SfatFarma logo miercuri, iunie 13, 2018

Maia de casă, pentru pâine ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Maia de casă, pentru pâine



maia de casa, pentru paine

 Cine s-ar fi gândit că maiaua străbunicii va câștiga teren în generația noastră? Străbunica n-ar fi știut să ne explice exact de ce maiaua este o alternativă atât de bună la drojdia de bere, pentru noi însă, cu atâta informație în jur, este lesne de aflat diferența.

 Atunci când drojdia este folosită la făcutul pâinii, în urma fermentării va rezulta alcool, valoarea nutritivă a cerealelor folosite va scădea și pâinea va fi greu de digerat - iar de aici pot rezulta o mulțime de probleme de sănătate.

 Când pâinea este pusă la crescut folosind maia, acidul din maia va activa o enzimă care va neutraliza acidul fitic, nutrienții din cereale rămân intacți și sunt mult mai ușor absorbiți de organism.

 Eu folosesc o variantă inspirată din Nourishing Traditions*, iar pentru a nu relua procesul de fiecare dată, țin o parte la frigider pentru următoarea tură.

 Vedeți imediat cum.

 Aparatură/ustensile necesare: 2 castroane mari din sticlă sau inox, prosop de bucătărie, lingură de lemn, borcan de 1 litru cu capac.

 Ingrediente:

- 1 cană de făină integrală bio de secară**;

- 1 cană de apă rece;

- plus alte 3 căni de făină și 3 căni de apă.

 Preparare:

 Ziua 1: Într-un castron amestecați 1 cană de făină cu 1 cană de apă rece. Acoperiți cu un prosop de bucătărie și lăsați la cald pentru 24 de ore;

 Ziua 2: Mutați amestecul din castronul ce a stat la cald într-un alt castron curat, adăugați 1/2 cană de făină și 1/2 cană de apă, amestecați bine, acoperiți și lăsați din nou la cald.

 Zilele 3-7: Repetați procesul din ziua 2.

 Cam după ziua 3, maiaua începe să fermenteze (se vor vedea mici bule) și va căpăta un miros acid, oarecum asemănător cu vinul. După 7 zile, maiaua poate fi folosită pentru copt.

 Dacă nu o folosiți imediat, maiaua poate fi păstrată la frigider într-un borcan de sticlă cu capac (capacul să nu fie foarte strâns).

 Când fac pâine, iau o parte din maia, pun în loc făină și apă, amestec bine și o pun în frigider în borcanul de sticlă (nu este bine ca maiaua să stea mai mult de o săptămâna fără să i se adauge făină și apă). Este normal ca o parte din lichid să se separe în timp ce maiaua stă la frigider.

 Dacă am nevoie de 2 căni de maia, pun la loc 2 căni făină și 2 căni apă.

 Voi face o postare separată în care voi da rețetă clasică de pâine integrală cu maia. Sper că tot procesul să fie mai clar după ce postez și rețeta de pâine.

 * Dau aici cantitățile pentru o jumătate din cantitatea propusă în rețeta din carte, pentru că sigur nu face nimeni 6 pâini odată (puteți face chiar și un sfert din cantitate și tot veți avea de dat și la vecini) :)

 **Făina de secară dă cele mai bune rezultate atunci când facem maia.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley