SfatFarma logo marți, decembrie 15, 2015

Top 10 MITURI medicale care de fapt sunt FALSE ~ SfatFarma - Farmacistul tău online

Top 10 MITURI medicale care de fapt sunt FALSE



adevarat sau fals


    M-am gândit la o serie de mituri din domeniul medical, care în general sunt considerate adevărate, dar de fapt sunt doar FICȚIUNE. Iată lista:

antrenament creier

    1) Folosim doar o parte mică (unii zic că ar fi 10%) din creier, restul stă degeaba
        FALS - Mitul are originea din anul 1907, din cartea psihologului american William James numită "Energiile oamenilor", unde a afirmat că: "Folosim doar o mică parte din resursele noastre fizice și mentale".
        În schimb, neurologii actuali, prin ultimele cercetări au afirmat că folosim 100% din creierul nostru zi de zi. Chiar și în timpul somnului, creierul e la fel de activ ca și în timpul perioadei de veghe. Interesant e faptul că, pentru o operațiune minoră, cum ar fi strângerea pumnului, se observă o activitate de apoximativ 10% a creierului.
        Faptul că ne folosim întregul creier zilnic, e bine, deoarece, orice organ ce nu e folosit se atrofiază. Așa că, folosiți-vă mintea zilnic!

masa tarzie

    2) Dacă mâncăm la ore târzii, ne îngrășăm
        Metabolismul ne e încetinit în timpul somnului, deci mâncarea consumată seara, trebuie să se depună ca și țesut adipos, așa-i? Nu e chiar așa!
        Cel mai important e numărul total de calorii consumate în decursul zilei și nu atât de mult ora  la care sunt consumate acele calorii.
        Deci, teoretic nu contează dacă mâncați ciocolată noaptea târziu, ci de fapt contează dacă ziua respectivă ați consumat mai mult de 2000 de calorii dacă sunteți femeie sau 2500 calorii dacă sunteți bărbat - de reținut e faptul că aceste limite calorice variază și în funcție de activitatea fizică, starea de sănătate, vârsta. De exemplu, dacă aveți o viață sedentară, numărul caloriilor va scădea, iar dacă sunteți activ fizic, va crește.
raceala e de la frig?

    3) Putem să ne răcim din cauza temperaturilor scăzute (frigului de afară)
        În medie, 20% din populație se îmbolnăvește de gripă sau viroze respiratorii anual, cei mai mulți între lunile decembrie și februarie. Dar, răceala nu e cauzată de vremea rece de iarnă. Zonele tropicale din lume, sunt la fel de afectate de răceală, ca și zonele noastre temperate (cei din Philipine, de exemplu, se răcesc la temperaturi minime de 21 grade Celsius).
        Vremea rece nu are neapărat efect asupra virusurilor ci mai mult asupra noastră. Ne face să stăm mai mult în casă, în compania altor oameni. Din cauza aceasta, există șanse mult mai mari să contactăm diferite bacterii sau virusuri, care pot cauza așa numita răceală.
        Pe de altă parte, de fapt cea mai probabilă cauză a răcelii o constituie faptul că, o dată cu scăderea temperaturii de afară, tindem să creștem peste măsură și temperatura din casă, astfel apărând diferențe foarte mari de temperatură. În mod normal temperatura din cameră ar trebui să fie undeva la 19-20 de grade Celsius și astfel nu ar mai apărea aceste diferențe care sunt destul de greu de suportat de organism.

glande

    4)  Există părți ale corpului care sunt inutile?
         Ideea conform căreia avem o mulțime de părți ale corpului care sunt inutile este falsă. Încă mai aveți apendicele? Dar amigdalele? Operațiile care elimină anumite părți ale corpului sunt comune; întrebarea rămâne: nu este un motiv pentru care acestea există? Nu avem nevoie de ele?
         Apendicele - are mărimea degetului mic și este localizat în partea dreaptă a abdomenului. Acesta conține țesut limfatic și rol în imunitate, dar și în refacerea florei intestinale după o infecție gastrointestinală.
         Amigdalele - amigdalele sunt ganglioni limfatici specifici, care filtrează bacteriile și virușii. Îndepărtarea acestora este recomandată persoanelor care au infecții bacteriene repetate, precum amigdalita streptococică. Amigdalele tind să se micșoreze pe măsură ce înaintam în vârstă, motiv pentru care problemele sunt mult mai comune la copii. Odată îndepărtate, alt țesut limfoid preia munca amigdalelor, dar totuși nu e atât de benefică extragerea lor pe cum se crede.
         Polipii - polipii sunt similari cu amigdalele, fiind localizați în partea din spate a nasului, locul unde pasajele nazale le întâlnesc pe cele ale gurii și ale gâtului. Polipii se pot inflama, infecta sau umfla. În general, polipii sunt îndepărtați în același timp cu amigdalele. Având în vedere că și aceștia conțin țesut limfoid, sunt benefici în eliminarea multiplelor bacterii de la nivelul pasajelor respective.
         Timusul - deși adulții pot trăi normal și fără glandă timus, aceasta este destul de importantă în dezvoltarea și maturizarea sistemului imunitar la fetus. Timusul stă în spatele sternului. După pubertate, se micșorează treptat, ajungând aproape nedetectabil la o persoană bătrână. Chirurgia este recomandată atunci când timusul devine canceros.
         Splina - splina este un alt organ format din țesut limfoid, care filtrează sângele și elimină organismele infecțioase. Uneori, splina poate fi prea activă, moment în care începe să elimine celule care sunt necesare organismului. Persoanele care au fost supuse unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea splinei sunt mai predispuse la anumite infecții.

suplimente de vitamine

    5) Suplimentele de vitamine sunt benefice pentru sănătate
         Din păcate, nu în toate cazurile. Industria suplimentelor de vitamine, la ora actuală se poziționează la suma de 90 de miliarde de dolari, afirmând că ne protejează de cancer și bolile de inimă. Dar ultimele cercetări au arătat că, dacă nu sunteți bătrân sau bolnav, suplimentele de vitamine sunt lipsite de efect sau pot chiar să cauzeze probleme serioase cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare.
        Industria suplimentelor nu e reglementată de FDA (Food and Drug Administration), asta însemnând că dozajul și calitatea produselor se pot pune sub semnul întrebării.
        De exemplu, prea multa vitamina E, poate crește riscul îmbolnăvirii de cancer cu 17%, iar excesul de vitamina A, poate produce orbire sau căderea părului.

hiperactivitatea e de la zahar?

    6) Alimentele cu zahăr cauzează hiperactivitate la copii
        Cercetările realizate în acest domeniu nu au arătat nici o legătură între glucide și hiperactivitatea copilului. Adevarații vinovați sunt părinții. Ei cred în acest lucru și tind să observe șabloane care să coincidă cu acest lucru. Mitul persistă, pentru că, perioadele când copiii mănâncă alimente cu zahăr coincid cu cele când aceștia pot fi hiperactivi (petreceri, crăciunul sau anul nou)
.
portia de apa

    7) Trebuie să consumăm zilnic 8 pahare de apă
        În 1945, s-a ajuns la concluzia oficială că, adulții ar trebui să consume 2.5 l de apă zilnic, iar 20% din acesta să provină din mâncare. Studiile de atunci au arătat că această cantitate nu e chiar corectă. Pentru unii aceasta este o cantitate prea mare, pentru alții e prea puțină.
        Având în vedere că aproximativ 66% din corpul nostru e apă, aceasta trebuie să fie înlocuită atunci când o pierdem prin sudoare, respirație sau urină. Dar atenție! În jur de 6 l de apă consumată și rinichii nu mai fac față. Există și intoxicație cu apă, care cauzează cedarea unor organe, respectiv moartea.

artrita

    8) Trosnitul articulațiilor cauzează artrită  
        Majoritatea oamenilor practică acest obicei. Când ne trosnim articulațiile, ne extindem spațiul între oase, iar lichidul sinovial (cel aflat între articulații), se umple de bule de gaze. Aceste bule se sparg, cauzând acele sunete care seamană cu niște pocnituri. Studiile nu au găsit nici o legătură între pocnitul articulațiilor și artrită.
        Un medic din California, pentru a demonstra acest lucru, și-a pocnit doar articulația de la mâna stângă, timp de 60 de ani. După terminarea experimentului, ambele mâini erau sănătoase, fără artrită.
mahmureala

    9) Mahmureala se tratează cu mai mult alcool 
        Din păcate, nu. Mahmureala e doar întârziată, sau chiar amplificată, dacă se consumă mai mult alcool.
        Aceasta e cauzată de intoxicația cu etanol. Dacă veți consuma mai mult etanol prin intermediul băuturilor alcoolice și intoxicația se va agrava, totodată și mahmureala va fi mai groaznică.

nu inghiti guma de mestecat

    10) Guma de mestecat înghițită, rămâne în tractul digestiv timp de ani de zile
        Mitul există din cauză că, medicii au găsit ocazional gumă de mestecat în intestinele pacienților lor. Dar, aceste bucăți de gumă, niciodată nu au fost mai vechi de o săptămână. Guma de mestecat e alcătuită din următoarele ingrediente: substanțe îndulcitoare, substanțe aromatizante, substanțe conservante și o bază de gumă făcută din cauciuc sintetic sau natural. Într-adevăr cauciucul nu e degradat de acidul clorhidric din stomac și nici de enzimele din intestine, dar bucățica de guma va traversa fără probleme tractul digestiv și va revedea lumina zilei după maxim câteva zile.


V-a plăcut articolul? Nu uitați să vă abonați la noutăți!




0 comentarii până acum

Trimiteți un comentariu

smiley
:)
smiley
:(
smiley
:))
smiley
:((
smiley
=))
smiley
=D>
smiley
:D
smiley
:P
smiley
:-O
smiley
:-?
smiley
:-SS
smiley
:-f
smiley
d(
smiley
:-*
smiley
b-(
smiley
h-(
smiley
g-)
smiley
5-p
smiley
y-)
smiley
c-)
smiley
s-)
smiley
d-)
smiley
w-)
smiley
:-h
smiley
:X
Arată emoticoanele smiley