SfatFarma logo sâmbătă, noiembrie 24, 2018

Cânepa - un superaliment de zi cu zi ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cânepa - un superaliment de zi cu zi



canepa

 Cânepa a devenit în ultimele luni superalimentul meu favorit. Ador aroma și gustul semințelor decorticate (seamănă la gust și miros cu semințele crude de floarea soarelui), versatilitatea și calitățile nutritive minunate și mă încântă faptul că este atât de la îndemână și acceptabilă ca preț mai ales dacă este achiziționată direct de la producător. La noi există o fabrică la Salonta, în județul Bihor, de unde se pot cumpăra produse din cânepă online (www.canah.ro/), la prețuri rezonabile față de magazinele naturiste (diferențele de preț pot ajunge până în jur de 30% în favoarea  magazinului online). Iar dacă vă adunați 2-3 și dați o comandă, ieșiți foarte ieftin și cu transportul. Dau toate aceste detalii pentru a determina cât mai multă lume să consume cât mai des cânepă, pentru că este extrem de importantă pentru sănătate. Chiar dacă nu faceți nimic altceva din cele sugerate de mine în postările anterioare, dar consumați semințe sau ulei de cânepă, tot vă veți face un mare serviciu.
 
 În ultimii ani s-au descoperit tot mai multe calități ale acestei plante extraordinare și este considerată ca fiind de real ajutor pentru menținerea sănătății. Se consumă în special sub formă de semințe decorticate și ulei, dar găsiți și produse precum pudra proteică, fibre din semințe de cânepă, făină de cânepă etc.
 
 Poate vă întrebați una din următoarele întrebări:
 
 Hmm… să fie oare cânepa (Cannabis sativa L.) atât de importantă?
 
 Da. 

- pentru că este o proteină completă, din care 65% edestina (cel mai mare procent din lumea vegetală), foarte asemănătoare cu globulina din plasmă sanguină umană, ceea ce înseamnă că este foarte ușor digerată, absorbită și utilizată de organismul uman. Unde mai pui că are și toți aminoacizii esențiali.
 
- are un conținut mare de antioxidanți, fiind practic o barieră împotrivă stresului și a îmbătrânirii.
 
- raportul acizilor grași esențiali omega 6 – omega 3 din uleiul de cânepă este ideal pentru om. Spre deosebire de alte surse de acizi grași esențiali, precum uleiul de in, cel de cânepă poate fi folosit continuu, fără să producă dezechilibre sau carențe (susține și Udos Erasmus, autorul Fats that Heal, Fats that Kill).
 
- reduce colesterolul rău, tensiunea arterială, reglează glicemia, ne scapă de constipație, depresie, oboseală, este folosită cu succes în tratamentul artritei, al diabetului, alergiilor alimentare.
 
- ajută la slăbit și în acest sens este recomandat a fi mâncată mai ales la micul dejun pentru că oferă sațietate pentru mult timp și ne scapă de poftele de dulce și sărat.
 
 Joan Toth (fitoterapeut canadian) susține că persoanele care suferă de afecțiuni precum cele enumerate mai sus vor scăpa de problemele respective dacă mănâncă 3-4 linguri de semințe decorticate de cânepă pe zi.
 
 Cum pot introduce cânepa în alimentație? 
 
 Semințele decorticate (numite atât de fumos în engleză – hemp hearts – inimioare de cânepă) merg foarte bine în smoothies, batoane raw de “cereale”, diverse combinații gen muesli, pot fi presărate peste sandvișuri, supe, salate.
 
 Uleiul de cânepă poate fi folosit în special în salate. Eu îl folosesc și în smoothies și shake-uri raw.
 
 Pudra proteică poate fi folosită de asemenea în smoothies, prăjiturele raw.
 
 Puteți face o cură cu fibre din semințe de cânepă pentru detoxifierea colonului.
 
 La Canah găsiți până și cosmetice pe bază de cânepă (recuosc că nu le-am încercat încă).
 
 Dar în privința bebelușilor și copiilor? 
 
 Majoritatea surselor consultate spun că bebelușii de sub 1 an pot consuma 1-2 lingurițe de semințe decorticate pe zi, iar după 1,5 ani  chiar 2-4 lingurițe pe zi. Cânepa nu dă alergii, însă este bine să fim precauți și să începem cu cantități mici pentru a observa eventuale reacții nedorite, așa cum e bine să facem cu orice aliment nou introdus în alimentația celor mici.
 
 Fetița mea consumă cânepă împreună cu noi, în fiecare dimineață, în smoothie.
 
 Cu drag!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley