SfatFarma logo miercuri, octombrie 31, 2018

Cum să ajutăm copiii să mănânce sănătos? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cum să ajutăm copiii să mănânce sănătos?



alimentatia copiilor

 Intenționat am scris “ajutăm” în titlu. Pentru că nu e vina copiilor atunci când fac alegeri nesănătoase. Sunt pur și simplu copleșiți de reclame din toate părțile, văd la școală colegi care vin cu tot felul de biscuti și caramele, în casă găsesc covrigei și bombonele, iar la mall toate fast-food-urile le fac cu ochiul.
 
 Tot mai multe studii arată cu degetul către dieta nepotrivită a prea multor copii și atrag atenția asupra riscurilor la care sunt ei supuși în ceea ce privește dezvoltarea de boli grave la maturitate sau chiar mai devreme.
 
 Este de datoria noatră, ca părinți, să ne informăm în legătură cu alimentația, să ne punem la punct un plan care să ne ajute să mâncăm sănătos și să transmitem asta și copiilor. Să ne asigurăm de asemenea că mănâncă în primul rând acasă, astfel încât să limităm ocaziile în care vor mânca alimente total nesănătoase. Evident că nu vom putea controla în totalitate ce mănâncă ei și nici nu trebuie obligați, certați, amenințați și astfel traumatizați în privință alimentației – trebuie să le spunem adevărul despre alimente și să îi ajutăm să-și însușească obiceiuri sănătoase .
 
 Dr. Joel Fuhrman, nutriționist foarte apreciat în SUA și tata a 4 copii, povestește în cartea lui 'Disease Proof Your Child', cât de dornici sunt copiii să cunoască detalii despre valoarea nutritivă a alimentelor, mai ales dacă sunt implicați în pregătirea mâncării. Cu cât li se explică cât de bine le fac fructele, legumele nucile și cât  rău provoacă alimentele ultraprocesate, cu atât se vor strădui să facă alegeri mai sănătoase și se vor simți mândri de asta. Tot dr. Fuhrman dă câteva reguli de bază pentru a elimina, măcar din casă, tentațiile alimentare nesănătoase.
 
 1. Să avem mereu în casă, la îndemână, fructe, legume, nuci/semințe (și să le consumăm în special crude) și leguminoase (consumate încolțite sau gătite prin fierbere doar în apă).
 
 2. Să înlocuim alimentele de origine animală cu cele vegetale. Dacă vrem neapărat să mâncăm carne, să limităm consumul  la 1-2 ori/săptămâna și atunci să fie vorba de cantități foarte mici de carne albă, de la care a fost înlăturată pielea, iar carne roșie doar ocazional.
 
 3.  Să înlăturăm zahărul, sarea și făina albă din casă. Dacă nu se poate renunța de tot la pâine, este indicat a se consumă numai pâine din cereale integrale și, preferabil, făcută în casă. Tot aici intră și pastele - ce pot fi înlocuite cu paste de hrișcă etc. (Noi facem acasă paste din făină de hrișcă, in măcinat și apă și sunt delicioase – metoda este identică cu cea folosită la prepararea tăițeilor clasici de casă sau folosind un aparat special pentru tăiței).
 
 4.  Să folosim cantități mici de ulei și, în niciun caz, să nu prăjim, ci să adăugăm la sfârșit. De asemenea, în locul dressing-urilor cu mult ulei, să folosim semințe, nuci și avocado (acesta din urmă amestecat cu muștar bate de departe maioneza cu ou și ulei de floarea soarelui).
 
 5. Să înlăturăm din frigider brânza și untul. Dacă totuși ne plac mult produsele lactate, este indicat a fi alese cele cu conținut cât mai scăzut de grăsime sau fără grăsime și să se consume cât mai rar (o porție mică, o data sau de 2 ori pe săptămână). Lactatele se pot înlocui cu laptele de nuci/semințe, branzici din nuci/semințe, iar adepții produselor din soia, pot consuma lapte de soia și tofu.
 
 6. E bine să evităm fructele de mare și peștele, adică să le punem pe masă rar sau deloc. Motivul: metalele grele pe care le pot conține (mai ales peștele oceanic).

 7. Să spunem NU alimentelor prăjite sau făcute la grătar, întrucât temperaturile mari la care sunt gătite duc la formarea de substanțe cancerigene.
 
 8. Să eliminăm toate sucurile artificiale din casă, fie ele carbogazoase sau nu. Singurele benefice sunt cele proaspăt stoarse (și diluate cu apă) sau sucul de citrice.
 
 9. Să avem la dispoziție tot felul de gustări sănătoase precum: morcovi spălați, curățați și tăiați, roșii cherry, boabe de mazăre, nuci/semințe, fructe frumos aranjate pe platou sau într-un castronel, fructe deshidratate (curmale, caise, smochine, merișor, afine) etc. (mare grijă la copiii sub 2 ani pentru că se pot îneca).

 Dr. Fuhrman este adeptul unei diete predominant crude, însă crede în același timp că pentru a mânca destule alimente vegetale, este important să le consumăm și fierte în apă sau la aburi. În acest fel vom consuma destule calorii și vom fi mai puțin tentați să consumăm mâncăruri grele, procesate la temperaturi foarte mari.
 
 Toate schimbările alimentare trebuie făcute treptat, iar atunci când eliminăm ceva animal de pildă, ideal este să înlocuim  cu ceva vegetal care ne satisface, cum ar fi să înlocuim untul sau maioneza clasică cu rețete ce au la bază avocado.

 Să auzim de (schimbări) de bine!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley