SfatFarma logo miercuri, noiembrie 21, 2018

Cum păstrăm fructele de pădure peste iarnă? ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cum păstrăm fructele de pădure peste iarnă?



fructe de padure

 Delicioase și acrișoare,  doldora de antioxidanți și totuși nu apreciate pe cât ar trebui. Da, e vorba de întunecatele fructe de pădure precum afine, zmeură și mure.
 
 Vara trecută m-am decis să profit cât pot de mult de tot ce pot găsi delicios și nutritiv în perioada când natura e la apogeul generozității, anul ăsta m-am pus serios pe conservat prin congelare. Decât să mănânc toată iarna numai mere și fructe exotice, prefer să am la congelator fructe de pădure organice, locale care mai de care mai închise la culoare (pe lângă o mulțime de alte fructe și legume, tot de la noi).
 
 Și uite așa am făcut pasul către ladă frigorifică, ba chiar mă întreb cum de am supraviețuit până acum fără ea :) Lăzile frigorifice pornesc de la 1000 lei, însă consumă foarte puțin curent și, pe ansamblu înseamnă multă economie prin faptul că vom cumpăra fructele în sezon, când  sunt mult mai bune ca preț, dar și prin faptul că nu încurajăm consumul de alimente de import. Vom avea parte de alimente nutritive și le vom evita pe cele fade, crescute în pământ steril și stropite, pe care le găsim iarna la tarabe și în supermarket-uri.
 
 Prin congelare se diminuează foarte puțin din valoarea nutritivă a fructelor și legumelor, iar în cazul fructelor de pădure, se menține aproape toată capacitatea lor antioxidantă pentru o perioadă de până la 6 luni la -18 grade C.
 
 De ce aleg să conserv în special fructe de pădure? 
 
 Așa cum am sugerat și mai sus, sunt fructele cel mai bogate în antioxidanți. Antocianina (ce dă culoarea vișinie, neagră sau bleumarin) este cea care ne ține la adăpost de multe forme de cancer, fie direct, fie prin reciclarea glutationului - cel mai puternic antioxidant al organismului. Este foarte important să consumăm organic și bine copt, pentru că atunci capacitatea antioxidantă este maximă (au cele mai mari concentrații de antocianină și fenoli). Ideal este să avem pe masă fructe de pădure de 3-4 ori pe săptămâna pentru a ne asigura de protecția lor. Să nu uităm că resveratrolul (cel de care vă povesteam cu altă ocazie că este prezent în fructele închise la culoare) are efect antiinflamator și că e foarte eficient și în caz de răceli și gripe. Ce mai fac fructele de pădure?  Ne protejează ochii, reglează glicemia și ne promit protecție în fața declinului cognitiv.

 Cum spălam/depozitam în ladă frigorifică/congelator 
 
 E bine să cumpărăm fructele de pădure în ziua în care le vom pune la congelat, pentru a evita formarea de mucegai și pentru a păstra cât mai multe întregi și frumoase.
 
 Pe cele sălbatice le putem spăla doar cu apă, dar eu mă simt mai bine dacă adaug câteva linguri de oțet la fiecare lighean de apă, după care clătesc fructele în 2-3 ape. Le scurg cât pot de bine, apoi le pun în cutii de plastic de unică folosință, cu capac (se găsesc în toate supermarket-uri). La fel de bine pot fi depozitate în pungi cu fermoar.
 
 Zmeura este cea mai moale și se sfărâmă destul de ușor, astfel încât o clătesc doar în 2 ape și o mânuiesc cu mare atenție. Murele și afinele de pădure sunt însă mult mai rezistente și mai ușor de spălat, scurs și depozitat.

 Cum mâncăm fructele congelate? 

   Nu ne oprește nimeni să le consumăm de îndată ce le-am scos de la congelator, reci și crocante, însă majoritatea preferă să le dezghețe mai întâi. Atunci când le decongelam, fructele de pădure lasă destul de multă zeamă și sunt în mare măsură fărâmițate. Eu dezgheț de regulă cantitatea pe care o consum într-o zi, lăsând peste noapte în frigider într-un castronel. După ce se dezgheață adaug câteva linguri de smântâna sau unt de cocos peste ele și le mănânc cu linguriță. Pot fi de asemenea puse în blender alături de banane și băute imediat sau puse la congelator în forme de înghețată.
 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley