SfatFarma logo luni, decembrie 10, 2018

Batoane Granola de casă, cu magiun de Topoloveni ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Batoane Granola de casă, cu magiun de Topoloveni



batoane granola

 De mult voiam să vin cu propunerea de a folosi magiun de Topoloveni pe post de liant/îndulcitor (dulce-acrișor) pentru rețete predominant raw. Noi îl consumăm aproape zilnic de vreo 2 ani de zile și suntem încantați.
 
 Este nemaipomenit pe crackerși raw sau pe pâine integrală făcută în casă, cu puțin unt de cocos, mai ales când ne chinuie pofta de dulce… astâmpără chiar și pofta de ciocolată.
 
 Înainte de a începe să postez rețete care să conțină și acest ingredient, mi-am făcut temele și am sunat la producător pentru a afla cât mai multe detalii. Știam deja de efectul antioxidant, știam că nu conține NICIUN PIC DE ZAHĂR și știam că este folosit fructul integral, inclusiv coaja.
 
 M-a intrigat faptul că pe borcan scria - fiert fără foc; asta a fost și prima mea întrebare.
 
 Se pare că este fiert la aburi, la maxim 60 grade Celsius, în vase cu pereți dubli (nu vă faceți griji pentru enzime - am consultat câteva surse care spun că nu de dispariția lor trebuie să ne facem grijă atunci când gătim… lucrurile sunt mult mai complexe și o să încerc să vă povestesc câte ceva în privința asta în curând).
 
 Mi se pare firesc să încurajez consumul de alimente funcționale produse la noi în țară și nu doar superfoods aduse de prin țări îndepărtate, pe care nu toți și le permit. Iar unele produse de la noi merită toată lăuda. Magiunul de Topoloveni este primul magiun românesc certificat bio european. În lipsa certificării europene, magiunul românesc este vândut la vrac în Germania și Austria, de unde este revândut la un preț de cinci ori mai mare.
 
 Dragi mămici, să nu vi se pară minoră diferența dintre gemurile care nu conțin zahăr rafinat, aditivi și conservanți și unele care contin… diferența este de la cer la pământ, de la alimente care ne ajută să ne menținem sănătatea la unele care provoacă ravagii în organism. Acest magiun poate fi folosit pentru bebelușii de peste 6 luni. Fetiței mele îi  pun magiun în piureul de quinoa, îi amestec cu avocado, banană etc.

 Proprietăți/beneficii: 
 
 Am aflat ce beneficii au scos la iveală despre acest aliment valoros prof. univ. dr. Gh. Mencinicopschi și dr. farm. Ovidiu I. Bojor și vreau să le împărtășesc cu voi.
 
 “Magiunul natural de prune Topoloveni este un produs în întregime natural, obținut din îmbinarea armonioasă a cel puțin patru soiuri de prune, recoltate la deplină maturitate. Tehnologia utilizată pentru fabricarea magiunului este cea tradițională, din anii 1910, fără adaos de zahăr rafinat sau alți îndulcitori industriali. De fapt Magiunul natural de prune Topoloveni nu conține decât prune de cea mai bună calitate, recoltate din zonele specifice ale țării noastre. După recoltare, prunele sunt atent selecționate, cele cu defecte fiind îndepărtate. Prunele sunt apoi fierte în vase speciale cu pereți dubli, fără foc direct, în așa fel încât sunt păstrate aproape integral calitățile sanogene ale prunelor proaspete. 
  
 Remarcabil este faptul că pielița prunelor nu este îndepărtată ci integrată produsului final, căruia îi sporește calitatea nutriționala, fiind cunoscut faptul că pielița conține cea mai mare parte a substanțelor biologic active, fitonutrienții (antioxidanți, vitamine, fibre alimetare s.a.) Practic se îndepărtează doar apa, în condiții menajante, păstrând aproape intactă compoziția prunei naturale, proaspete. 
  
 Datorită acestui procedeu tradițional, Magiunul natural de prune Topoloveni, este un aliment natural- un dulce sănătos- având caracteristicile unui aliment funcțional datorită conținutului ridicat de fibre alimentare, peste 25,32% și substanțe pectice naturale, 20,35% care au aceleași proprietăți ca și fibrele alimentare. Fibra alimentară are ca efecte reducerea încărcăturii glicemice (GL) a produsului, scăderea nivelului colesterolului sanguin și în același timp combate constipația. 
  
 Magiunul natural de prune Topoloveni, scade astfel riscul de apariție al diabetului de tip 2, aterosclerozei, maladiilor cardiovasculare, cerebrovasculare, al unor cancere, în special al celui de colon al maladiilor neurodegenerative Parkinson, Alzheimer. Produsul este extrem de bogat în macroelemente, microelemente, macronutrienti, micronutrienti-fitonutrienți, în special antioxidanți, fiind un aliment energizant atât pentru copii, adolescenți, adulți și bătrâni. 
  
 Astfel Magiunul natural de prune Topoloveni conține raportat la suta de grame: 

  • 856,33 mg potasiu 
  • 16,43 mg calciu 
  • 25,87 mg magneziu 
  • 1,56 mg fier 
  • 0,14 µg seleniu, 
  • zaharuri naturale și anume fructoza (12,57%) cu index glicemic mic și glucoza (16,66%). 

 Una din calitățile deosebite ale acestui produs o reprezintă conținutul de bor (3,5mg/1000g), care este foarte important pentru organism deoarece previne apariția osteoporozei; există foarte puține alimente care permit organismului să asimileze bor. 
  
 Borul interacționează cu metabolismul facilitând asimilarea calciului, magneziului și vitaminei D, elemente foarte importante pentru sănătatea sistemului osos. Deasemenea, borul are capacitatea de a aduce la nivel normal folosirea substratului energetic în cazul unei deficiențe de vitamina D, are efecte benefice asupra densității minerale a sistemului osos, dacă organismul nu asimilează calciu, magneziu sau viatmina D. 3 mg de bor pe zi pot preveni și trata osteoporoza, artrita (în special în cazul femeilor aflate în perioadă de menopauză). Totodată, borul ajută la ameliorarea reacțiilor alergice. 
  
 O singură prună conține tot atâția antioxidanți care combat radicalii liberi nocivi cât un pumn de afine sălbatice conform articolului publicat în Daily Mail de către David Byrne, doctor în cadrul Institutului de Cercetare AgriLife. 
  
 Datorită acestei compoziții naturale atât de complexe magiunul are efecte benefice asupra sănătății: oaselor, fiind indicat copiilor, adolescenților, femeilor pre, și postmenopauzale, bărbaților, bătrânilor; sistemului imunitar slăbit, prin creșterea rezistenței la infecțiile virale și bacteriene; sistemului nervos și muscular, datorită aportului natural ridicat de potasiu, magneziu, glucide naturale, antioxidanți; previne stresul prin întărirea mecanismelor naturale de adaptare la stres,magiunul fiind un bun adaptogen natural; ca energizant general al organismului, prin furnizarea de combustibil gata de utilizat de către creier, mușchi, alte organe vitale; stimulează procesele naturale de detoxifiere, prevenind apariția oboselii cronice, a diferitelor maladii, inclusiv a celulitei, oferind strălucire și tinerețe tenului; previne îmbătrânirea precoce - efect antiaging - datorită fitonutrientilor din pielița prunei și a seleniului, parte esențială a enzimelor antioxidante. 
  
 Pe de altă parte, magiunul are caracteristici organoleptice de excepție, păstrând aroma, gustul, savoarea produselor tradiționale, trezindu-ne amintiri din perioada când bunica pregătea astfel de bunătăți. Magiunul natural de prune de Topoloveni este indicat ca aliment sănătos în cadrul unei diete diversificate și echilibrate și a unui stil de viață activ, sănătos. 
  
 Cu recomandarea medicului, Magiunul natural de prune Topoloveni poate fi consumat și de suferinzii de diabet, datorită încărcăturii sale glicemice scăzute (GL=4,5), 25 grame de produs (o lingură), fiind echivalentul unei felii de pâine (1 BE).” 
 
 Să revenim la prima mea rețetă ce conține magiun de Topoloveni.

 Ingrediente:  
- 1,5 căni de fulgi de ovăz;
- 1/2 cană grâu germinat (pentru mai puțin gluten folosiți fulgi de secară sau chiar și hrișcă încolțită și deshidratată);
- 2 linguri de magiun de Topoloveni;
- 1 lingură in auriu râșnit (opțional, dar indicat pentru aportul de omega 3);
- 1 mână migdale tăiate mărunt cu un cuțit (înlocuiți cu ce oleaginoase aveți la îndemână);
- 1 linguriță unt de cocos (opțional, magiunul e destul ca liant);
- 2 linguri semințe decorticate de cânepă (înlocuiți cu ce semințe aveți la îndemână);
- 1 lingură miere sau câteva curmale/smochine deshidratate (dacă doriți un gust mai dulce; eu nu pun la această rețetă);

 Preparare:  
 Amestecați toate ingredientele într-un castron, apoi turnați toată compoziția într-un vas cu fundul pătrat sau dreptunghiular și dați la frigider pentru a se întări. Deși magiunul este suficient ca liant, untul de cocos ajută la întărirea compoziției, așa că folosiți-l dacă îl aveți la îndemână. Lăsați 2-3 ore la frigider. Eu pun seara la frigider și tai batoanele dimineața, apoi transfer pe un platou și dau înapoi la frigider pentru a nu se înmuia. Puteți să faceți mici prăjiturele în loc de batoane și va fi și mai ușor de strecurat mâna în frigider și sustrage câte una.
 
 Puteți pune toate ingredientele în robot și mixa până obțineți un amestec omogen. Mie-mi place să simt toate ingredientele și să mestec îndelung la aceste batoane, pentru a facilita digestia.
 
 Indiferent cum alegeți să preparați (castron sau robot) trebuie să obțineți o compoziție destul de tare; nu trebuie să vă curgă printre degete.

 Poftă bună!

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley