați o evidență scrisă a valorilor glicemiei și mai notați ce și când ați mâncat, precum și când și cât timp ați făcut exer­ciții fizice. Aceste informații pot ajuta medicul să vă îngrijească mai bine.

testarea glicemiei


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley