SfatFarma logo marți, noiembrie 27, 2018

Cosmeticele - semnificațiile din spatele termenilor: Natural, Organic, Bio, Vegan, Handmade ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cosmeticele - semnificațiile din spatele termenilor: Natural, Organic, Bio, Vegan, Handmade



cosmetice

 Pentru consumatorul de rând, acești termeni sunt interschimbabili, sau, cel puțin, simbolizează același lucru: un produs SIGUR.
 
 Pentru producător, sunt tot atâtea modalități de a rezuma într-un cuvânt valorile brandului, de a asigura consumatorul că produsele sale sunt lipsite de ingrediente care le-ar putea pune sănătatea în pericol.
 
 Ce se ascunde însă în spatele acestor denumiri? 
 
 În industria produselor cosmetice, termenul de “NATURAL” nu este, în general, supus unor standarde sau reglementat de vreun fel. Există organisme ce oferă certificarea “Produs cosmetic natural” (cum ar fi NaTrue) care acceptă în produsele cosmetice, în funcție de tipul certificării (în cadrul unui sistem bazat pe număr de stele), între 5-95% ingrediente naturale.
 
 Totuși, denumirea de “natural” poate fi folosită fără restricții de către orice producător de cosmetice, indiferent de proporția de ingrediente naturale aflate în produsele sale.
 
 Există pe piață produse cosmetice cu adevărat naturale pe care le putem împarți în două categorii:
 

  • Produse anhidre (produse de tip ulei, cremă, balsam, unguent) bazate pe unturi, uleiuri, uleiuri esențiale, extracte de plante, vitamine liposolubile, antioxidanți etc. Aceste produse sunt 100% naturale. 
  • Emulsii (produse de tip cremă lejera, gel, cleanser, șampon, balsam de păr) bazate pe apă ( sau apă florală, suc de aloe vera), unturi și uleuiri vegetale, extracte vegetale și ingrediente de origine vegetale / minerală (derivate). Acest tip de produse conțin obligatoriu un emulsifiant (de origine vegetală, fără de care nu este posibilă combinarea apei cu unturile, uleiurile sau ceara), un surfactant (dacă vorbim de produse de curățare) și un conservant natural, care poate fi extract vegetal (sâmburi de grepfruit, caprifoi japonez, etc.) sau alcool (derivat din cereale). 

 (Atunci când alcoolul este folosit într-un produs cosmetic pe post de conservant – deși poate îndeplini, în paralel, și alte funcții – el va apărea în lista de ingrediente printre primele 5-6, fiind necesar într-o proporție de 4,5-15% pentru a îndeplini cu succes această funcție.)
 În cazul acestui tip de produse, vorbim de 100% ingrediente de origine naturală.
 
 Totuși, majoritatea produselor cosmetice “naturale” sunt departe de cele de mai sus (toate cele care nu se includ în cele două categorii de mai sus).
 
 “ORGANIC / BIO” simbolizează același lucru (în funcție de zona geografică).
 Există numeroase organisme de certificare atât în Europa cât și în Statele Unite, dintre care cele mai cunoscute sunt USDA (SUA), Soil Association (UK), BDIH (Germania) și Ecocert (Franța).
 Criteriile de certificare diferă de la un organism la altul. În general însă, produsele certificate bio / organic trebuie să conțină minim 95% ingrediente naturale (sau de origine naturală). Toate organismele de certificare permit un procent minim de 3-5% ingrediente sintetice în produsele certificate, însă există o serie întreagă de ingrediente care nu sunt premise, cum ar fi parabenii, EDTA, formaldehidele, SLS (sodium lauryl sulfate), colorantii artificiali, parfumurile artificiale, uleiurile minerale, ingredientele pe bază de petrol (vaselină, parafină), siliconii. De asemenea, ambalajele trebuie să fie reciclabile, iar fabricarea lor să nu aibă impact negativ asupra mediului.
 
 Un produs cosmetic “VEGAN” este un produs care nu conține niciun fel de ingrediente (sau derivate) de origine animală și care nu a fost testat pe animale. Cele mai des folosite în industia cosmetică sunt untura de porc, seul de vită, mierea, ceara de albine și lanolina.
 
 De pildă, produsele certificate “Vegan&cruelty free” de către PETA trebuie să îndeplinească anumite standarde legate de ingredientele de origine animală sau testele ingredientelor / produselor pe animale (lucru asumat prin semnarea unor declarații pe proprie răspundere). PETA nu testează produsele și nu analizează compoziția lor. Un produs cosmetic certificat “vegan & cruelty free” poate conține atât ingrediente naturale cât și derivați chimici ai acestora, dar și ingrediente sintetice (de pildă siliconi, conservanți).

 Un produs “HANDMADE” este un produs cosmetic realizat și ambalat manual.
 Nu există organisme care să certifice acest procedeu de fabricație și nici reglementări privind conținutul acestor produse. Un produs cosmetic handmade poate fi 100% natural sau poate conține ingrediente sintetice, inclusiv unele interzise de organismele de certificare bio (parabeni).
 
 Eu personal, am găsit produse “handmade” ce conțin chiar și parabeni!

 Concluzia? Vă rog să rețineți că cel mai important amănunt de care trebuie să țineți seamă în momentul în care doriți să achiziționați un produs cosmetic este LISTA INGREDIENTELOR. Căutați informații despre fiecare ingredient în parte și hotărâți abia apoi dacă produsul respectiv (indiferent de marca sau certificări) va respecta standardele și filosofia cu privire la siguranță unui produs cosmetic (pe care o enunță pe ambalaj).
 
 
 

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley