SfatFarma logo marți, aprilie 05, 2016

Cercetătorii au reușit să extragă și să elimine codul genetic al virusului HIV dintr-o celulă umană, vindecând-o ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Cercetătorii au reușit să extragă și să elimine codul genetic al virusului HIV dintr-o celulă umană, vindecând-o



hiv sida

    De-a lungul timpului, virusul HIV, respectiv boala cauzată de acesta, SIDA, a luat viețile a 39 de milioane de oameni de pe întreaga planetă. Momentan, pe tot globul, există 35 de milioane de cazuri de oameni infectați cu acest virus. Cu toate acestea, ratele ridicate de boli venerice, lipsa de educație despre prevenirea HIV și creșterea consumului de droguri intravenoase sunt factori care ar putea duce la creșterea ratei substanțial în viitor.
    Pentru a putea infecta organismul uman, virusul HIV trebuie să ajungă în sânge. De cele mai multe ori este transmis prin secrețiile corpului nostru, cum ar fi: sângele, lichidul seminal, secrețiile vaginale sau laptele de mamă. O dată ajuns în sânge, virusul HIV țintește celulele sistemului imunitar, în special limfocitele T CD4+. Perioada de incubație a acestui virus este extrem de lungă, putând să ajungă până la 8 ani ( dupa 6 luni de la contactare poate fi depistat in sânge ).
    Pentru a putea vindeca această boală, în ultimii ani, cercetătorii au făcut progrese majore în editarea genomului. Prin dezvoltarea metodei revoluționare de editare a ADN-ului numită CRISPR, cercetătorii au reușit să identifice și să editeze secvențele ADN-ului nostru. Acest lucru a permis cercetătorilor să identifice și să corecteze o serie de mutații care ar putea cauza unele dintre bolile "moștenite" și cele dobândite din cauza infecțiilor cu anumite virusuri.
     Cercetătorii au folosit această metodă pentru a putea îndepărta în totalitate genomul virusului HIV din ADN-ul celulor infectate. Atunci când HIV-ul infectează o celulă, ARN-ul lui se transcrie în ADN HIV-1, care apoi e integrat în ADN-ul limfocitelor T. Acele celule, în momentul când se vor divide, vor crea alte secvențe ale virusului care ulterior vor putea infecta și alte limfocite T. Această răspândire a virusului slăbește sistemul imunitar, astfel generând boala numită SIDA (Sindromul Imunodeficienței Dobândite). Cei care suferă de această boală, pot muri dintr-o infecție banală, deoarece sistemul lor imunitar nu e apt să se apere și să vindece corpul.
    Medicamentele antiretrovirale actuale încearcă să oprească infectarea limfocitelor T de către virus, deoarece o dată infectate, aceste celule sunt programate pentru apoptoza celulară ( moartea celulară). În momentul în care pacientul nu mai ia aceste medicamente, este aproape sigură o reagravare rapidă a bolii.
    Așadar echipa de medici de la Temple University Health System a încercat cu succes să identifice și să înlăture codul genetic al virusului HIV din ADN-ul unei limfocite T. Au reușit acest lucru fără generarea de efecte adverse asupra celulei infectate, care a continuat să crească și să se dividă în mod normal. Mai mult, aceste celule "vindecate", au fost ulterior imune la o reinfectare cu virusul HIV.

sida

    Până la data de 31 decembrie 2008, în România au fost înregistrate 11.311 de cazuri de SIDA. Dintre aceste cazuri, 69% au fost descoperite la copii (0-14 ani). Doar în anul 2008 au fost identificate 211 noi cazuri de infectare HIV. Statisticile, detaliate pe grupe de vârstă arată în felul următor: 3% (0-14 ani), 38% (15-24 de ani), 36% (25-34 de ani), 25% (peste 35 de ani). Aceste observaţii arată faptul că cea mai mare parte a persoanelor care sunt infectate fac parte din populaţia generală de tineri, principala cale de infectare fiind contactul sexual neprotejat.
    De remarcat este faptul că transmiterea prin intermediul instrumentarului medical nesterilizat (în spitale) a scăzut extrem de mult, această cale fiind virtual eliminată. În acelaşi timp, tendinţele arată că există o creştere semnificativă a transmiterilor pe cale verticală (de la mamă la făt) şi în ceea ce priveşte contactele sexuale la adulţi (în special tineri adulţi).
    Din păcate însă, în acest moment, România are cel mai mare număr de persoane afectate de HIV/SIDA aflate sub tratament din toată Europa Centrală şi de Est. Puteți vizualiza evoluția bolii SIDA (1985-2008) în România în imaginea de mai jos:

cazuri SIDA Romania

 
     La ora actuală există niște studii ( mai limitate pe partea experimentală) care sugerează că suplimentarea cu L-carnitină ( un aminoacid) ar ajuta la încetinirea sau chiar prevenirea apoptozei limfocitelor T, indusă de virusul HIV. S-au analizat două grupuri țintă de pacienți ( care erau infectați cu virusul HIV)- primul grup era sub tratament cu medicamente antiretrovirale ( zidovudină și didanosină ), iar cel de-al doilea grup refuzase tratamentul cu aceste medicamente. Ambelor grupuri li s-au administrat 6g de L-carnitină, intravenos, pe zi, timp de 4 luni. După 4 luni rezultatele au fost următoarele: numărul limfocitelor CD4+ a crescut semnificativ și markerii apoptozei acestora au scăzut foarte tare, cu toate că nu a existat nici o modificare semnificativă a concentrației plasmatice a virusului HIV. În cazul grupului aflat sub tratament cu zidovudină și didanosină s-a observat o deficiență de L-carnitină, comparativ cu celălalt grup, concluzionându-se astfel că această deficiență de L-carnitină reprezintă de fapt un efect secundar al tratamentului cu aceste medicamente antiretrovirale.
    Descopirile cercetătorilor sunt importante pentru găsirea leacului pentru SIDA, dându-ne o speranță că în viitorul apropiat această boală înspăimântătoare va putea fi eradicată în întregime.
 
   



    Bibliografie:

     1. Moretti S, Famularo G, Marcellini S, et al. L-carnitine reduces lymphocyte apoptosis and oxidant stress in HIV-1-infected subjects treated with zidovudine and didanosine. Antioxid Redox Signal. 2002;4(3):391-403. (PubMed)
     2. Douek DC, Roederer M, Koup RA (2009). "Emerging Concepts in the Immunopathogenesis of AIDS". Annu. Rev. Med. 60: 471–84.
     3. Mahla, Ranjeet Singh (December 14, 2015). "HIV-1 Infection: The Functional Importance of SDF1, CCR2 and CCR5 in Protection and Therapeutics". Health care current review. doi:10.4172/2375-4273.1000150
     4. Cheney K, McKnight A (2010). "HIV-2 Tropism and Disease". Lentiviruses and Macrophages: Molecular and Cellular Interactions. Caister Academic Press. ISBN 978-1-904455-60-8.
 

Vă doresc o zi frumoasă!

Cristina.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley