SfatFarma logo luni, septembrie 05, 2016

Fermentarea alimentelor - 5 alimente fermentate benefice sănătății ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Fermentarea alimentelor - 5 alimente fermentate benefice sănătății



muraturi

      Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorită conținutului bogat de bacterii probiotice esențiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor înțepător se datorează procesului de transformare a zaharurilor în compuși alcoolici, prin intervenția bacteriilor sau a drojdiei. Potrivit unor studii există o legătură între bacteriile din intestine și sănătatea corpului în general. Și cea mai bună modalitate de a îmbunătăți flora intestinală este de a consuma alimente fermentate bogate în probiotece. Mai multe despre probiotice, puteți citi în articolul acesta.
    Iată câteva motive pentru care ar trebui să adaugi în dietă ta alimentele fermentate:

    1. Alimentele fermentate îmbunătățesc digestia 

    Alimentele fermentate sunt de fapt produse predigerate. Ceea ce înseamnă că sunt ușor de digerat, iar corpul poate absorbi lesne nutrienții din ele.

    2. Fermentația îmbunătățește nivelul nutrienților din alimente 

    Nu doar că nutrienții sunt mai ușor absorbiți, dar și studiile au demonstrat că lactatele fermentate furnizează mai multe vitamine decât laptele obișnuit. De asemenea, legumele, fructele, fasolea și cerealele au mai mulți nutrienți după fermentație.

    3. Fermentația ajută, totodată, la eliminarea antinutrientilor 

    Prin fermentație se elimină acidul fitic din cereale, fasole, mazăre, semințe, nuci și alune. Reducerea nivelului de acid fitic ușurează absorbția de minerale astfel că și tranzitul intestinal se face mai rapid.
     Iată care sunt 5 alimente fermentate pe care toată lumea ar trebui să le mănânce:

    1. Varza murată 

    Alimentul conține vitaminele C, B și K. De asemenea furnizează o mulțime de probiotice, printre care lactobacili și pediococcus. Dacă o cumperi din magazin și nu o faci în casă alege sortimentul nepasteurizat.

    2. Kimchi 

    Se face din mai multe straturi de frunze de varză chinezească, care se îndeasă într-un vas mare de lut cu praz, usturoi, ghimbir, ardei iuți roșii și pește sărat și se acoperă cu o marinată. Provine din bucătăria coreană. Conține foarte vitamină C și caroten. Se consumă de obicei drept garnitură sau cu o tocăniță.

    3. Miso 

    Făcută din boabe de soia fermentate, miso este o sursă excelentă de mangan, zinc și antioxidanți. Este adesea folosită în rețetele de supă, însă poate fi utilizată și în alte rețete.

     4. Iaurt de cocos 

    Iaurtul de cocos are un conținut ridicat de probiotice și este mai ușor de digerat decât iaurtul obișnuit. Nuca de cocos este antivirală, antifungică și ancibacteriană și în plus, este bogată în electroliți, calciu, potasiu și magneziu.

    5. Murături 

    Salata de murături conține culturi de bacterii active și enzime. La fel ca și în cazul sauerkraut-ului (varza murată) asigură-te că alegi varianta nepasteurizată.
    Citiți articolul și pe SfatulPărinților.ro.

V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley