SfatFarma logo joi, noiembrie 08, 2018

Supă raw cremoasă, înviorată de capere ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Supă raw cremoasă, înviorată de capere



supa raw broccoli

 Până de curând mâncam broccoli aproape exclusiv la aburi, cu excepția cazurilor când îl adăugam la smoothie verde. Iată însă că încep să îndrăznesc a-l folosi crud și în alte contexte și nu mă plâng deloc de rezultate.

 Ingrediente: 
 - 2 căni de broccoli crud, ciopârțit;
 - 1 avocado bine copt;
 - 3 linguri de nuci clasice* lăsate 6-8 ore la hidratat;
 - codițe tocate mărunt de usturoi verde;
 - sare sau puțin sos de soia (eu am folosit Tamari);
 - piper după gust;
 - 1 lingură de capere** murate (sau după gust);
 - 2 căni apă fierbinte (sau mai mult, dacă vreți o consistență mai fluidă);
 
 Preparare: 
 Puneți broccoli, avocado, nucile clătite bine, sarea sau sosul de soia, piperul și apa fierbinte (nu fiartă) în blender.
 Mixați până când toate ingredientele s-au transformat într-o cremă arătoasă. Puneți în castronele și presărați codițele de usturoi verde și caperele deasupra.
 Pentru o textură mai solidă puteți păstra câteva nuci pentru a le toca mărunt și a le adăuga la supă. Dacă nu aveți capere, puteți toca un gogoșar murat sau chiar castravete murat, ideea e să adăugați ceva acrișor, ușor picant.
 O astfel de supă poate fi mâncată de toată familia, doar că pentru cei mici trebuie redusă semnificativ cantitatea de capere, întrucât conțin foarte multă sare. Veți fi surprinși de cât de gustoasă poate fi, mai ales după ce ați adăugat caperele.
 
 *Multe rețete raw de pe internet au ca ingrediente caju sau nuci de macadamia, însă ele pot ieși delicioase și cu nucile clasice care se găsesc la noi peste tot și care sunt mult mai acceptabile ca preț (sau chiar gratuite, de la bunica). Este foarte importantă însă calitatea lor iar această depinde mult de copacul din care au fost culese și de cât de mult a trecut de când au fost sparte. Gustul cel mai bun îl au atunci când sunt deschise la culoare, cu aspect cărnos și nu au fost sparte de mai mult de 3-4 săptămâni (de preferat în aceeași zi, dacă timpul vă permite). Atunci când îndeplinesc criteriile menționate și după ce au stat la hidratat ar trebui să fie asemănătoare la gust cu nucile “verzi” de care ne bucurăm pe la mijlocul lui septembrie. De prisos să mai amintesc de calitățile nucilor, știm cu toții ce sursă importantă de omega 3, antioxidanți și minerale sunt.
 
 **Ce sunt caperele? Acestea sunt mugurii unui arbust ce crește în zona mediteraneană; imediat după înmugurire ei sunt recoltați, spălați și puși la murat. Ce este foarte interesant este faptul că acești mugurei sunt comparați cu broccoli în privința capacității antioxidante (lupta împotrivă cancerului) datorită flavonidelor rutina și quercitina, dar mai ales datorită izotiocianidelor ce se găsesc în special în crucifere. Mai mult, ajută la detoxifierea ficatului, în caz de balonare, reumatism. Chiar și în cantități mici, presărate pe ici pe colo, ne putem bucura de rolul lor protector. Singurul dezavantaj este acela că, prin conservare, li se adaugă multă sare. Pentru a mai scăpa de sare, caperele pot fi lăsate câteva ore în apă. În tot cazul le vom folosi drept condiment. Sunt absolut divine în salate, supe, paste (eu le folosesc mult tocate și amestecate cu sos (raw) de roșii la paste de hrișcă cu in (fierte), făcute în casă).

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley