SfatFarma logo marți, decembrie 04, 2018

Alimente recomandate pentru o sănătate optimă (partea a doua) ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Alimente recomandate pentru o sănătate optimă (partea a doua)



sanatatea optima

 Știu, știu, sună tare a clișeu titlul ăsta. Am vrut doar să-i ușurez munca prietenului Google în a face cunoscute informațiile astea cât mai multor persoane. Vedeți și prima parte a acestui articol, aici.

 Tot mai mulți oameni se preocupă de a se hrăni sănătos, ceea ce este îmbucurător. Nu mulți au însă răbdare să sape prin sute de surse și nici să-și însușească o grămadă de termeni științifici, ci vor pur și simplu să știe ce să mănânce pe parcursul unei săptămâni, cât de rar sau de des ar trebui să consume un aliment sau altul.

 De asemenea, un motiv important pentru care renunțăm la o dietă sănătoasă este confuzia. Este evident de ce: specialiștii în nutriție vin adeseori cu idei care se bat cap în cap.

 După ce am ascultat și citit zeci de păreri în privința alimentelor pe care ar trebui să le consumăm și modul cum ar trebui să le preparăm, pot să vă spun că cele mai importante aspecte sunt comune majorității greilor în nutriție. Unii ne sfătuiesc să mâncăm soia, iar alții să fugim de ea cât vedem cu ochii. Să consumăm 10% din alimentația zilnică nuci/semințe potrivit unora sau chiar 25% potrivit altora. Într-un final toți cad de acord că, dacă vrem să trăim mult și sănătos, trebuie să introducem obligatoriu în alimentație frunze verzi, legume, leguminoase, fructe, nuci/semințe ORGANICE (ori de câte ori este posibil), să mâncăm cât mai mult LOCAL, să mâncăm neprocesat (decât, în câteva cazuri, prin fierbere în apă sau la aburi), fără aditivi, conservanți și coloranți. Nu în ultimul rând, să renunțăm de tot sau să consumăm foarte puține produse de origine animală, dar numai organice și acestea. Cu cât vor încerca mai mulți oameni să mănânce sănătos, local, organic, cu atât astfel de produse se vor găsi mai ușor pe piață și cu atât vor deveni mai ieftine.
 
 Un alt aspect important: a mânca sănătos nu trebuie să fie scump, nu trebuie să gândim că ne trebuie neapărat superalimente (ele sunt peste tot, în orice țară… doar că unele sunt promovate mai bine decât altele). Putem face în așa fel încât să găsim o sursă de frunze, legume, fructe, undeva la țară, chiar și prin simpla abordare a unei babuțe din preajma vreunei piețe. Putem lua un congelator mai mare și să facem provizii pentru anotimpul rece sau apelăm la băbuța de mai sus să ne țină și nouă la beci mere, pere și alte produse puțin perisabile. Nu trebuie să uită că nu e greu deloc să punem murături (simplu, apă cu sare). Și desigur că acestea nu sunt toate variantele. E adevărat că e nevoie de un pic de voință pentru a ieși din confortul de a cumpăra produsele care ne sunt la îndemână, de a cumpăra produse cool din supermarketuri (valabil și pentru mine).

 Să începem cu alimentele dezirabile:

frunze verzi

 1. Frunze verzi trebuie să mâncăm cel puțin o dată pe zi, chiar de dimineață. Cel mai ușor, după cum v-ați obișnuit deja, e să le amestecăm în blender cu fructe și puțină apă, sub formă de smoothie. O altă variantă este să le combinăm cu legume precum roșii, castraveți, țelină, ardei, ceapă, ustoroi, puțină sare, chiar lămâie, un pic de ulei de măsline/cânepă/in și să le consumăm ca pe o supă. Mai mult, putem adaugă apă încălzită puțin în prealabil, pentru ca supa să fie călduță.

 Este foarte important să mestecam bine, chiar dacă blenderul va mărunți mâncarea. Pentru a facilita acest lucru, presărăm câteva semințe, lucru ce ne va forța să formăm bolul alimentar cât mai bine și să începem astfel digestia încă din gură, prin amestecarea cu salivă. Putem găti frunzele și la aburi pentru scurt timp și să le asezonam cu un sos raw delicios. În felul ăsta vom putea mânca mai multe odată și compensa în mare măsură ceea ce se pierde prin gătire.
 Frunzele trebuie să fie cât mai variate. La noi în țară putem opta pentru: pătrunjel, lobodă, spanac, salată verde, frunze de morcov, frunze de ridiche, frunze de sfeclă roșie, ștevie, untișor (primăvara), leurdă (mai ales pentru supe, primăvara), păpădie, andive, susai, rucola, varză roșie și verde, frunze de gulie (sigur nu sunt toate, așa că va rog să completați).
 
fructe

 2. O salată de fructe în fiecare zi sau câteva fructe diferite mâncate pe parcursul zilei. Trebuie să consumăm fructe cât mai colorate, care să ne aducă nutrienți diferiți, dar toți la fel de importanți. Putem arunca în castron un măr, o mână de zmeură, un kiwi, o banană; într-o altă zi punem o gutuie, boabe de strugure, cubulețe de ananas etc. Combinațiile sunt nenumărate (dar totuși, vezi combinațiile nerecomandata aici). Că să fie și mai apetisantă salata, putem pune câteva nuci sau un sos făcut din fructe uscate, lăsate la hidratat și apoi zdrobite bine în blender.

broccoli

 3. Plante crucifere, tot în fiecare zi, mai ales dacă locuim într-un mediu poluat, pentru că sunt extrem de importante pentru detoxifierea organismului, în special a ficatului. Ne putem bucura de: varză roșie și albă, varză creață, broccoli,conopidă, varză de Bruxelles. Este indicat să ingeram mărimea a doi pumni pe zi și din acestea. Pot fi introduse crude, în salate, sau pot fi gătite la aburi. Le putem adăuga sosuri simple din lămâie, nuci hidratate și apoi blenduite etc. Chiar făcute la aburi, aceste plante sunt extrem de nutritive. Important e să alternăm 6-7 varietăți precum cele de mai sus.

alune

 4. Zilnic să se regasesca în dietă până la patru linguri de nuci și semințe. Dacă deja consumăm alimentele de la 1 la 3, putem mânca ce nuci și semințe ne poftește inima. Dacă însă suntem departe de acel echilibru, este indicat să mâncăm în special nuci și semințe bogate în omega 3 precum: semințe de in, semințe de cânepă, semințe de chia, nuci clasice. Totodată, e bine să alternăm una-două tipuri de nuci/semințe pe zi precum: migdale, alune de pădure, semințe de dovleac, floarea soarelui, caju, pecan, nuci de macadamia, semințe de susan etc – să le folosim însă în cantități mai mici. Sunt ușor de presărat peste smoothie, supe, salate, chiar și legume la aburi, mai pot fi amestecate cu apă și multe altele în blender și transformate în sosuri sau pateuri. Uleiurile din semințe și nuci ajută la dizolvarea și eliminarea pesticidelor din organism.
 
legume

 5. În fiecare zi, o salată mare de legume. Nu doar de roșii și castraveți, ci un castron cât mai colorat, care poate să cuprindă: frunze verzi tinere (baby greens) precum cele de spanac; ridiche roșie, ridiche albă, gulie, boabe de mazăre sau mazăre cu păstăi comestibile, napi, fasole verde, germeni de tot felul; morcov, păstârnac, sfeclă roșie date pe răzătoare. Apoi putem adăuga ceapă verde, chives, pătrunjel sau mărar tocat, diverse condimente precum oregano, coriandru măcinat sau multe altele.
 Putem adăuga suc de lămâie, ulei de măsline, in, cânepă, chiar stafide ori cubulețe de fructe pentru   savoare.

 Să vă fie de folos!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




Un comentariu:

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley