Vreau să fac articolul de față atât de complet și de comprehensibil încât să vă doriți să-l printati și să-l țineți mereu la îndemână în bucătărie.
N-o să vă las să vă luptați de unii singuri cu alimentele de top, ci voi reveni, treptat, cu rețete simple pentru fiecare categorie.
1. Este recomandat să consumăm în fiecare zi o porție de leguminoase – dacă nu, măcar de 3-4 ori pe săptămână.
Știu că mulți raw foodisti susțin că leguminoasele, de vreme ce nu pot fi mâncate așa cum se găsesc în natură, nu ar trebui consumate de om. Să încercam totuși să fim realiști dacă vrem să avem un meniu cât mai diversificat și cât mai tangibil/sustenabil, mai ales într-un climat rece, unde o supă cremă de linte sau un pate de năut fac zilele de iarnă mai ușoare.
Dăm liber astfel la alimente precum linte, năut, fasole, mazăre de toate mărimile și culorile. Ideal e să le consumăm încolțite, dar sunt în regulă și gătite cu apă. Atâta vreme cât nu le prăjim, nu le coacem, ci doar le fierbem în apă, sunt ok. Leguminoasele conțin nutrienți pe care nu-i regăsim în alte alimente și care sunt necesari pentru susținerea sistemului imunitar și pentru detoxificarea organismului.
În perioada de tranziție către o alimentație predominant raw, acest tip de hrană ajută teribil de mult.
2. În fiecare zi este bine să consumăm, mai bine zis să presărăm peste salate, supe (macro)alge marine crude precum kelp, nori, dulse întrucât conțin iod, greu de găsit în ziua de azi pe uscat din cauza sterilizării solului. Cu nori putem face și sushi raw.
Algele marine sunt aproape la fel de nutritive precum frunzele de culoare verde închis și, chiar dacă le consumăm deshidratate și transportate de la distante considerabile, mineralele extrem de valoroase cu care vin, rămân intacte.
3. Cereale – în special încolțite și mai ales dintre cele fără gluten – e bine să se regăsească pe masă de câteva ori pe săptămâna. Vorbim aici și de acele semințe care sunt mâncate precum cerealele (quinoa, amaranth, hrișcă). Mai sărace în gluten dintre cerealele clasice sunt ovăzul și secara. În privință glutenului, se pare că foarte multe persoane au intoleranță, chiar dacă de cele mai multe ori nu știu asta. Persoanele care știu sigur că au un tract digestiv sănătos și niciun fel de predispoziție genetică spre intoleranță la gluten, pot să consume (ocazional chiar gătit) și cereale ce conțin gluten.
Precum leguminoasele, ele ajută organismul într-un mediu poluat. Este drept că nu sunt nici pe departe atât de nutritive precum frunzele frunzele verzi sau legumele, însă avem nevoie și de ele.
Cerealele pot fi introduse în alimentație sub formă de crackers raw, pot fi presărate peste salate, supe (mai ales fulgii).
Nu este indicat să fie mâncate coapte, gătite la temperaturi foarte mari, ci, dacă se preferă varianta gătită, se vor fierbe în apă.
Regula alternanței se aplică și acestui tip de aliment – dacă azi mâncăm ovăz, mâine punem fulgi de secară peste supă, poimâine facem un pilaf cu amaranth și tot așa.
4. Rădăcinoase, dovleci și alte legume de păstrat la rece. În special în zonele cu climat rece, trebuie să ne bazăm și pe rădăcinoase și dovleci atunci când legumele și fructele de calitate (și mai ales variate) nu sunt mereu la îndemână.
Includem aici păstârnac, ridiche neagră, gulie, hrean, ridiche albă, dovleac plăcintar, bostan alb, portocaliu, chiar și vânată iar dacă vrem să vizităm magazine (de preferat cu produse organice) mai găsim pe ici pe colo zucchini, dovlecel clasic, cartof dulce.
Cele care nu pot fi consumate crude, pot fi făcute la aburi sau fierte în puțină apă. Mai sărace în nutrienți, aceste alimente nu sunt de ignorat mai ales iarna, când ne ajută să adunăm caloriile de care avem nevoie.
5. Uleiuri din fructe precum măsline sau avocado.
Știu că nici unul dintre aceste alimente nu este local și că sunt destul de scumpe. Cât îi invidiez pe cei din zonele mediteraneene și tropicale pentru abundenda de astfel de bunătăți!
Pentru că cei mai mulți dintre noi trăim într-un mediu poluat, avem nevoie, pe lângă uleiurile din nuci/semințe (care sunt instabile) și de aceste uleiuri stabile din fructe, care diluează sau stabilizează grăsimile din organism.
Este bine să le mâncăm în mod frecvent, chiar zilnic, pentru a dilua toxinele. De cel puțin de 3 ori pe săptămâna este dezirabil să consumăm 1-2 lingurițe de ulei de avocado sau ulei de măsline (ambele putând fi adăugate cu ușurință în smoothies sau supe crude ori gătite, la salate). Nu uitați, porțiile de ulei să fie cât mai mici posibile!
Dacă v-a plăcut articolul, citiți și partea a doua.
Spor!
V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!
0 comentarii până acum
Trimiteți un comentariu